Avi/ujkelet.live

A háború 142. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 21 éves Nerja Belete törzsőrmester Savei Somronból, a Givati-dandár felderítő egységének katonája, a hétvégén elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 239-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Rafah: Binjámin Netanjahu miniszterelnök este közölte, hogy a kabinet a jövő héten összeül, hogy jóváhagyja az izraeli hadsereg műveleti terveit a dél-gázai Rafahban, beleértve a civilek evakuálását a térségből.

,,Azon dolgozunk, hogy megállapodásra jussunk a túszok szabadon bocsátásának újabb keretéről, valamint a Hamász zászlóaljainak felszámolásának befejezését Rafahban” – mondta Netanjahu.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy ,,csak a katonai nyomás és a határozott tárgyalások kombinációja vezet a túszok szabadon engedéséhez, a Hamász felszámolásához és a háború összes céljának eléréséhez”.

Helyzetértékelés: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy, a Gázai övezet északi részén tett látogatása során szombaton azt mondta, hogy a Hamászra gyakorolt katonai nyomás ,,a leghatékonyabb” lépés a terrorcsoporttal való esetleges fogolycsere megkötésére.

,,Nem tudom, hová fog fejlődni, vannak, akik részt vesznek benne, mi pedig harcban vagyunk” – mondta Halevi a fogolycsere tárgyalásokkal kapcsolatban.

,,Azt akarom, hogy tudjatok egy dolgot, van kapcsolat a dolgok között. A ti eredményeitek, egy újabb zászlóalj, amelyet felszámoltok, egy másik földalatti infrastruktúra, egy másik negyed, ahol a [Hamász] infrastruktúrája megsemmisítésre kerül, és a lakosság biztonságos területekre evakuálása, nagyon remélem, hogy mindezek eljuttatnak minket a túszok elengedéséhez” – mondta a tisztekkel végzett felmérés során.

,,Ez a háború célja, nagyon sokat szándékozunk tenni ennek megvalósításáért, és a harci erőfeszítés a leghatékonyabb intézkedés, amely segít a túszok szabadon bocsátásáról tárgyalóknak”.

Déli front: A 7. páncélosdandár harcosai folytatják műveleteiket a dél-gázai Khan Junesz nyugati részén, jelentette a hadsereg reggel. Az elmúlt nap során a lakosok harci zónából való evakuálására tett erőfeszítések részeként, a csapatok letartóztattak számos terroristát, akik a civil lakosság közé elvegyülve próbáltak elmenekülni. A harcosok továbbá likvidáltak számos terroristát és fegyvereket foglaltak le a környéken.

A Givati-dandár razziákat tartott terrorcélpontokban, és fegyvereket, köztük mesterlövész puskákat, Kalasnyikovokat, gránátokat és lőszereket foglaltak le nagy mennyiségben.

A csapatok azonosítottak egy drónt üzemeltető terrorisejtet, és légicsapást irányítottak rájuk.

A Gázai övezet középső részén az elmúlt nap során a Nahal-dandár harcosai likvidáltak számos terroristát. Zeitun területén a csapatok fegyvereket foglaltak le és rakétaindító posztokat romboltak le.

A Gázai Hadosztály csapatai azomosítottak egy drónt irányító terrorsejtet Sati területén és légicsapást küldtek rájuk.

A légierő az elmúlt nap során végzett támadásaival tovább gyengítette a Hamász légi erejét. A támadott célpontok között szerepelt számos rakétaindító, melyekkel rakétákat szándékoztak kilőni Izraelre.

Északi front: A Vaskupola rakétavédelmi rendszer tegnap este elfogott számos Libanonból küldött rakétát Kirjat Smona felett.

A hadsereg korábban közölte, hogy folytatta a támadásait a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Dél-Libanonban, köztük egy fegyverraktár ellen, ahol egy terrorsejt gyűlt össze.

Egy katonai drón észlelte, amint az operatívok beléptek egy Hezbollah fegyverraktárként ismert épületbe Matmura faluban. Nem sokkal később egy vadászgép csapást mért a helyszínre.

A hadsereg továbbá célba vette a Hezbollah elit Radwan erőjéhez tartozó parancsnoki központot Baraachitban, valamint rakétakilövő helyeket és egyéb terror-infrastruktúrát Dzsabal Blatban. A csapatok továbbá területeket ágyúztak Rachaja al-Fukhar környékén, hogy ,,fenyegetéseket hárítsanak el”.

Az éjszaka megszólaltak a szirénák az alsó-galileai Kalanit, Livnim és Ravid közösségekben. Mint később kiderült, a szirénákat elfogó rakéták kilövése aktiválta egy téves azonosítást követően.

The post 239, Rafahra készülve és helyzetjelentés first appeared on Új Kelet online.