ujkeletlive

Túszalku – eltérő izraeli vélemények: a Hamász újabb válasza állítólag biztató fejlemény, más források szerint meglehetősen távol áll a közös megállapodástól

Izrael tanulmányozza a Hamász Katar és Egyiptom által közvetített legújabb válaszát a Gázában fogvatartott 120 fogoly szabadon bocsátására tett háromfázisú izraeli javaslatra – közölte a Moszad kémügynökség tegnap esti szokatlan közleményében.

„A közvetítők továbbították a tárgyalócsoportnak a Hamász észrevételeit a túszalku vázlatával kapcsolatban. Izrael értékeli az észrevételeket, és válaszát továbbítja a közvetítőknek,” – közölte a kémügynökség.

Az Axiosnak nyilatkozó két magas rangú izraeli forrás szerint a Hamász frissített válasza konstruktív, és megnyitja az utat a részletesebb tárgyalások előtt, amelyek egyezséghez vezethetnek.

A múlt hétvégén került nyilvánosságra, hogy a Biden-kormányzat új megfogalmazást nyújtott be a javasolt túsz- és tűzszüneti megállapodás egyes részeire vonatkozóan, megpróbálva áthidalni a fennmaradó hiányosságokat.

Az amerikai közvetítés azon az izraeli javaslaton alapult, amelyet még a hadikabinet hagyott jóvá, amelyet Biden elnök egy május végi beszédében ismertetett, és melynek értelmében egy háromfázisú megállapodás biztosítaná a Hamász által az október hetedikei mészárlások óta fogvatartott 120 túsz szabadon bocsátását, emellett „fenntartható nyugalomhoz” vezetne a gázai övezetben.

A Hamász elsőkörben továbbított válaszát mind az izraeli fél és a Biden-adminisztráció is elutasításként könyvelte el. A közelmúltban az Egyesült Államok által bemutatott új nyelvezet, és amelynek elfogadására a katari és egyiptomi közvetítők erős nyomást gyakoroltak a Hamászra, a javaslat 8. cikkére összpontosított.

A megállapodás ezen része felvázolja az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokat, amelyek a megállapodás első szakaszának végrehajtása idején kezdődnének meg, és a második szakaszá pontos feltételeinek meghatározására összpontosítanának magában foglalva a fenntartható nyugalom elérését a Gázai övezetben.

A felek álláspontja közötti ellentét abból adódik, hogy Hamász azt akarja, miszerint  a tárgyalások ezen szakaszán kizárólag a palesztin foglyok számára és személyazonosságára koncentráljanak, akiket szabadon engednének, cserébe az életben lévő fogvatartott katonákért és férfi túszokért cserébe, Izrael viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a tárgyalások során a Gázai övezet demilitarizálása és más kérdések is napirendre kerüljenek.

A Hamász válaszát helyi idő szerint szerda dél körül kézbesítették. Az izraeli  tárgyalócsoport első olvasata szerint úgy látta, hogy a legújabb verzió sokkal jobb, mint a Hamász június 12-én küldött eredeti válasza, közölték izraeli források  az Axios szerint, hozzátéve az újabb verzió lehetővé teszi, hogy megállapodásra jussanak a 8. és 14. cikkelyről, azaz a ellentétekről.

Fontos előrelépés történt, de még mindig jelentős út áll előttünk, és komoly kihívások várnak ránk,” – állítja az egyik izraeli forrás, óvatosan hozzátéve – „még ha a felek részletes tárgyalásokba is bocsátkoznak, azok kemény egyeztetések lesznek, és valószínűleg több hetet vesz igénybe a megállapodás elérése.

A héber médiában megjelent másik biztonsági forrás azonban másként nyilatkozott, hangsúlyozva – „a Hamász továbbra is ragaszkodik a vázlatban szereplő fő záradékhoz, amely megakadályozná, hogy Izrael a javaslat első fázisa után visszatérjen a harcba, ami Izrael számára elfogadhatatlan”. Vannak más hiányosságok is, amelyeket még nem zártak le.”

Izrael folytatja a tárgyalásokat, miközben katonai és diplomáciai nyomásgyakorlást folytat annak érdekében, hogy mind a 120 élő és halott túszunkat szabadon engedjék,” – jelentette ki a Jerusalem Post által idézett forrás.

A közzétett különböző források éltérő nyilatkozatai az említett újabb nyelvezetre adott válasszal kapcsolatban tükrözik a kormányon belüli megosztottságot egy lehetséges túszalku megállapodás létrejöttével kapcsolatban. A hadikabinet túszalku-javaslattal kapcsolatos tárgyalási hajlandósága, kevésbé fog érvényesülni közelmúltban történt megszűnése után, és annak ellenére, hogy a biztonsági szakértők és tárgyalócsoport a túszalku mellett folytatná a tárgyalásokat a kormány radikális frakciói minden bizonnyal el fogják utasítani a megállapodás létrejöttét.

Amennyiben mégis létrejönne az izraeli közvélemény többsége által támogatott, a túszok szabadon bocsátását biztosító egyezmény, az óriási politikai nyomás alatt álló Biden elnök és kormánya számára is hatalmas eredmény lenne, nemkülönben a Hezbollah terrorszervezet által erőltetett északi front eszkalálódásának feszültségét is enyhítené.

Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a tegnapi július negyedikei ünnepség alkalmával jeruzsálemi beszédei közben többször is megemlítette, hogy fontos lenne egy olyan megállapodás elérése, amely tartós gázai tűzszünetet eredményezne. Lew hangsúlyozta, miszerint az egyébként izraeli javaslat lehetőséget kínál a gázai háború lezárására, a túszok visszaszerzésére és annak biztosítására, hogy a Hamász többé ne kormányozza Gázát.

Jelenleg a döntő kérdés, miszerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter együttesen hogyan fogja  megfogalmazni a Hamász válaszlépésével kapcsolatos politikát, azaz hajlandóak lesznek részletes tárgyalásokat indítani Katarban vagy Egyiptomban, avagy elutasítják a terrorszervezet válaszát, mondván az teljes mértékben eltér az eredeti izraeli javaslattól.

Fokozva a feszültséget és a pszichológiai nyomást, tegnap a Palesztin Iszlám Dzsihád azt állította, hogy a túszok közül néhányan kétségbeesésükben megpróbálták megölni magukat.

Néhány ellenséges fogoly öngyilkosságot kísérelt meg, mert rendkívül frusztráltak, amiért kormányuk elhanyagolja az ügyüket,” – közölte Abu Hamza al-Maszri, az Al Qudsz Brigádok szóvivője egy Telegramon közzétett bejegyzésében.

Továbbra is úgy fogunk bánni az izraeli túszokkal, ahogy Izrael bánik a foglyainkkal,” – állította. Az öngyilkossági kísérlet említése inkább tűnik pszichológiai nyomásnak, mint valóságnak, ugyanis legutóbb a katonaság által kiszabadított négy túsz elmondása szerint, tudtak a kiszabadításukra irányuló széleskörű tüntetésekről, ami reménnyel töltötte el őket.

The post Moszad – a közvetítők továbbították a Hamász legújabb válaszát first appeared on Új Kelet Live.