Avi/ujkelet.live

A háború 231. napja, déli front: Csütörtök este két rakétát lőttek ki a Gázai övezet középső részéről Ofakim területére, a lövedékek nyílt területeken landoltak. Sérülés vagy kár nem történt.

Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a csapatok megölték a Hamász Beit Hanun zászlóaljának parancsnokát egy alagútban, Dzsabalija térségében.

Husszein Fiad volt a felelős ,,számos páncéltörő rakétatámadás indításáért Izrael ellen a háború alatt, valamint aknavetőgránátok indításáért a határ melletti izraeli közösségekre” – közölte a hadsereg.

A terroristát a 98. hadosztály és a légierő különleges erői valamint az elit Jahalom harcmérnöki egység ölte meg egy közös művelet részeként.

Megölése ,,a 98. hadosztály föld feletti és alatti harci erőfeszítéseinek része, hogy felkutassa és megsemmisítse az alagúthálózatokat, és megsemmisítse a benne rejtőzködő terroristákat” – tette hozzá a hadsereg.

Felelősség: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az izraeli erők mintegy 180 fegyveres terroristát öltek meg a dél-gázai Rafahban a Hamász elleni hadművelet közepette.

Hagari a szerda este nyilvánosságra hozott videóról, melyen a Hamász terroristái izraeli katonanőket ejtenek túszul, kijelentette: ,,Elbuktunk a küldetésben, hogy megvédjünk titeket, nem adjuk fel, amíg haza nem tértek hozzánk”.

A katonai szóvivő a sajtótájékoztatókon minden alkalommal szól a Gázában fogva tartott túszokhoz, miután a visszatérők, akiknek fogvatartóik engedélyezték, hogy izraeli híreket hallgassanak, elmondták neki, hogy beszédei erőt adtak nekik.

Túszok: William Burns, a CIA igazgatója a következő napokban Európába utazik, hogy találkozzon a Moszad vezetőjével, David Barneával és Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel, hogy újjáélesszék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok elengedésére irányuló tárgyalásokat.

A magas szintű találkozó lesz az első a tárgyalások két héttel ezelőtti megszakadása óta, miután a Hamász az Egyesült Államok és Izrael által is elfogadhatatlannak ítélt módosításokkal reagált az amerikai, katari és egyiptomi közvetítők javaslatára.

Nem világos, hogy az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamel is jelen lesz-e a közelgő európai találkozón, mint a korábbiakon, de Kairó továbbra is részt vesz a közvetítési folyamatban.

Légi fenyegetések: ,,Két gyanús légi célpontot” melyek este keletről Eilat felé tartottak, az izraeli vadászgépek sikeresen elfogtak, közölte a hadsereg. A drónokat az izraeli légtéren kívül lőtték le, ezért a szirénák nem aktiválódtak a városban.

Irán-barát iraki milíciák vállalták a felelősséget a támadásért, mondván, két robbanó drónt küldtek egy ,,létfontosságú célpontra” Eilaton.

A hadsereg reggel újabb drónfogásról számolt be, mely keletről érkezett és egy vadászgép lelőtte mielőtt belépett az izraeli légtérbe.

Egy elfogó rakéta darabja Cfáton csapódott be, tüzet okozva. A hadsereg vizsgálja az incidenst.

The post Likvidálás, felelősség, drónok és túszok first appeared on Új Kelet online.