ujkeletlive

Azt követően, hogy néhány nappal korábban Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter megállapodtak abban, hogy a muszlim böjthónap idejére jelentősen korlátozzák a Templom-hegyet látogatható izraeli arabok számát, a miniszterelnök felülbírálta Ben-Gvir javaslatát, és a vallásszabadságra hivatkozva végül úgy döntött, hogy nem változtat a ramadánra vonatkozó korábbi évek politikáján.

A tegnap este közzétett döntés, amelynek értelmében a ramadán első hetében a hívek a korábbi évekhez hasonló mértékben érkezhetnek a hegyre, és ezt követően hetente hoznak döntéseket biztonsági értékelés alapján, Ben-Gvir borítékolható felháborodását vonta maga után, mondván „veszélyes döntés – mintha semmi sem történt volna október 7-én.”

Ellentétben a nemzetbiztonsági miniszter által elfogadhatónak vélt néhány ezres kvótával, Netanjahu elfogadta a Sábák belbiztonsági szolgálat és a hadsereg álláspontját, amely figyelembe véve a fennálló összes fenyegetést és veszélyt,  körülbelül 50-60 ezer hívő –  mennyiségileg hasonló átlag, mint az elmúlt években, – látogatására tett javaslatot. A biztonsági apparátus tisztviselői továbbá hetente megújított helyzetértékeléseket tartanak szükségesnek a látogatók számának növelése illetve csökkentése érdekében. Ugyanakkor a miniszterelnök által is elfogadott beállított látogatói szám lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy biztosítsa az összes vallás helyszínen tartózkodó híveit, beleértve a Kotelt is.

Miközben a Miniszterelnöki Hivatal közleményében hangsúlyozta, miszerint „Izrael őrzi az istentisztelet szabadságát minden vallás számára, egész területén, különös tekintettel a Templom-hegyre. A ramadán ünnep a muszlimok számára szent, ahogyan az ünnep szentségének megőrzése idén is, mint minden évben,” Ben-Gvir a miniszterelnököt kritizálva kijelentette – „a döntés, hogy a korábbi évekhez hasonlóan engedélyezik a ramadáni Templom-hegyre való feljutást, ellentétben a rendőrség álláspontjával és az én álláspontommal, azt mutatja, hogy Netanjahu miniszterelnök és a szűk kabinet úgy gondolja, október 7-én semmi sem történt. Ez a döntés veszélyezteti Izrael polgárait, és győzelmi képet adhat a Hamásznak.”

A Ynet hírportál jelentése szerint az említett miniszterelnöki megbeszélésen, a Ben-Gvir által ellenőrzött rendőrség képviselői úgy nyilatkoztak, hogy bár jobb lenne a korlátozás, de a kitűzött látogatói mennyiséget figyelembe véve a teljeskörű biztonságot teljesíteni tudják. Emellett Kobi Sábtáj rendőrfőnök a Sábák álláspontja mellett foglalt állást, miszerint annak tükrében, hogy Irán és a Hamász terrorszervezet a gázai háborúval egyidőben további arénák felgyújtását provokálja, ami könnyen megtörténhet, ha a palesztinokat korlátozzák a ramadáni Templom-hegyi imádkozásban, így a megbeszélésen úgy döntöttek, hogy a palesztinok területekről való beutazása a korábbi évekhez hasonlóan lesz lehetséges – azaz korhatáros korlátozások, és a Sábák ellenőrzése mellett.

A megbeszélésen született döntést követően Netanjahu a nemzetbiztonsági miniszterrel közösen szándékozott  sajtóközleményt kiadni, de ebben sem jutottak megállapodásra, így Ben-Gvir inkább saját maga nyilatkozott X-en. Kritizálva a miniszterelnököt és a háború alatt hangsúlyozott biztató szavait, azt írta: „a Hamász ünnepségei a Templom-hegyen = abszolút győzelem.”

Annak ellenére, hogy Ben-Gvir korábban azt hangoztatta, hogy megelégedésére szolgál miszerint Netanjahu hajlandó követni útmutatásait a ramadáni korlátozások kapcsán, a döntő megbeszélésen sarokbaszorítva találta magát a vita során. A rendőrség ugyan  támogatta abban, hogy kevesebb számú zarándok csökkentené a veszélyt, a többiek azonban inkább elfogadták a belbiztonsági és a hadsereg vezetőinek jelentését, ilymódon „Netanjahu hallgatott az értelem és a józanság szavára, és végül nemet mondott Ben-Gvirnek,” – idézte a Ynet az egyik jelenlévő forrást.

Manszúr Abbász, az iszlamista Ra’am vezetője elismerésének adott hangot a döntést követően, mondván – „gratulálok a miniszterelnöknek ahhoz a felelős döntéshez, amely lehetővé tette a muszlim hívők számára az istentisztelet szabadságát az Al-Aksza mecsetben.  Felszólítom az arab közvéleményt, hogy a törvény és a közrend fenntartása mellett éljenek imádkozáshoz való jogukkal, és tartsák be a rendet a szent hónapban.”

A Ynetnek nyilatkozó magas rangú rendőrtiszt szerint – „most, hogy a Templom-hegyről szóló Saga véget ért megkezdjük a ramadánra vonatkozó műveleti parancs elkészítését a döntés minden következményével kapcsolatban,” hozzátéve, hogy az értékeléseken túl felkészülnek arra a biztonsági helyzetre, amikor egy adott időpontban több tízezer hívő mozog az óváros sikátorain, és az ima végén közösen távoznak, hangsúlyozva, hogy „a Miron-katasztrófa intő jel mindannyiunk előtt.”

A ramadán idején rendőrök ezrei vesznek részt a biztonsági akcióban, és szigorú ellenőrzésekre lehet számítani Jeruzsálem bejáratainál. Ezenkívül a Sábák és a rendőrség hírszerző rendszerei éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy meghiúsítsanak minden támadási szándékot, beleértve a provokátorok megjelenését, illetve a közösségi oldalakon megjelenő propagandákat és álhíreket, amelyek a muszlim fiatalok körében terjesztenek feszültséget.

Háború – Mohamed Hadid: „a cionista bűnöző Bidenre úgy fognak vadászni, mint a nácikra”

Mohamed Hadid ingatlanmágnás az októberi Hamász mészárlás és azt követően elkezdődött háborúval kapcsolatban nem először fogalmazott meg Izrael-ellenes kijelentéseket, többnyire a közösségi médiában. Ezúttal cionista bűnözőnek állítva be az amerikai elnököt, azzal vádolta, hogy ő áll az Izrael és a Hamász közötti háború mögött.

„Ez Biden háborúja a palesztin nép ellen.  A bíróságon lesz a többi cionista bűnözővel együtt. Levadásszuk, mint ők a nácikat,” – ígérte Hadid, akik Názáretben született, családja az 1948-as izraeli függetlenségi háború idején elmenekült és az Egyesült Államokban telepedett le. Palesztinnak vallja magát, és mindkét lányával együtt rendszeresen gyújtóhangú bejegyzésekben bírálja Izraelt. Az október hetedikei mészárlások után nem sokkal egy olyan grafikont tett közzé, amely Izrael államot a nácikhoz hasonlította.

Hadid legújabb, Biden elnököt fenyegető kiáltványa Jeffrey D. Sachs közgazdász felvételéhez kapcsolódik, aki szintén Izraelt kritizálva, azt állította, hogy az USA a fő mozgatórugója az Izrael és a Hamász közötti háborúnak, így egyedüli nemzetként vethet véget a háborúnak.

The post Végét ért a Ramadán-Saga: Ben-Gvir bírálja a miniszterelnök döntését first appeared on Új Kelet online.