ujkeletlive

Politika

Október hetedikei támadások és az állami vizsgálóbizottság 

A hadikabinet minisztere Beni Gantz (Nemzeti Egység) közvetlenül Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz (Likud) intézett felhívása útján állami vizsgálóbizottság azonnali felállításának kezdeményezését jelentette be a Hamász október 7-i pusztító támadásához vezető mulasztások kivizsgálására.

A vizsgálóbizottság összehívása, amennyiben megtörténik, ellentmond a miniszterelnök korábban többször is hangoztatott véleményével, aki szerint a kormány érintettségével kapcsolatos bármilyen döntés meghozatala nem jöhet létre a gázai háború folyamatában.

Közel nyolc hónap telt el az ország történetének legnagyobb katasztrófája óta. Mindannyian láttuk a sokkoló felvételt a Nahal Oz-i túszejtésről, mindannyian láttuk a nyilvános kijelentést arról, hogy kapott-e figyelmeztetést a miniszterelnök vagy sem,” – közölte Gantz, hozzátéve – „kétségtelen, hogy az október 7-ét megelőző időszak és események, valamint a hadművelet azóta tartó folytatása olyan nemzeti tény, amelyből le kell vonnunk a tanulságokat. Most már nem elég, hogy felelősséget vállalunk a történtekért – felelősséget kell vállalnunk és cselekednünk kell, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.

Gantz, továbbá úgy véli, hogy az igazság kiderítésének „egyetlen módja egy nemzeti vizsgálóbizottság, amelyet a lehető leghamarabb létre kell hozni.

„Ez a helyes lépés az állam további működése szempontjából, és ez segíteni fog bennünket az előttünk álló nemzetközi jogi kihívások kezelését illetően is,” – tette hozzá.

A miniszterelnök még nem reagált Gantz követelésére, amely nem sokkal azt követően hangzott el, hogy az Izraeli Védelmi Erők csütörtök délben megerősítette a Hatzlacha szervezet által benyújtott információszabadság-kérelemre adott hivatalos válaszában, hogy Netanjahu miniszterelnök négy különböző figyelmeztető levelet kapott a Katonai Hírszerzéstől 2023 márciusa és júliusa között.

Izrael elutasít, minden a gázai háború részleges vagy teljes befejezésére irányuló nemzetközi bírósági döntést

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) közölte, hogy pénteken döntést hoz Dél-Afrika azon kérését illetően, hogy a gázai háború miatti további rendkívüli intézkedések részeként kötelezze Izraelt a tűzszünet végrehajtására a Gázai övezetben. A héber médiában megjelent riportok szerint a döntésre készülve, Izrael attól tart, hogy tartalmazni fog egy olyan utasítást, amely vagy a rafahi hadművelet leállítására, vagy a háború teljes beszüntetésére szólít fel.

A Ynet hírportál forrása szerint esélye van annak, hogy az ICJ a tűzszüneti parancsot Rafahra összpontosítja, és nem pedig az izraeli hadsereg teljes kivonulására az övezetből, emellett további utasításokat adhat ki a gázai palesztinoknak nyújtott humanitárius segélyek növelésére.

A háború korlátozásárs irányuló bármily döntést, a 12-es csatorna szerint a jeruzsálemi vezetés nem szándékozik betartani, és a rafahi elkezdett hadműveletet, illetve a háborút a végsőkig tovább fogják vinni a gázai övezetben.

Az államok közötti vitás ügyekben ítélkező Nemzetközi Bíróság döntései kötelező érvényűek ugyan, de végrehajtásuk ellenőrzéséhez a hatóságnak nincs hatalma. Egy esetleges Izrael elleni ítélet azonban növelné a nemzetközi jogi nyomást, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfőbb ügyésze hétfőn közölte, miszerint elfogatóparancsot kér az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, illetve a Hamász-vezérek ellen.

A Dél-Afrika által indított eljárásban, amely Izraelt palesztinok elleni népirtással vádolja, a Bíróság januárban arra kötelezte Izraelt, hogy tartózkodjon minden olyan cselekménytől, amely a népirtásról szóló egyezmény hatálya alá tartozhat, és biztosítsa, hogy csapatai ne kövessenek el népirtást a palesztinok ellen.

The post Politika és diplomácia – állami vizsgálóbizottság felállítása és nemzetközi bírósági döntés várható first appeared on Új Kelet online.