Avi/ujkelet.live

A háború 142. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a CBS „Face the Nation” című műsorában azt mondta, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti fogolycsere-megállapodás késleltetni fogja az Izraeli Védelmi Erők műveletét a dél-gázai Rafahban, de hangsúlyozta, hogy Izrael ettől függetlenül később végrehajtja a műveletet.

Netanjahu jelezte, hogy akar egy megállapodást a túszok szabadon bocsátására, és nagyra értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit, ugyanakkor egyértelművé tette, ez csak akkor lesz lehetséges, ha a Hamász elfelejti abszurd követeléseit és ésszerű álláspontot kínál.

A miniszterelnök elárulta, hogy az izraeli hadsereg később a nap folyamán ismerteti a rafahi művelettel és a palesztin civilek a várostól északra evakuálásával kapcsolatos terveit. Elismételte, Rafahban van a Hamász utolsó erődje az enklávéban, és a hadművelet megkezdése után Izrael ,,hetekre, nem pedig hónapokra” lesz a Hamász legyőzésétől és a gázai hadművelet befejezésétől.

Netanjahu azt állította, hogy Izrael és az Egyesült Államok ,,egyetért” abban, hogy bármilyen katonai művelet előtt evakuálni kell a civileket Rafahból, és nem tervezik, hogy megpróbálják a palesztinokat Rafahból a Sínai-félszigetre tolni.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan közölte az NBC „Meet the Press” című műsorában, hogy a Fehér Ház nem látott semmilyen izraeli tervet a rafahi műveletre és a palesztin civilek biztonságának megőrzésére. Szerinte egy ilyen művelettel nem szabad előrelépni ,,hacsak nincs erre egy világos és végrehajtható terv”.

The post Netanjahu, a tervezett offenzíva Rafahban és Bidenék first appeared on Új Kelet online.