Avi/ujkelet.live

A háború 142. napja: Az arab Sky News csatorna vasárnap arról számolt be, hogy palesztin források becslése szerint a Palesztin Hatóság Mohamed Stajje miniszterelnök vezette kormánya két napon belül lemond. Helyére a források szerint még a jövő hét vége előtt szakmai kormányt állítanak fel.

  • A paleszinok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász terrorszervezet erőszakkal átvette a Gázai övezet feletti uralmat Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnök Fatah pártjától, aki azóta csak az autonóm területek irányítására jogosult Júdea és Szamáriában.
  • Abbász egyébként 2005-ben nyerte el a vezetői pozíciót, de választások hiányában négy évre szóló hivatali idejének 19. évében jár.

Az Al-Araby Al-Dzsadid lap egy hete arról számolt be, hogy a Hamász-küldöttség két hónappal ezelőtti kairói találkozóin a háború után kérdését is megtárgyalták. A jelentés szerint a felek megvitatták palesztin bizottságok felállítását, mint első lépést a Palesztinai Felszabadítási Szervezet újjáépítése, Mahmúd Abbász politikai terepről való eltávolítása és egy technokrata kormány (professzionális kormány) felállítását a Palesztin Hatóságban.

A Washington Post amerikai és arab tisztviselőkre hivatkozó másfél héttel ezelőtti jelentése szerint az Egyesült Államok a következő hetekben bejelentheti egy Palesztina Állam elismerésének tervezetét végleges ütemtervvel, bár az időzítés nagymértékben függ a gázai harcok felfüggesztéséről szóló megállapodástól. A riportot, mint ahogy az várható volt, az izraeli kormány tagjai valamint jobboldali politikusok élből elutasították.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök múlt vasárnap az utolsó pillanatban a kormány elé vitt egy javaslatot, amely szerint Izrael ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését, és ,,elutasítja a nemzetközi diktátumokat”. A miniszterek egyhangúlag elfogadták a döntést, majd a Kneszetben 120-ból 99 képviselő megszavazta.

forrás: Kan közszolgálati műsorszolgáltató, Új Kelet Live

The post Riport: A Stajje vezette palesztin kormány 2 napon belül lemond first appeared on Új Kelet online.