Avi/ujkelet.live

A háború 211. napja: Bill Burns, a CIA igazgatója pénteken Kairóba érkezett, hogy csatlakozzon az egyiptomi közvetítőkhöz az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti fogolycsere- és tűzszüneti megállapodás elérésére tett erőfeszítéseikben, hivatkozott a Walla hírportál három, a részleteket ismerő forrást.

Burns utazása azt jelzi, hogy a tárgyalások kritikus ponthoz érkeztek. Amerikai tisztviselők szerint Joe Biden elnök személyesen is részt vesz azon intenzív erőfeszítésekben, hogy a megállapodás létrejöjjön, amit egy sokkal szélesebb hazai és külföldi stratégia döntő elemének tekint.

  • Izrael legutóbbi javaslata magában foglalja azt a hajlandóságot, hogy megvitassák a „fenntartható nyugalom helyreállítását” Gázában a túszok humanitárius okokból történő szabadon bocsátását követően. Ez az első jelzés Izraeltől október 7. óta, hogy beleegyezhet a háború befejezésébe.
  • A javaslat kezdetnek legfeljebb 33 túsz humanitárius okokból való szabadon bocsátását tartalmazza – nők, női katonák, 18 év alattiak, 50 év feletti férfiak és rossz egészségi állapotú férfi túszok – nagyjából 40 napos tűzszünetért és mintegy 900 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért.
  • A javaslat szerint Izrael beleegyezik abba, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok teljes egészében visszatérhessenek otthonaikba Gáza északi részén, és az izraeli erőket kivonják az enklávét elválasztó és a szabad mozgást akadályozó folyosóról.

Válaszra várva: Egy magas rangú palesztin forrás pénteken a következőket nyilatkozta az izraeli KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak:

  • A szombaton Kairóba érkező Hamász-küldöttség nem fog választ adni a javaslatra.
  • Utazásuk célja, hogy folytassa a tárgyalásokat, és elérjék a kritikus fontosságú feltételek teljesülését, hogy megállapodás szülessen Izraellel.
  • A Hamász-küldöttséget Khalil al-Hajja, Jechíje Szinwar helyettese vezeti, és várhatóan Zaher Dzsabarin és Razi Hamad magas rangú Hamász-tisztviselők is jelen lesznek.

A Hamász egy „útvonalterv” formátumú vázlatot követel, amelynek minden része és szakasza az elejétől fogva elköteleződést jelent – mindaddig, amíg mindkét fél betartja az egyes lépéseket. Ennek a követelésnek a Hamász szempontjából az a célja, hogy garanciát kapjon arra, hogy a túszok szabadon bocsátásáért cserébe Izrael beleegyezik a háború befejezésébe, ami a Hamász számára a tárgyalások legkritikusabb kitétele. Jelenleg nem világos, hogyan fogja Egyiptom a Hamász kérésére leküzdeni ezt az akadályt mindkét fél számára elfogadható módon.

Mire számítanak: Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a Hamász válasza várhatóan „igen, de” lesz, és a „de”-hez szigorúbb feltételeket fog kötni.

  • Az egyik lehetőség, hogy a Hamász ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy csak körülbelül 20 túsz felel meg a humanitárius kritériumoknak ahhoz, hogy a megállapodás első szakaszában szabadon engedjék – nem pedig 33, ahogy Izrael mondja.
  • ,,Készen állnak egy olyan megállapodás megkötésére, amely közel áll a követeléseikhez, de nagyon kevés rugalmasságot mutatva” – mondta az izraeli tisztviselő.
  • Hangsúlyozta, vannak arra utaló jelek, hogy a Hamász kész vállalni a kockázatot, és belevág a megállapodás humanitárius szakaszának végrehajtásába, még akkor is, ha Izrael előzetesen nem vállalja a háború befejezését, és úgy ítéli meg, hogy a megállapodás további végrehajtása ehhez az eredményhez vezet.

,,A fő kérdés az volt és marad, hogy [Binjámin] Netanjahu miniszterelnök megállapodásra akar-e jutni a túszok szabadon bocsátásáról ilyen áron” – mondta az izraeli tisztviselő.

Egy másik izraeli tisztviselő szerint ,,ha a Hamász nem válaszol teljes nemmel, áttörést lehet elérni”. Az elkövetkező napok jelentősek és döntőek lesznek abban a kérdésben, hogy Izrael továbblép-e ezzel a megállapodással vagy a hadjárattal a dél-gázai Rafahban.

Nyomásgyakorlás: Az Egyesült Államok azt mondta Katarnak, hogy ki kell utasítania a nála vendégeskedő Hamász tisztviselőket, ha a csoport továbbra is elutasítja az Izraellel kötött tűzszünetet, nyilatkozta egy amerikai tisztviselő a The Washington Postnak.

A tisztviselő szerint Antony Blinken külügyminiszter áprilisban továbbította az üzenetet Mohammed bin Abdulrahman Al Thani miniszterelnöknek.

Három, a helyzetet jól ismerő diplomata szerint az Öböl-menti emírség tisztviselői, akik Amerika kérésére 2012 óta vendégül látják a Hamász politikai vezetését, hónapok óta számítottak a kérésre, és ezek a várakozások az elmúlt hetekben kiéleződtek az egyre növekvő frusztráció miatt a fegyverszünetre irányuló elhúzódó tárgyalások miatt. Az egyik diplomata szerint a katari tisztviselők azt tanácsolták a Hamász tisztviselőinek – köztük a politikai szárny vezetőjének, Iszmail Hanijének, aki Dohában él –, hogy készítsenek egy B-tervet arra az esetre, ha távozniuk kell.

Míg a Biden-kormány a Hamász kiutasításának veszélyét potenciális befolyásoló tényezőnek tekinti a terrorszervezetre, egyes regionális tisztviselők és elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a Hamász dohai politikai részlegének felszámolása tovább bonyolítaná a vezetőivel való kommunikációra és a jövőbeli túsztárgyalások megújítására irányuló erőfeszítéseket.

Rafah: Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere megismételte a Rafahban tervezett izraeli offenzíva elleni figyelmeztetését, mondván, Izrael nem terjesztett elő tervet a civilek védelmére.

„Ilyen terv hiányában nem támogathatunk egy nagy katonai műveletet Rafahban, mert az általa okozott kár meghaladja az elfogadható mértéket” – mondta Blinken a McCain Intézet arizonai Sedona fórumán.

Több mint egymillió lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztin talált menedéket Rafahban a Hamász ellen folyó háborúban, amelyet a terrorcsoport október 7-én a dél-izraeli közösségekben véghajtott mészárlása robbantott ki.

Míg az izraeli tisztviselők ismételten megfogadták, hogy bemennek Rafahba, arra hivatkozva, hogy a Hamász megmaradt zászlóaljait fel kell számolni, Blinken csütörtökön azt mondta, hogy „vannak jobb módszerek arra, hogy Izrael megtegye amit szükséges a megmaradt Hamász kezelésére.”

The post A Hamász válaszára várva és a nyomásgyakorlás first appeared on Új Kelet online.