Avi/ujkelet.live

A hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön összeült, hogy meghallgassa Dél-Afrika kérelmét, melyben azt állítja, hogy Izrael gázai hadjárata megszegi az 1948-as népirtásról szóló egyezmény szerinti kötelezettségeit.

A mai fagyos reggelen több százan vettek részt a szolidaritási tüntetésen a Gázába hurcoltak családjainak vezetésével, és vonultak a Nemzetközi Bírósághoz.

Palesztinpárti tüntetésre is sor került a Bíróság előtt:

Ki mit mond: A felperes azt kéri a bíróságtól, hogy adjon ki ideiglenes végzést Izrael Gázai övezetben folytatott katonai műveleteinek azonnali felfüggesztésére.

Izrael azzal érvel, hogy gázai akciói jogi önvédelemként szolgálnak a Hamász október 7-i terrortámadására – melyben 1200 embert lemészároltak és 240-et Gázába hurcoltak- , és „vérváddal” vádolja Dél-Afrikát. Az izraeli kormány attól tart, hogy a meghallgatás tovább ronthatja nemzetközi hírnevét, és ha a Nemzetközi Bíróság végzést ad ki bizonyos harci műveletek leállítására – bár nincs gyakorlati lehetőség egy ilyen végzés érvényesítésére- , az belpolitikai válságot vonhat maga után.

  • ,,Szeretnék néhány dolgot tisztázni: Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni Gázát, vagy kitelepíteni polgári lakosságát. Izrael a Hamász terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és ezt a nemzetközi jogot teljes mértékben betartva tesszük” – közölte tegnap este Binjámin Netanjahu miniszterelnök egy videónyilatkozatban.
  • ,,Ma nem Izraelt, hanem a nemzetközi közösség integritását állítják bíróság elé. Ha egy brutális, gyilkos terrortámadástól védekező ország népirtás miatt bíróság elé kerülhet, akkor a népirtásról szóló egyezmény a terrorizmus jutalmazása lett” – mondta Jáir Lapid ellenzéki vezető délután egy videóüzenetben.

A tárgyalás menete: Izrael és Dél-Afrika kérésére az egyes országok érvei ismertetésének idejét két óráról három órára hosszabbították meg. Ma Dél-Afrika ismertette érveit, holnap pedig Izrael kerül sorra. Az ügy várhatóan évekig fog tartani, de ebben a szakaszban a megbeszélések középpontjában az ideiglenes intézkedések kiadása áll Izrael ellen, melyről a bíróság heteken belül dönthet.

A meghallgatás: A Nemzetközi Bíróság elnöke, Joan Donoghue nyitásként bemutatta Izrael és Dél-Afrika kijelölt ad hoc bíráit, az izraeli legfelsőbb bíróság volt elnökét, a 87 éves holokauszt-túlélő Aharon Barakot és Dél-Afrika korábbi főbíró-helyettesét, Dikgang Mosenekét, akik ezt követően hűségesküt tettek.

Barak leteszi az esküt:

  • A Nemzetközi Bíróság feladata az országok közötti kérdések és konfliktusok megvitatása, székhelye a hágai békepalotában van Hollandiában.
  • Az ügyet meghallgató bírói testületben 17 bíró van, köztük 15 a Bíróságtól, valamint a felperes Dél-Afrika választott bírája, valamint Aharon Barak professzor, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, akit Netanjahu miniszterelnök választott ki Izrael nevében.

Dél-Afrika jogi képviselői szerint Izrael „irtja” a palesztinokat Gázában, és „egyre kisebb területekre tereli őket, hogy megtámadják, megöljék és bántsák őket”, és az Izraeli Védelmi Erők műveletét „a kambodzsai mészárlásokkal” hasonlították össze. Arról azonban nem tettek említést, hogy a Hamász milyen mélyen beágyazta katonai létesítményeit és harcosait Gáza polgári infrastruktúrájába.

A jogi képviselők igyekeztek kiszélesíteni az ügyet a folyamatban lévő Izrael-Hamász háború szűk keretein túlra. ,,Az erőszak és a pusztítás Palesztinában és Izraelben nem 2023. október 7-én kezdődött. A palesztinok szisztematikus elnyomást és erőszakot éltek át az elmúlt 76 évben” – mondta Ronald Lamola dél-afrikai igazságügyi miniszter.

A népirtásról szóló egyezmény szerint a civilek meggyilkolásához határozott szándék kell kapcsolódjon, hogy népirtásnak minősüljön, ezért Dél-Afrika vezető jogi képviselője, Tembeka Ngcukaitobi idézte magas rangú izraeli tisztviselők – köztük a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a biztonsági kabinet többi tagjának – lázító megjegyzéseit.

  • Idézte Netanjahu miniszterelnök megjegyzéseit, amelyek a gázai háború megvitatása során többször utaltak arra a bibliai felszólításra, hogy a zsidó nép „emlékezzen arra, mit tett veled Amálek”. A Biblia beszámol arról, hogy Saul király parancsot kapott, hogy pusztítsák el az amálekita nép minden férfiját, nőjét és gyermekeit. Ngcukaitobi videofelvételeket is lejátszott izraeli katonákról, amint táncolnak és énekelnek Gázában, mondván, hogy teljesítik a bibliai parancsot, miszerint elpusztítják Amáleket, és azt éneklik, hogy „Gázában nincsenek ártatlanok”.
  • Megemlítette Joáv Gallant védelmi miniszter október 7-e után tett megjegyzéseit is: „Teljes ostromot rendeltem el a Gázai övezetre. Nem lesz sem villany, sem élelmiszer, sem üzemanyag, minden lezárva. Emberállatokkal harcolunk, és ennek megfelelően cselekszünk.”
  • Ngcukaitobi a magas rangú miniszterek mellett számos képviselőre is hivatkozott, köztük Nisszim Vaturi Kneszet-alelnökre, aki X-en azt írta, hogy a cél „a Gázai övezet eltörlése a föld színéről”.

,,A népirtó megnyilatkozások nem a szélsőségek felől valók, hanem az állami politikában öltenek testet. A terepen tartózkodó katonák tisztában vannak a pusztítás szándékával” – állította Ngcukaitobi. „A bíróságnak el kell utasítania minden olyan felvetést, amely szerint az izraeli tisztviselők nem gondolták komolyan azt, amit mondtak, vagy a katonák a terepen félreértették őket”.

Azzal érvelve, hogy Izrael vezetése számára az ellenség nemcsak a Hamász katonai szárnya vagy a Hamász szervezete, hanem a gázai lakosság egésze, idézte Herzog elnök október 13-án tett megjegyzéseit: „Egy egész nemzet a felelős. Nem igaz az a retorika, hogy a civilek nincsenek tudatában, nem vesznek részt benne. Ez abszolút nem igaz. Fellázadhattak volna. Harcolhattak volna a gonosz rezsim ellen, amely államcsínnyel elfoglalta Gázát.”

Vaughan Lowe brit ügyvéd Dél-Afrika nevében megjegyezte, hogy „bármilyen szörnyű vagy borzalmas egy támadás vagy provokáció, a népirtás soha nem megengedett válasz”. Továbbá Dél-Afrika úgy véli, ,,az izraeli kormánynak, nem a zsidó népnek vagy az izraeli állampolgároknak, a szándéka a palesztinok elpusztítása Gázában”.

Lowe azt állította, hogy az izraeli butabombák használata, az Izrael által biztonságos zónának kijelölt területeken végzett csapások ellensúlyozzák azon kijelentéseit, miszerint megpróbálja minimalizálni a polgári áldozatokat.

Lowe rámutatott, hogy mivel a Hamász nem állam, nem részese az 1948-as népirtás-egyezménynek, ezért nem vádolható meg ezzel a háborús bűnnel a Nemzetközi Bíróságon.

Blinne Ní Ghrálaigh díjnyertes ír ügyvéd Dél-Afrika nevében a gázai eseményeket „a történelem első népirtásának” nevezte, ,,melynek áldozatai valós időben közvetítik saját pusztításukat, és hiába reménykednek abban, hogy a világ tehet valamit”.

Reakció: Miután Dél-Afrika ismertette érveit, Izrael „a történelem egyik legnagyobb képmutatásának” nevezte az eljárást.

Lior Hajat, a külügyminisztérium szóvivője szerint Dél-Afrika „a Hamász jogi testületeként működik”, és azzal vádolta Pretoriát, hogy „figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a Hamász terroristái beszivárogtak Izraelbe, meggyilkoltak, kivégeztek, lemészároltak, megerőszakoltak és elraboltak izraeli állampolgárokat, csak azért, mert izraeliek, hogy megpróbáljanak népirtást végrehajtani.”

Tweetében Hajat azt írja, hogy Dél-Afrika „igyekszik lehetővé tenni a Hamasz számára, hogy visszatérhessen a háborús, emberiesség elleni és szexuális bűncselekmények elkövetéséhez, amelyeket október 7-én többször elkövettek”.

A dél-afrikai ügyvédek pedig Hajat szerint „a Hamász képviselői a bíróságon”.

The post A Nemzetközi Bíróság nem a Hamászt hanem Izraelt veszi górcső alá first appeared on Új Kelet online.