Avi/ujkelet.live

A háború 151. napja, déli front: A LOTAR elit terrorelhárító egység csapatai egy fegyverraktárat találtak egy civilek menedékhelyeként használt iskola szomszédságában a dél-gázai Khan Juneszben, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

A hadseregnek hírszerzési információi voltak a helyszínről, ahol több tucat lőfegyvert, lőszert, rakétát, aknavetőt, gránátot és egyéb katonai felszerelést tároltak.

A közelben a csapatok egy másik fegyverraktárra bukkantak, ahol több tucat rakéta és további katonai felszerelés volt.

A hadsereg által megosztott felvételeken a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet zászlói láthatóak mindkét fegyverraktárban.

A LOTAR harcosai a közelmúltban razziát tartottak a Hamász terrorszervezet búvóhelyein és további telephelyein a városban.

Északi front: A rendőrség szerint egy Libanonból kilőtt rakéta egy házba csapódott Kirjat Smonában, sérülés nem történt.

Az izraeli hadsereg este csapást mért a Hezbollah számos posztjára Dél-Libanonban. A célpontok között volt egy létesítmény Ajta As-Sabban, ahonnan ma két páncéltörő rakétát lőttek ki a Biranit bázisra.

A hadsereg továbbá célba vette a Hezbollah parancsnoki központját Dzsabal al-Batamban, rakétakilövő állásokat Matmurában, valamint a terrorcsoport által használt épületeket Madzsdal Zunban, Hulában és Kafrában.

Pszichológiai terror: Észak-izraeli közösségek lakosai kedden európai számokról üzeneteket kaptak WhatsAppon, köztük egy propagandavideót fenyegetéssel a Hezbollah terrorszervezettől: ,,Rád célozzuk a rakétáinkat, a hét végéig van időd, nem éled túl, azt tanácsolom, menekülj a déli városokba.”

A lakosoknak eljuttatott videón Cfàtot jelölték meg a terrorszervezet rakétatámadásainak célpontjaként. A Hezbollah propagandakampányának részeként az elmúlt hetekben többször is eljutottak ilyen jellegű üzenetek a lakosokhoz, sőt az északi hatóságok vezetőihez is.

Szíria: Az izraeli hadsereg este videót tett közzé, amelyen egy F-15-ös vadászgép lelő egy drónt, amely ma reggel Szíriából lépett be Izrael légterébe.

Riport: Amos Hochstein amerikai közvetítő és Joáv Gallant védelmi miniszter találkozóján Gallant kijelentette, hogy gondolkodni kell egy bizonyos típusú diplomáciai megoldáson, amely nem a gázai tűzszüneten és fogolycserén alapul.

Az amerikai kormány szempontjából a jelenlegi megközelítés az, hogy a gázai tűzszünet a Hezbollah számára is lehetővé teszi a harcok szüneteltetését, elősegítve ezzel egy diplomáciai megoldást északon.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató este a találkozó részleteit ismerő forrásokat idézte, akik szerint Gallant a következőt mondta Hochsteinnek: ,,Újra kell kalkulálnunk az északi politikai diskurzus irányvonalát, mert fennáll annak a lehetősége, hogy nem lesz a közeljövőben ideiglenes tűzszünet.” Gallant hozzátette: ,,tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen lehetőség van egy diplomáciai megoldásra északon, ha nincs ideiglenes tűzszünet délen”.

Gallant hangsúlyozta, hogy ,,elkötelezettek vagyunk a diplomáciai folyamat mellett, azonban a Hezbollah agressziója közelebb visz minket a libanoni katonai tevékenységeinkkel kapcsolatos döntéshozatal kritikus pontjához”.

Figyelmeztetés: Egy belső dokumentumban, amelyet Gallant védelmi miniszter a közelmúltban küldött a védelmi szervezetek vezetőinek, kifejezetten figyelmeztet a Júdeában és Szamáriában a jövő héten kezdődő ramadán körüli biztonsági fellángolásra.

  • Az Ynet birtokába került dokumentum címzettje a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága, Herci Halevi vezérkari főnök, David Barnea, a Moszad kémszolgálat vezetője, Ronen Bar, a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője Tzachi Hanegbi és a hadikabinet tagjai – Binjámin miniszterelnök és Beni Gantz és Gadi Eizenkot miniszterek.
  • Különböző források szerint Gallant korábban több zárt fórumon is elmondta a dokumentumban szereplő dolgokat, most azonban írásban és viszonylag széles körben figyelmeztet rájuk.
  • Irodája nem volt hajlandó kommentálni a dokumentum tartalmát, és közölte: ,,Sajnáljuk az érzékeny anyagok felelőtlen kiszivárogtatását.”

A védelmi miniszter a dokumentumban több olyan pontot is felsorol, amelyek miatt az idei ramadán fokozottan érzékeny: A terrorcselekmények egyre növekvő hatóköre; A közösségi hálózatokon terjedő uszítás; a biztonsági erők kiterjedt ellenintézkedései; Júdea és Szamária gazdasági helyzetének romlása a munkások kizárása miatt Izraelből, valamint a palesztin biztonsági szervezetek gyengülése a pénzek átutalásának elmaradása miatt. Az egyik rész az izraeli politikai pártok „felelőtlen kijelentéseivel” foglalkozik a Templom-heggyel kapcsolatban ramadánra közeledtével, ezzel nyilvánvalóan Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterre céloz.

Gallant szerint mindezek fényében valós esély van arra, hogy a helyzet eszkalálódik Júdea és Szamáriában valamint Izrael egész területén, ami a Gázai övezetben lévő csapatok újra szervezését és küldetésüktől való eltérítését vonná maga után, ,,rontva képességünket a háború céljainak eléréséhez.”

Gallant azt javasolja, hogy folytassák a terrorizmus elleni fő akciót, de ügyeljenek arra, hogy ne taszítsák az erőszak körébe az attól kívül eső lakosságot, lehetőség szerint biztosítva a vallásgyakorlás szabadságát.

Gallant szerint ,,szükséges lehetővé tenni a palesztin munkások fokozatos beengedéset a Sabak által megfogalmazott modell szerint, elő kell segíteni az adópénzek átutalását [a Palesztin Hatóságnak] a kabinet által elfogadott modell szerint, és dolgozni kell a feszültségek csökkentésén a polgári lakosság számára a szabad vallásgyakorlás megőrzése érdekében.”

A Templom-hegy kérdésével kapcsolatban: ,,Engedélyeznünk kell a palesztinoknak, hogy a Templom-hegyre látogassanak az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak által javasolt korlátozások mellett”. Követelte továbbá, hogy provokáció esetén a Templom-hegyre való betörést a rendőrség részéről – a közvetlen életveszély forgatókönyvének kivételével – a miniszterelnök hagyja jóvá.

Ramadán: Izrael törekedni fog a muszlimok szabad vallásgyakorlatának megőrzésére a Templom-hegyi Al-Aksza mecsetben a ramadán idején, mondta Binjámin Netanjahu miniszterelnök a szent hónapra való felkészülésről szóló ülés elején.

„Izrael politikája mindig is az volt, és mindig is az lesz, hogy minden vallás számára fenntartsa a szabad vallásgyakorlatot” – mondta. ,,Természetesen mindig így jártunk el a ramadán ünnepe alatt, és most is így fogunk tenni.”

,,Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fenntartsuk a szabad vallásgyakorlást a Templom-hegyen, miközben megfelelően fenntartjuk a biztonsági igényeket, és lehetővé tesszük a muszlim közönség számára, hogy ünnepelhessenek.”

Az ülésen úgy döntöttek, hogy ramadán első hetében a hívők beléphetnek a Templom-hegyre, a korábbi évek látogatói számához hasonló nagyságrendben. Minden héten helyzetértékelésére kerül sor biztonsági szempontok alapján, és ennek megfelelően döntenek majd a folytatásról.

The post Videón a szíriai drón lelövése, ramadán és más feszültségek first appeared on Új Kelet online.