Avi/ujkelet.live

A háború 142. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt bejelentette, hogy a 20 éves Ido Eli Zrihen törzsőrmester Jeruzsálemből, a Givati-dandár felderítő egységének katonája, a hétvégén elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 240-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Riport: A 12-es csatorna riportja kora délután arról számolt be, hogy annak megakadályozása érdekében, hogy a Hamász átvegye a Gázai övezet északi részét elérő humanitárius segélyeket, Izrael úgy döntött, megváltoztatja a belépési pontjukat. Eddig a Kerem Salom átkelőn keresztül ment be a segély, a Gázai övezet északi része felé vezető úton pedig, szállítas közben, átvételi kísérletek történtek, ezért most a segélyszállítmányok a Gázai övezet központjától északra található Karni átkelő közelében jutnak be.

Így a háború kitörése óta először, Izrael humanitárius segélyt juttat el a Gázai övezet északi részébe közvetlenül a területéről. A segélyek várhatóan az UNRWA-n kívül más nemzetközi szervezetekhez kerülnek.

A riportban idézett biztonsági források szerint a politikai szint már tegnap este elvi jóváhagyást adott az intézkedésre. A vágy az, hogy megakadályozzák a segélyszállító teherautók útközbeni kifosztását.

Déli front: A Givati-dandár fokozza akcióit a Hamász ellen Khan Junesz keleti külvárosaiban, Abaszán al-Dzsadidában és Abaszán al-Kabirában, jelentette a hadsereg.

A csapatok a Hamász telephelyein razziáznak Gáza déli részén, több tucat terroristát öltek meg, és közben fegyvereket, katonai felszereléseket és rakétákat foglaltak le.

Nasszer kórház: Az elmúlt héten pont került a 98. hadosztály harcosainak és a haditengerészet Sajetet 13 kommandósainak célzott műveleteire a Hamász terrorszervezet ellen a Nasszer Kórház területén, mely a dél-gázai Khan Juneszben található, jelentette a hadsereg vasárnap.

Az akció során a kórházban bontatlan, izraeli túszok nevével ellátott gyógyszeres dobozokat és sok fegyvert találtak, és mintegy 200 terroristát és terrorista tevékenységekkel gyanúsított személyt tartóztattak le.

A kórházban a műveletet úgy hajtották végre, hogy az intézmény működésében a lehető legkisebb kárt okozzák, anélkül, hogy ártanának a betegeknek és az egészségügyi személyzetnek.

Az izraeli erők alternatív generátort biztosítottak, amely lehetővé tette a kórház folyamatos működését és a betegek kezelését, és a tevékenység során a kórház létfontosságú rendszerei szünetmentes tápegységgel (UPS) működtek. A Gázai Koordinációs és Összekötő Igazgatóság munkatársai koordinálták a szakemberek belépését a kórház áramproblémájának kivizsgálására.

Az elmúlt héten több száz élelmiszercsomag érkezett a kórházba, köztük víz, élelmiszer, orvosi felszerelés és bébitápszer. Emellett a kórház generátorainak üzemeltetésére szolgáló dízelszállító beengedését egyeztették a nemzetközi szervezetekkel.

Mielőtt a csapatok elhagyták a kórházat, a területet megtisztították, és újabb élelmiszerszállítmányt juttattak el a kórháznak.

Északi front: Négy rakétát lőttek ki vasárnap délelőtt Libanonból Észak-Izraelre. A lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt.

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy egy katonai bázist vett célba.

Az izraeli média szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott egy gyanús légi célpontot, mely Libanonból belépett az izraeli légtérbe.

Likvidálások: A Hezbollah kora délután bejelentette, hogy meghalt két tagja ,,a Jeruzsálem felé vezető úton”, azaz izraeli támadás következtében. Halálukkal 214-re nőtt a terrorszervezet veszteségeinek száma a gázai háború kitörése óta.

A bejelentést megelőzően riportok egy teherautót célzó izraeli csapásról számoltak a szíriai-libanoni határnal, Kuszajr közelében.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszakai Júdea és Szamária-szerte végzett terrorelhárító műveletek során letartóztattak tizenkét keresett palesztint.

Az elmúlt napokban az Etzion-dandár és a határrendészet erői a Sabak belbiztonsági szolgálat hírszerzési irányítása mellett befejeztek egy közös mérnöki műveletet. Az intézkedés Abu Dísz palesztin falu területén a biztonsági kerítés infrastruktúrájának javítására irányult, hogy lehetővé tegyék az erők hatékonyabb tevékenységét a terrorizmus elleni küzdelemben és a terrorizmus megelőzésében a térségben.

Ramadán: Az izraeli biztonsági tisztviselők a ramadán hónap előtt a Júdea, Szamária és Jeruzsálem térségében elkövetett terrortámadások miatti riasztások számának jelentős növekedését jelzik. Ezenkívül aggodalom van amiatt, hogy Izrael városközpontjaiban is terrortámadásokat hajthatnak végre.

A biztonsági szervezetek szerint a Gázai övezeten kívül tartózkodó Hamász és Irán operatívjai egyre több kísérletet tesznek arra, hogy eszkalálják a diskurzust Júdea és Szamáriában, valamint, hogy a gázai eseményeket vallási felhanggal a Templom-hegy kérdéskörével kapcsolatos narratívába illesszék.

A kabinet a következő napokban kénytelen dönteni a Templom-hegyi al-Aksza mecsetbe imádkozni szándékozó muszlimok ügyében, amely a biztonsági szervezetek egyik fő fókuszpontja. Izraelben próbálják azt az üzenetet visszhangozni, hogy a háború a Hamász terrorszervezet ellen folyik, nem pedig a muszlimok ellen.

The post 240, likvidálások, a Hamász kijátszása, és közelgő ramadán first appeared on Új Kelet online.