Avi/ujkelet.live

A háború 278. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel szórólapokat dobott le, figyelmeztetve, hogy ,,Gázaváros veszélyes harci zónává fog válni”, és felszólította Gázaváros minden lakosát, hogy hagyja el a területet és menjen dél felé, a Deir al-Balachban lévő menedékhelyekre.

A szórólapon lévő térkép instrukciókat tartalmaz a biztonságos evakuáláshoz a Szalah a-Dín úton keresztül vagy a partmenti úton.

A hadsereg korábban kiürítést rendelt el a nyugati és déli negyedekben, valamint a keleti Szedzsaijjában. Október óta ez az első alkalom, hogy Gázaváros összes lakosának távoznia kell.

Mintegy 200 000 palesztin van az övezet északi részén a hadsereg szerint.

Ez a nagyon jelentős esemény közvetlenül összefügg a ma Katarban megkezdett túszok szabadon bocsátását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalásokkal. Hatalmas nyomást gyakorol a Hamász terrorszervezetre, hogy a lakosságra gyakorolt nyomás megállapodásra sarkallja.

  • Az izraeli tárgyaló küldöttség, David Barnea Moszad-igazgató vezetésével szerdán Katarban landolt, hogy részt vegyen egy négyoldalú csúcstalálkozón. Barneához csatlakozott a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar és Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy. Találkoznak William Burns CIA-igazgatóval, Mohammed Al Thani katari miniszterelnökkel és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel.
  • A megállapodás megkötésének fő akadályai a háború befejezéséről szóló tárgyalási mechanizmus, az Izrael által követelt vétójog a szabadon bocsátandó palesztin foglyok személyazonosságát illetően, valamint a Gázai övezet helyreállítása. A Hamász azt követeli, hogy az övezet újjáépítését az első szakasz legelején kezdjék meg.
  • A héten Kairóban folytatott tárgyalások középpontjában a Philadelphi-folyosó és a Rafah átkelő irányításának kérdése állt. Az Izraelbe visszatért küldöttség jelentős előrelépésről számolt be ezekben a kérdésekben.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerdán a Kneszetben kijelentette, hogy ,,az izraeli katonák számos eredményt értek el. A Hamász terroristáinak 60 százalékát megöltük vagy megsebesítettük”.

Hozzátette: ,,25 zászlóaljat vagy túlnyomó többségüket leszereltük. A túszok felét hazahoztuk, és eltökéltek vagyunk, hogy a többieket is hazahozzuk.”

Tüntetések: A Gázában fogva tartott túszok családjai a Kneszet előtt tüntetnek, és ketrecekbe zárták magukat. Felszólították a parlament tagjait, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

,,Gyertek be a ketrecekbe, hogy érezzétek, mit éreznek a túszok. Nem bírják tovább, haldokolnak. Van egy alku az asztalon. Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy a lehető leggyorsabban kössön megállapodást” – mondta Mor Korngold, akinek testvére, Tal Soham túsz, miközben egy ketrecben tartózkodott az ellenzéki Jes Atid törvényhozójával, Boaz Toporovskyval.

The post Drámai fordulat: A hadsereg Gázaváros teljes kiürítésére szólított first appeared on Új Kelet Live.