Avi/ujkelet.live

A háború 152. napja, északi front: Mintegy harminc rakétát lőttek ki kedd este Libanonból Kirjat Smonára. Legalább tíz lövedéket elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, jelentette az izraeli hadsereg.

Izraeli vadászgépek az este lebombázták a Hezbollah egyik rakétaindító állását a dél-libanoni Tajbében, ahonnan Kirjat Smonát lőtték.

Egy páncéltörő rakétakilövőt is megsemmisítettek Aarab El Luaizehben, amit szintén Kirjat Smona elleni támadásokhoz használtak.

Szintén kedden az izraeli hadsereg csapást mért egy épületre, melyet a Hezbollah használt Dibbine-ben valamint más terror-infrastruktúrára Ajta as-Sabban.

Segélyek: Az elmúlt két hétben naponta átlagosan több élelmiszerszállító kamion lépett be a Gázai övezetbe, mint a háború előestéjén, jelentette reggel a Kan közrádió.

Az elmúlt két hétben naponta átlagosan 102 élelmiszerszállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe, míg a háború kezdete előtt átlagosan napi 70. Vagyis ez körülbelül 50%-os növekedést jelent.

A segély nemzetközi szervezetektől jön, és Izrael ellenőrzése után Egyiptomon keresztül jut be a Gázai övezetbe. Az élelmiszerszállító teherautók számának növelésére azért van szükség, mert a háború miatt csökkent a helyi élelmiszertermelési képesség Gázában. Gázából származó felvételeken a Hamász fegyveresei láthatók, amint átveszik a segélyszállító teherautókat amint belépnek Gázába, és elveszik a lakóktól a segélyeket.

Az elmúlt napokban a Hamász sikeres narratívát terjeszetett, amely szerint Izrael ,,kiéheztetési összeesküvést” folytat a gázaiak ellen. A Hamász „üzenőoldalán”, amelyet a szervezet vezető tagjai, élén a politikai szárny vezetőjével, Iszmail Hanijével visszhangoznak, egyebek mellett az áll, hogy ,,az arab és az iszlám nemzetek, valamint a megszállt palesztinai régió ostromlott országaiban élő testvérek kötelessége, hogy kezdeményezzék a ‘kiéheztetési összeesküvés’ megtörését a Gázai övezet északi részéről”.

Vezető amerikai tisztviselők kemény kritikákat fogalmaztak meg a Gázai övezetbe érkező és ott elosztásra kerülő humanitárius segélyek ügyében: „Jelenleg ez a legsürgetőbb kérdés” – mondta Kamala Harris alelnök és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó Beni Gantz hadikabinet miniszternek, aki a hét elején Washingtonba látogatott.

 „Nincs kifogás, mert az igazság az, hogy a Gázába áramló segély közel sem elég” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök pénteken. 

A háború a Hamász szemszögéből: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnapi esti riportja a Hamász külhoni vezetéséhez közel álló forrást idézett: ,,A szervezet célja, hogy kihasználja a ramadánt a háború befejezésére és a hatalom megtartására az övezetben”.

A Hamász továbbra is azzal a feltételezéssel dolgozik, hogy a háború úgy ér véget, hogy még mindig az ő kezében van a hatalom gyeplője Gázában. Vagyis nem törődik az izraeli célokkal, azaz a terrorszervezet teljes felszámolásával. Számára a ramadán, az éheztetési kampány és a hosszú tűzszünet kombinációja az, ami eljuttathatja céljához.

Kémkedés: A Hamász titkosszolgálatától származó dokumentumból kiderült, hogy a szervezet kémkedik a Palesztin Iszlám Dzsihád után, és azon dolgozik, hogy befolyásolja a szervezet propagandájának tartalmát. Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője kedden felfedte a dokumentumot, amelyet az izraeli csapatok a gázai hadműveleteik során találtak.

A dokumentum 2022-ben készült, és azt jelzi, hogy a Hamász vezetése elégedetlen a Palesztin Iszlám Dzsihád médiatartalmával.

A dokumentumban a Hamász hivatalosan elismeri, hogy az Iszlám Dzsihád Hajnalhasadás-hadművelet (2022 augusztus) során végrehajtott sikertelen rakétaindításai a Gázai övezet lakóinak halálához vezetett. Emiatt a Hamász meg akar győződni arról, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád nem viszi túlzásba rakétakilövő képességeit.

A jelentés három olyan programot és produkciót említ, amelyeken a Palesztin Iszlám Dzsihád propagandarendszere dolgozik, és amelyek a szervezet terrorista tevékenységét hivatottak dicsőíteni. A jelentés zárásaként annak készítői azt javasolják, hogy a katonai hírszerzés lépjen fel a Palesztin Iszlám Dzsihád szóvivőivel szemben annak érdekében, hogy az anyagok ne tartalmazzanak Hamász elleni kritikát. Ezen túlmenően a jelentés olyan részletességig megy, amely magában foglalja azt a követelményt, hogy fel kell venni a kapcsolatot az Al-Dzsazíra adott riporterével, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihádtól hozzá eljuttatott tartalmak jóváhagyást kapnak a Hamász katonai szárnyának szócsövétől.

The post Rakétaeső Libanonból, és a háború menete a Hamász szemszögéből first appeared on Új Kelet online.