Avi/ujkelet.live

A háború 142. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy a 19 éves Oz Daniel őrmester elesett október 7-én és holttestét a Hamász terroristái Gázába hurcolták.

Daniel a 7. páncélosdandár 77. zászlóaljában szolgált, holttestét a terroristák mészárlása során zajló egyik csata után rabolták el.

Halálát a közelmúltban állapította meg a vallási testület leletek és hírszerzési információk alapján. Bár holtteste Gázában van, a családja megülheti a gyászhetet.

Déli front: A Kommandó-dandár Egoz egységének csapatai a bevetéseik során a dél-gázai Khan Junesz nyugati részén számos terrorista osztaggal találkoznak, és szemtől-szembe vívott csatákban, pontos lövésekkel és egyéb eszközökkel likvidálják őket, jelentette este a hadsereg.

Az egyik összecsapás során a csapatok egy drón segítségével két terroristát azomosítottak egy épületben. Egy hosszadalmas lövöldözést követően, mely során a csapatok robbanóanyagokkal próbálták kicsalogatni őket, megölték mindkettőt.

Egy másik hasonló incidensben az Egoz csapatai észrevették, hogy a Hamász több operatívja tüzet nyitott rájuk egy épületből, és egy fegyveres ütközetet követően megölték őket.

A katonák az épületben fegyvereket találtak.

Segélyek: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vasárnap közölte, hogy 245 humanitárius segélyt szállító kamiont ellenőriztek és engedtek át a Gázai övezetbe. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy nincs korlátoz a Gázába beengedett civileknek szánt humanitárius segély mennyiségét illetően.

Északi front: Az izraeli erők csapást mértek egy hezbollahos terrorsejtre, amint észleltek, hogy kijönnek a terrorszervezet által használt épületből a dél-libanoni Blidában,

A vadászgépek lebombáztak két másik épületet is ugyanazon a területen.

Délután az erők elfogtak ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból belépett az izraeli légtérbe.

Ezenkívül a hadsereg rakétaindító posztokat ágyúzott Dél-Libanonban, válaszul a Har Dovot, Kirjat Smonát, Menarát és Malkiát célzó támadásokra.

Joáv Gallant védelmi miniszter este azt mondta, Izrael fokozni fogja a Hezbollah elleni válaszcsapásokat, többek között még egy Gázával kötött ideiglenes tűzszünet közepette is.

Irodalmi díjra jelölve: Egy elítélt palesztin terroristát rangos irodalmi díjra jelöltek könyvéért, amelyet az izraeli börtönben írt, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap. Baszim Khandaqdzsi, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt terrorista az arab Booker-ként is ismert díj esélyese. Az Egy maszk, az ég színe című könyv a leírás szerint egy Nur nevű ramallahi menekülttáborban élő régészről szól, aki talál egy kék izraeli személyi igazolványt egy régi kabát zsebében. ,,Felveszi a megszálló maszkját, hogy megpróbálja megérteni a cionista mentalitást” és csatlakozik egy telepen végzett régészeti ásatáshoz.

Már maga a jelölés tízezer dolláros nyereményre teszi jogosulttá a terroristát, és ha nyer, ötvenezer dollár üti a markát.

A 14-es csatorna idézte az Izraeli Büntetésvégrehajtási Intézet kommentjét: ,,Az Intézet keményen küzd minden olyan kísérlet ellen, amely a biztonsági foglyok irásainak kicsempészésére irányul a börtönből. Ezenkívül a Hamászhoz kötődő foglyok több mint egy évtizede nem jogosultak családlátogatásra. Ezért, amennyiben bizonyítékot találnak a fogoly és a könyv megjelenése közötti kapcsolatra, a foglyot szigorúan megbüntetik.”

2005-ben Khandaqdzsit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert előző évben szerepet játszott egy öngyilkos merényletben a Karmel piacon. Az öngyilkos merényletben hárman meghaltak és 53-an megsérültek. Azzal vádolták, hogy a terrorsejt egyik parancsnoka és finanszírozója volt, beleértve a robbanóöv gyártását és az öngyilkos merénylő fuvarozását is. A bíróság háromszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Az irodalmi díj oldalán az életrajzában megemlítik, hogy fiatalon börtönbe került, de nem derül ki, miért. Egyébként a börtönből beiratkozott az Al-Quds Egyetemre, ahol politikatudományok szakon végzett.

The post Gyász, harcok és terrorista az irodalmi díj jelöltjei között first appeared on Új Kelet online.