Avi/ujkelet.live

A háború 278. napja, déli front: A 99. hadosztály folytatja műveleteit Gázaváros térségében, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők, tájékoztatást adva a Gázai övezetben zajló harcokról. A Kommandó-dandár és a Szellem Egység tegnap este csatlakoztak a rajtaütésekhez az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) főhadiszállásán, amit a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek terroristái a térségben bevetett izraeli erők elleni támadások előmozdítására használtak.

  • Miután folyosót biztosítottak a civileknek a harci zóna elhagyására, a csapatok megrohamozták a létesítményt, terroristákat likvidáltak közelharcokban, míg másokat letartóztattak, és lefoglaltak sok fegyvert.

A 98. hadosztály az elmúlt nap során megölt több tucat terroristát Gázaváros Szedzsaijja negyedében és megsemmisített egy alagutat. Az ejtőernyősök azonosítottak tíz terroristát, amint egy épületből megfigyelték az erőket, és a földről és a levegőből támadást hajtottak végre az épület ellen.

A 162. hadosztály a dél-gázai Rafahban az elmúlt 24 órában megölt számos terroristát, fegyvereket foglalt le és föld alatti infrastruktúrákat rombolt le.

A 414. egység irányításával a légierő megölte a Hamász számos terroristáját a Gázai övezet középső részén, köztük terroristákat, akik alagutak ásásában és az erőket célzó páncéltörő rakéták kilövésében voltak érintettek.


Halasztás: A védelmi szervezet forrásai szerint a túszok szabadon engedésére irányuló tárgyalások előrehaladása a Hamász terrorszervezet Rafah Dandárjára mért vereség izraeli bejelentésenek elhalasztásához vezet, miközben az izraeli hadsereg műveletei a gázai-egyiptomi határ mentén a Philadelph-folyosón folytatódnak, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

Az Egyesült Államok ugyanakkor kifejezte hajlandóságát, hogy jelentős mértékben részt vegyen a Hamász Philadelphi-folyosón keresztüli megerősödésének megakadályozásában, és ez egy szenzoros fal megépítésével valósul meg – mint amilyen a gázai-izraeli határon van.

  • Az ügyben jártas források szerint az elmúlt két nap kairói megbeszélései során az amerikai tisztviselők „mélyen részt vettek a folyamatban és annak jövőbeni gyakorlati megvalósításában”.
  • A Philadelphi-folyosó és a Rafah átkelő kérdése állt az elmúlt két napban az izraeli delegáció és a kairói közvetítők közötti tárgyalások középpontjában. Az Izraelbe visszatért küldöttség jelentős előrelépésről számolt be ezekben a kérdésekben.
  • A megállapodás megkötésének fő akadályai a háború befejezéséről szóló tárgyalási mechanizmus, az Izrael által követelt vétójog a szabadon bocsátandó palesztin foglyok személyazonosságát illetően, valamint a Gázai övezet helyreállítása. A Hamász azt követeli, hogy az övezet újjáépítését az első szakasz legelején kezdjék meg.
  • ,,Pozitív momentumban vagyunk, és mindent meg kell tennünk, hogy kihasználjuk ezt. Jelenleg lehetőség van arra, hogy megállapodást kössünk, és lehet, hogy ez nem fog megismétlődni” – nyilatkozta egy vezető izraeli tisztviselő a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban.
  • Egy izraeli tárgyaló küldöttség, David Barnea Moszad-igazgató vezetésével szerdán Katarba indult, hogy részt vegyen egy négyoldalú csúcstalálkozón. Katarban Barneához csatlakozik a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar és Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy. Találkoznak William Burns CIA-igazgatóval, Mohammed Al Thani katari miniszterelnökkel és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel.

A Hamász: Az izraeli hadsereg szárazföldi rajtaütésének kezdetekor, vasárnapról hétfőre virradóra a palesztinok evakuálták az Al-Ahli kórházat, és a betegek százait és az egészségügyi személyzetet a Beit Lahiában található indonéz kórházba szállították.

Kiderült azonban, hogy az Izraeli Védelmi Erők nem szólított fel az Al-Ahli kórház evakuálására a lakosság harci zónából való eltávolítása részeként. Sőt, a hadsereg felvette a kapcsolatot a kórházzal, és tájékoztatta vezetőit, hogy nem szándékozik a kórházba menni, ennek ellenére több száz beteget és ápolót evakuáltak.

A KAN-nak nyilatkozó biztonsági tisztviselők szerint nagy valószínűséggel a Hamász erőszakkal evakuálta a kórházat, és arra készül, hogy megkezdje más gázai kórházak, például a Sifa evakuálását, hogy nemzetközi nyomást gyakoroljon Izraelre, hogy leállítsa a szárazföldi offenzívát Gázavárosban.


Fontolgatott európai kitérő: Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt fontolgatta, hogy útban az Egyesült Államokba megállót tesz Európában, az elfogatóparancsoktól való félelem miatt, amelyeket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze akar kiadatni ellene, jelentette reggel a KAN közrádió.

A Miniszterelnöki Hivatal megvizsgálta, hogy a Cion Szárnya repülőgép nemzetközi jogi szempontból tehet-e ilyen megállót. Az ellenőrzésre azt követően került sor, hogy Netanjahu hivatala a napokban felfedezte, hogy a miniszterelnök gépe nem tud teljes kihasználtsággal – felkészületlenség miatt – közvetlen transzatlanti járatként funkcionálni Tel-Avivból Washingtonba.

Netanjahu hivatala megvizsgálta az európai megálló különböző lehetőségeit, és még azt is fontolgatta, hogy diplomáciai találkozót tartson Csehországban vagy Magyarországon – barát országokban. Egy ilyen megállás lehetővé tette volna a repülést teljes kihasználtsággal.

Végül Netanjahu ejtette az ügyet és a közvetlen járat mellett döntött. Annak ellenére, hogy a közvetlen járaton jelentősen csökkenteni kell a gép utasainak számát.

Netanjahu július 24-én fog felszólalni a Kongresszusban.

The post A győzelem hirdetés elhalasztva, és fontolgatott budapesti megálló first appeared on Új Kelet Live.