Avi/ujkelet.live

A háború 251. napja: Egy súlyos biztonsági mulasztás az Izraeli Védelmi Erők egyik legérzékenyebb bázisán megrovást és elzárást vont maga után elbocsátás nélkül, jelentette reggel a Ynet hírportál.

A vezérkar ellenőrző csapata alezredesnek és ezredesnek adta ki magát az elesett katonák emléknapja és a függetlenség napja közötti éjszakán, körülbelül egy hónappal ezelőtt – és könnyen bejutottak a Katonai Hírszerzés 8200-as egységének bázisára a Glilot táborban, Ramat Hasaronban.

Az ellenőrző csapat három tagja az éjszaka közepén, az őrzött bázis biztonsági őrén keresztül, ellenőrzés nélkül lépett be, miközben tisztnek adták ki magukat. Közel három órán keresztül akadálytalanul barangoltak a bázison, eljutottak a hadműveleti létesítményekhez, titkos számítógépekről több száz érzékeny dokumentumot és adatanyagot gyűjtöttek össze, és ha akarták volna, fizikai károkat is okozhattak volna a bázis infrastruktúrájában és katonáiban. Ha ezt a valóságban egy igazi ellenség tette volna, hatalmas csapást mért volna az Izraeli Védelmi Erőkre és Izraelre.

Kora reggel, miután tudatosult bennük a mulasztás mélysége és cselekvési szabadságuk nagysága a 8200-as bázison, az ellenőrző tisztviselők saját kezdeményezésükre leállították az ellenőrzést, és felvették a kapcsolatot az Izraeli Védelmi Erők legnagyobb, a kódok megfejtéséért és az ellenséges jelek azonosításáért felelős, egységének illetékes parancsnokaival. Közölték az egység parancsnokaival, hogy a bázison belül tartózkodtak, és már régen lefotózhatták és leadhatták volna a sok titkos anyagot, amikhez hozzáfértek, anélkül, hogy bárki megállította volna őket.

Válaszul a hadsereg megpróbálta elbagatellizálni a mulasztás mértékét, és azt állította, hogy azóta többszöri ellenőrzések történtek, amelyek sikeresebbek voltak, bár összesen kevesebb mint egy hónap telt el azóta, és az ismétlődő hibákat általában a hadsereg a következő hónapok vagy évek fényében vizsgálja. A Katonai Hírszerzés a válaszában azt állítja továbbá, hogy az ellenőrző tisztviselők nem hatoltak be a bázison működő műveleti főhadiszállásokra, és a mulasztás miatt közel 30 katonát és tisztet büntettek meg. A büntetések egyébként csak alacsonyabb szintekre terjedtek ki: Katonák, akiket zárkára ítéltek vagy tisztek, csak őrnagyi rendfokozatig, akiket a hadsereg megrovásban részesített vagy elzárással bűntetett.

,,Fél év telt el azóta, hogy a Hamász terroristák katonának álcázva beszivárogtak a nyugat-negevi érzékeny bázisokra a Nukba-invázió részeként – és nem tanultunk semmit” – mondták a hírszerzési részleg tisztviselői, akiket megdöbbentett a 8200-as egységnél megállapított mulasztás.

„Nem kell behatolni a határon át a bázisra a harci szektorokban – el lehet jutni az ország középső részére, tiszti rendfokozatú egyenruhát viselve, és könnyedén be lehet jutni a hírszerzés szentélyébe. Egy olyan Izrael biztonságát szolgáló stratégiai egységben, mint a 8200-as az egység magas rangú parancsnokai nem vállaltak gyakorlati felelősséget a mulasztásokért, melyekért közvetlenül ők a felelősek, mert nem figyelmeztették a haderőt, így hát hogy lehetséges, hogy egy ilyen ismétlődő mulasztásért egyetlen tisztet sem rúgnak ki?”

A súlyos incidens csatlakozik a múlt hetihez, amikor egy palesztin behatolt a Júdea és Szamária hadosztály főhadiszállására, Beit El közelében, amely szintén katonák megbüntetéséhez vezetett.

The post ,,Semmit nem tanultunk 10/7-ből”- súlyos biztonsági mulasztás a 8200-as egységnél first appeared on Új Kelet online.