Avi/ujkelet.live

A háború 230. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy angol nyelvű videónyilatkozatban közölte, hogy a Hamász terrorcsoport túszokat tart fogva a dél-gázai Rafahban.

„Azok, akik talán elfelejtették, milyen vad és barbár a Hamász, dermesztő emlékeztetőt kapott, amikor látták a fogságban tartott lányainkról készült rémisztő felvételeket. Azoknak a fiatal lányoknak haza kell jönniük. Haza kell jönniük a családjukhoz. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy teljesítsük kritikus küldetésünket, miszerint hazahozzuk az összes túszt és biztosítjuk a Hamász vereségét” – mondta Hagari.

„Üldözőbe vesszük a Hamászt. Ki fogjuk szabadítani a túszokat”.

„A Hamász Rafahban van, a Hamász túszokat tart Rafahban, ezért manővereznek erőink Rafahban. Ezt célzottan és precízen tesszük” – tette hozzá Hagari.

Túszok: A hadikabinet szerda esti ülésén Herci Halevi vezérkari főnök kijelentette, hogy ,,sürgetően szükséges” a megállapodásra jutás a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról, idézett a Walla hírportál csütörtökön két, a részleteket ismerő forrást.

A vezérkari főnök szerint a hadsereg katonai nyomást gyakorol a Hamászra, többek között a Rafahban folyamatban lévő hadművelet révén, de ennek kapcsolódnia kell a túszok szabadon bocsátására irányuló politikai erőfeszítéshez.

A források azt állították, hogy a védelmi szervezetek valamennyi vezetője és a tárgyalócsoport egységes álláspontot képviselt abban, hogy sürgősen intézkedni kell a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötése érdekében, még arra is hajlandóságot mutatva, hogy megvitassák a Hamász legújabb javaslatát és további kompromisszumok kötését.

Ma reggel konzultációt tartottak a tárgyalócsoport vezetői – a Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea, a Sabak vezetője, Ronen Bar és Nitzan Alon vezérőrnagy -, hogy megvitassák a hadikabinet határozatának végrehajtását, amely jóváhagyta a tárgyalásokra vonatkozó frissített iránymutatásokat, és megpróbálja megújítani a Hamásszal folytatott közvetett tárgyalásokat.

Bár szerdán kiterjesztették a tárgyalócsoport mandátumát, az egyik forrás megjegyezte, ennek ellenére nem biztos, hogy sikerül áttörést elérni a tárgyalásokon.

Hamász: A Hamász terrorszervezet bejelentette, hogy fogva tartja az október 7-én túszul ejtett Aszaf Hamami (41) ezredest, akiről az Izraeli Védelmi Erők korábban arról számolt be, hogy aznap elesett a támadásokban.

A Hamász katonai szárnya azt állítja, hogy Hamami megsebesült az elfogása során. A nyilatkozaból nem derül ki, hogy él-e még.

Hamamit, a Gázai Hadosztály Déli Dandárjának parancsnokát vélhetően a Nirim kibuc védelmében vívott harcban ölték meg.

Halálát a főrabbi decemberben jelentette be, a Gázai övezetben a hadsereg által szerzett leletek alapján, amely lehetővé tette családja számára, hogy eltemethesse a zsidó törvények szerint.

Északi front: Este két robbanó drónt indítottak Libanonból Izrael északi részére. Az egyik drónt lelőtte egy vadászrepülő, a másik pedig Kirjat Smona térségében csapódott le. Sérülés nem történt.

A hadsereg közölte, hogy vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták Libanon déli részén.

A célpontok között szerepeltek épületek Ajta as-Sabban, Rab Thalathine-ban és Markabában, valamint egy épület és két megfigyelőállomás Odaissze-ben.

Szamária: A hadsereg este bejelentette, hogy lezárta 40 órán át tartó hadműveletét Dzseninben (Palesztin Hatóság területe), amelyben a biztonsági erők több száz harcosa vett részt.

A harcosok a terroristákkal vívott harcok mellett terrorista infrastruktúrákat semmisítettek meg, és utak alá rejtett robbanóeszközöket tártak fel, amelyeket az izraeli csapatok ellen akartak bevetni. Emellett egy bomba laboratóriumot is lokalizáltak, és nagy mennyiségű katonai felszerelést és lőszert foglaltak le.

Segélyek”: A szamáriai Tapuach-kereszteződés közelében a „Nem felejtünk” aktivistái akadályozták egy teherautót útját és az áruját kipakolták arra hivatkozva, hogy az egy Gázába tartó segélyszállító teherautó. Az izraeli hadsereg közölte, hogy nem segélyszállító volt, csupán cukrot szállított egy palesztin gyárba.

Diplomácia: Izrael megrovásban részesítette Írország, Norvégia és Spanyolország nagykövetét csütörtökön, amiért kormányaik azt tervezik, hogy elismerik a palesztin államot, közölték izraeli tisztviselők csütörtökön, akik a kezdeményezést „a régi, kudarcot vallott politikák feltámasztására” irányuló törekvésnek minősítették.

A spanyol Ana Sálomon Pérezzel, a norvég Per Egil Selvaaggal és az ír Sonya McGuinness-szel megnézették a videót, amelyen a Nahal Oz-i bázisról öt női katonát október 7-én terroristák túszul ejtenek.

A vetítés után a vezető diplomatákat megrovásban részesítették.

The post Helyzet Rafahban, a Hamász bejelentése és Halevi felhívása first appeared on Új Kelet online.