Avi/ujkelet.live

A háború 210. napja: Eljakim Libmant, akiről úgy vélték, hogy a Hamász terroristái október 7-én elrabolták, halottnak nyilvánították miután maradványait megtalálták Izraelben, jelentette az Izraeli Védelmi Erők péntek délután.

A hadsereg képviselői, valamint az Igazságügyi Orvostani Intézet és az Egészségügyi Minisztérium tagjai ma értesítették Libman családját.

Halálának megállapítása az Izraeli Védelmi Erők, a rendőrség, az Igazságügyi Orvostani Intézet és az Egészségügyi Minisztérium által végzett ,,összetett vizsgálat nyomán talált leleteken” alapult.

Libman a Supernova zenei fesztivál biztonsági őreként dolgozott október 7-én, amikor a Hamász terroristái támadást indítottak a partizók ellen, gyilkoltak és többeket elraboltak.

Családja szerint Libma sokakat kimentett a partiról, amikor a mészárlás elkezdődött. Bár már elhagyta a partit, visszatért a helyszínre, hogy kihozza az egyik bulizó holttestét, majd órákon át ápolt sérülteket, aztán nyoma veszett.

Az elmúlt hat hónapban elraboltnak tekintették, és családja harcolt a hazahozataláért. Maradványait végül egy, a fesztiválon meggyilkolt nő sírjában találták meg.

Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeire a dél-libanoni Markabában.

A tüzérség továbbá területeket ágyúzott Aalma as-Sab közelében ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

A hadsereg nyilatkozata megjegyzi, hogy az éjszaka célba vették a Hezbollah két épületét Ajta as-Sabban.

Pénteken legalább tíz rakétát lőttek ki Libanonból, melyek nyílt területeken landoltak a Meron-hegy környékén. Sérülés vagy kár nem történt.

Szankciók: Az Egyesült Királyság új szankciókat jelentett be pénteken szélsőséges csoportok és személyek ellen, akiket Júdea és Szamáriában palesztinok ellen elövetett erőszakkal vádolnak.

David Cameron brit külügyminiszter jelentette be a szankciócsomagot. Februárban már szankcionáltak négy izraelit, akikről úgy vélik, hogy erőszakos támadásokat követtek el palesztinok ellen.

„A szélsőséges telepesek aláássák a biztonságot és a stabilitást, és fenyegetik a béke kilátásait” – áll Cameron közleményében. „Ez a legutóbbi szankciócsomag a támadásokat irányító két csoportot és négy olyan személyt céloz, akik közvetlenül felelősek palesztin civilek elleni kirívó erőszakért”.

Az érintett csoportok: a Dombtető Ifjai, ,,egy keményvonalas nacionalista izraeli ifjúsági csoport, amely illegális telepes előőrsöket hoz létre Ciszjordániában”, valamint a Lehava, mely ,,elősegíti, uszít és előmozdítja az arab és palesztin közösségek elleni erőszakot”.

A Lehava szélsőjobboldali zsidó felsőbbrendűségi csoportot az EU is szankcionálta, vezetőjét, Benzi Gopsteint, Itamar Ben-Gvir Oztmah Jehudit pártjának korábbi Kneszet-jelöltjét pedig az Egyesült Államok a múlt hónapban.

A brit közlemény felsorolja a célzott személyeket: Noam Federman prominens szélsőjobboldali aktivista, akinek fiát, Ely-t már szankcionálta az Egyesült Királyság, Neria Ben Pazi és Elisa Jered, akiket az Egyesült Államok már szankcionált, és Eden Levi.

Az új intézkedések „pénzügyi korlátozásokat írnak elő a szervezetekre és magánszemélyekre, valamint utazási korlátozásokat az egyénekre” – teszi hozzá a közlemény.

Határidő: Izrael egy hetet adott a Hamásznak, hogy elfogadja a tűzszüneti megállapodást, vagy elindítja a hadműveletet a dél-gázai Rafahban, idézett a Wall Street Journal (WSJ) pénteken egyiptomi tisztviselőket.

A források szerint Egyiptom együtt dolgozta ki Izraellel a múlt hét végén a Hamásznak bemutatott megállapodást, most pedig a Hamász válaszára várnak. A források azt is közölték, hogy a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar még nem válaszolt az ajánlatra.

  • Az ajánlat egy legfeljebb 40 napig tartó első szakaszt tartalmazna, amelynek során legfeljebb 33 izraeli túsz szabadulna. Ez idő tájt a felek tárgyalásokat kezdenek egy hosszabb tűzszünetről.
  • A második szakasz legalább hat hétig tartana, és a felek megállapodnának a túszok nagyobb mértékű szabadon bocsátásában, és elköteleznék magukat a harc további szüneteltetése mellett, amely akár egy évig is eltarthat.
  • A WSJ szerint a Hamász és Izrael még nem jutott dűlőre a palesztinok visszatéréséről Gáza északi részébe, bár az Egyesült Államok azt mondta, hogy Izrael beleegyezett a gázai civilek korlátlan visszatérésébe az izraeli hadsereg által megtisztított területekre.
  • Ami a fogolycserét illeti, a felek nagyrészt megegyeztek egymással.

A jelentés szerint az izraeli tisztviselők azt fontolgatják, hogy határozatlan időre elhalasztják a rafahi hadműveletet, ha hosszú távú megállapodás születik a terrorszervezettel. Becslésük szerint a Hamász várhatóan ellenjavaslattal fog élni, és nem utasítja el a megállapodást.

A Hamász, mint említettük, még nem reagált az izraeli fogolycserével egybekötött tűzszüneti javaslatra. A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter ma támadta az Egyesült Államok részvételét a megállapodásban, és ,,védelmi szövetségnek” nevezte az Egyesült Államok és a Hamász között, amelynek értelmében az amerikaiak ,,teljes mentességet biztosítanak neki és minden gyilkosnak, mészárosnak és erőszakolónak, és megakadályozzák, hogy Izrael elpusztítsa.”

A libanoni Al-Akhbar újság arról számolt be, hogy bár Izrael nem kötelezte el magát a háború befejezése mellett, Egyiptom megpróbálja meggyőzni a Hamászt, hogy márpedig ez fog történni. A kritikus kérdés, hogy a kabinet mennyiben kész elfogadni a terrorszervezet módosításait.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a héten izraeli látogatása során kijelentette: ,,Gázai tűzszünet nélkül nehéz lesz megállítani a háborút északon.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap egy lehetséges rafahi akcióra utalva kijelentette: „Voltak és vannak nézeteltérések nálunk a távoli és közeli arénákban tett akciókat illetően, de a megbeszélés végén döntést hoztam, és a döntést elfogadták” – mondta. A miniszterelnök hozzátette: ,,Ott felléptünk és itt is cselekedni fogunk. Megteszünk mindent, ami szükséges, hogy legyőzzük és felülkerekedjünk ellenségeinken, Rafahban is.”

The post Gyász, szankciók és Izrael határidőt szabott a Hamásznak first appeared on Új Kelet online.