Avi/ujkelet.live

Vaskardok-75. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap délután 4 körül került sor, Szufa kibucot cékozta, sérülés nem történt.

134: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt bejelentette, hogy a 33 éves Uriel Cohen tartalékos törzsőrmester Tzur Hadasszából, a Givati-dandár egyik logisztikai parancsnoka, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 134-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: A Nahal és az 551. dandár csapatai reggel razziát tartottak a Hamász terrorszervezet több helyszínén az észak-gázai Dzsabalijában, ahol felfedeztek egy teherautót, benne nagy hatótávolságú rakétákkal, valamint fegyverraktárakat is találtak a környéken.

Az 551. dandár azonosított több, Dzsabalija körzetében épületekben bujkáló Hamász-operatívot, és légicsapásokat irányított rájuk. Szintén lebombáztak egy épületet, amelyet korábban páncéltörő rakéták indítására használtak csapatok ellen.

A dél-gázai Khan Juneszban a 7. páncélosdandár csapatai rajtaütést tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonaiban, és alagútbejáratokat találtak.

Vizsgálat: Matanjahu Englman állami számvevő szerint az izraeli állampolgárokat cserben hagyták a Hamász október 7-i támadásakor. Englman azt állítja, hogy a biztonsági szolgálatok október 7-i eseményekkel kapcsolatos működésének áttekintése akkor kezdődik, amikor a Hamász ellen folyó gázai háború fejleményei ezt lehetővé teszik.

Riport: A Kan közszolgálati műsorszolgáltatója riportja szerint a három túsz – Jotam Haim (28), Szamar Fuad Talalka (22) és Alon Samriz (26) – tragikus halálát eredményező incidens alatt Sedzsaijjában szolgálatot teljesítő zászlóaljat a leváltott egység nem tájékoztatta arról, hogy “Segítség, 3 túsz” feliratot találtak egy épületen.

  • A hadsereg szerint az “SOS” és a “Segítség, 3 túsz” feliratokat ételmaradékkal készítették. A csapatok kezdetben azt hitték, hogy az épület be van csapdázva. Az előzetes vizsgálat szerint a három túsz egy ideig az épületben tartózkodott.

A vizsgálat állítólag megállapította, hogy az izraeli mesterlövész, aki agyonlőtte Samrizt és Talalkát, nem vette észre a náluk lévő fehér zászlót. A műszak megkezdésekor kapott eligazításon a katonával közölték, hogy az egész terület harci zóna, és tüzet nyithat mindenkire, aki gyanús.

A jelentés szerint a vizsgálat Haim megölésére összpontosított, amelyet különösen kirívónak találtak, mivel sikerült visszamenekülnie egy közeli épületbe, miután Samrizzal és Talalkával lelőtték. A zászlóalj parancsnoka ezután kiabált a katonáknak, hogy ne lőjenek, de egyikük lelőtte és megölte Haimot, amikor másodszor előjött az épületből.

Tanulva a történtekből, a túszok azonosítására szolgáló új protokollokat továbbították a szárazföldi erőknek, hogy mindent megtegyenek egy újabb tragikus esemény megelőzése érdekében.

Feltételezések szerint 132 túsz maradt Gázában – nem mindegyikük él –, miután november végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. A hadsereg megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartottak közül 20 halálát, új hírszerzési információkra és a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett leletekre hivatkozva.

The post Vaskardok: Teherautó nagy hatótávolságú rakétákkal first appeared on Új Kelet online.