Avi/ujkelet.live

A háború 251. napja, északi front: Csütörtök reggel a közösségi oldalakon megjelent videóban egy új módszer látható, amelyet az izraeli hadsereg katonái alkalmaznak az északi határon: Egy ősi fegyver, egy hajítógép, amelyet Kr. e. találtak fel, jóval az ágyú előtt. Most úgy tűnik, hogy a primitív eszközt az izraeli hadsereg arra használja, hogy tüzet gyújtson a Libanonnal közös határ másik oldalán.

A hadsereg szerint ez egy helyi kezdeményezés, és nem használják széles körben. A libanoni határt sziklák, bozótosok és sűrű tövisnövényzet jellemzik, ami kihívás elé állítja a védelemre bevetett csapatokat.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hadsereg hivatalosan nem ismerte el, de becslések szerint a határon túli növényzet felégetésének célja a terület feltárása, hogy könnyebben azonosítsák a határra igyekvő terroristákat, sőt akár előkészítsék a terepet egy libanoni szárazföldi manőverhez – és feltárják a Hezbollah terrorszervezet robbanóeszközeit és posztjait.

Támadás alatt Libanonból: A hadsereg szerint a 13:04-kor a szirénák ,,egy gyanús légi célpont” miatt aktiválódtak. Az incidensnek vége.

13:31-kor egy téves azonosítás miatt indított elfogó rakéta következtében aktiválódtak a szirénák Cfáton.

Délután 2 órától több hullámban aktiválódtak a rakétára és drón behatolásra figyelmeztető szirénák Felső-Galilea és a Golán-fennsík déli részének számos közösségében.

Mintegy 100 rakétát lőttek ki Libanonból, melyek következtében 15 tűz keletkezett.

Két 20-as éveiben járó férfi könnyebben megsérült a repeszek következtében Katzrin területén, a Golán-fennsíkon.

Déli front: A 162. hadosztály csapatai a dél-gázai Rafah térségében az elmúlt 24 órában folytatták rajtaütéseiket és fegyvereket találtak, és a Givati-dandár harcosai számos terroristát megöltek közelharcokban.

Az Egoz kommandósai drónnal azonosítottak egy fegyveres terroristát, majd egy légi jármű csapást mért az épületre, amiben a terrorista volt.

A 99. hadosztály csapatai Gáza középső részén az elmúlt nap során megöltek több mint tíz terroristát, közülük az egyik részt vett a határ melletti izraeli közösségek megtámadásában október 7-én.

Mindeközben a légierő több mint 45 terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, fegyveres terrorsejteket, rakétaindítókat, alagút nyílásokat és terror-infrastruktúrákat. Szerdán a vadászgépek csapást mértek egy rakétaindító posztra Rafahban, benne kilövésére kész rakétákkal az izraeli határ melletti közösségekre.

Harcok: A 99. hadosztály csapatai a Gázai övezet középső részén a Netzarim-folyosón fokozzák a hadsereg szorítását a területen.

A múlt héten a Szellem Egység, valamint a 2. Karmeli és a 679-es Jiftach dandárok lezárták a Zeitun és Szabra negyedekben végrehajtott műveleteket Gázavárosban. A harcosok megöltek több tucat terroristát, és mintegy 50 terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg.

A 3. és a 8. tartalékos dandár harci csapatai egy hete vannak kihelyezve a Netzarim-folyosó területére.

A hadosztály hadműveletének részeként a Karmeli-dandár harcosai Zeitunban lokalizálták és megsemmisítették az Izrael elleni támadásra kész rakétakilövő gödröket. A csapatok a légierővel együttműködve megsemmisítettek a Hamász terrorszervezethez tartozó rakéta- és fegyverraktárat is.

A 99. hadosztály az elit Jahalom harcmérnöki egység csapataival együtt a közelmúltban lerombolt egy 800 méter hosszú alaguta a Netzarim-folyosón lévő Dzsuhor ad-Dik területén.

A mintegy 30 méter mélyre nyúló alagútban több helyiség és páncélozott ajtó is volt, és a Hamász terroristái használták.

Azonosításra várva: Előrehaladott bomlás állapotban lévő holttestet talált csütörtökön egy civil a Sá’ár HaNegev kereszteződésben. A holttestnél arab feliratú inget és csizmát, valamint töltényeket, két villanógránátot, katonai nadrágot és egy üres harci mellény találtak.

A rendőrség becslése szerint terroristáról van szó. A holttestet vizsgálatra küldték az Igazságügyi Orvostani Intézetbe.

Áprilisban megtalálták egy Hamász terrorista maradványait, aki október 7-én hatolt be Izraelbe, a szderoti vasútállomás közelében. A terrorista holttestén egy mellény volt lőszerrel. Az állomást két órára bezárták, hogy a tűzszerészek intézkedhessenek.

The post Hajítógép, 100 rakéta Libanonból és alagút megsemmisítés Gázában first appeared on Új Kelet online.