Avi/ujkelet.live

David ben Avraham (Szameh Zajtun) 63 éves hebroni palesztint, aki áttért a zsidó hitre, tartalékos katonák csütörtök reggel agyonlőtték egy buszmegállóban Gus Etzionban, Elazar zsidó telep közelében. A gyanú szerint az egyik tartalékos agyonlőtte, miután az átkutatásakor a táskájában egy kést találtak – amit feltehetően csak önvédelemből hordott, és a lelövésekor nem volt nála.

A katonai nyomozó részleg vizsgálatot indított az ügyben, és hivatalosan kihallgatták a tartalékos harcost.

A hadsereg előzetes vizsgálatából kiderül, hogy miután a katonák gyanúsnak találták Davidot, az egyikük nyolc percen át kihallgatta. Később egy másik harcos érkezett, aki elkezdte ellenőrizni a hátizsákját, és egy kést talált benne. A katonák azt mondták a gyanúsítottnak, hogy emelje fel a kezét és hátráljon. Az egyik katona elmondása szerint a gyanúsított kezeit a zsebei felé leeresztette, és mivel arra gyanakodott, hogy valamit próbál kihúzni a zsebéből, ezért tüzet nyitott rá. Nem sokkal később a gyanúsított meghalt.

A hadsereg közölte, hogy ,,műveleti tevékenység során az izraeli erők lelőttek egy palesztint, aki felkeltette a gyanújukat Elazar-csomópontnál, az Etzion-dandár területén, sebesülést észleltek, majd később megállapították a palesztin halálát. A súlyos incidensről szóló jelentés kézhezvétele után a katonai ügyészség azonnal elrendelte a katonai rendőrség vizsgálatának megindítását.”

A hebroni zsidó közösség szóvivője, Noam Arnon szerint Zajtun úgy döntött, hogy csatlakozik a zsidó néphez, követve nagyapja útját, aki körülbelül 25 zsidót mentett meg az 1929-es hebroni zavargások során. Az izraeli hatóságok azonban nem fogadták el a betérését.

David 2019 decemberében szabadult a hebroni börtönből, ahol 58 napot töltött, miután a Palesztin Hatóság letartóztatta. Azt vallotta, hogy miután betért, letartóztatták, és letartóztatása során megverték.

,,Beraktak a hebroni kormány épületébe másokkal, és az őrök mindenkinek elmondták, hogy betértem, és zsidó vagyok” – mondta akkoriban a Ynet hírportál szerint. ,,Minden alkalommal, amikor a fogvatartottak megtámadtak, fojtogattak és nagyon megvertek.” Később átvitték egy börtönbe, ahol szabadulásáig maradt.

A muszlim vallási vezetők megpróbálták meggyőzni Zajtunt, hogy lépjen vissza a betéréstől. ,,Semmilyen módon nem mentem bele” – mondta. „Úgy döntöttem, hogy a zsidó néphez tartozom, és nem áll szándékomban meghátrálni. Sokat szenvedtem, olyan száraz kenyeret adtak, mint a kő, meg egy kis krumplit. Még egy egérnek is kevés lett volna. Nem adtak vizet, háromszor elájultam, aztán kivittek a tömlöcből és kórházba vittek.”

Arnon szerint „David judaizmust tanult a Meir Intézetben, és rabbiknál tanult Jeruzsálemben és Beit Semesben. Arra számított, hogy állampolgárként fogadják Izrael államban, de az izraeli hatóságok elutasították és nem foglalkoztak vele. Eközben a Palesztin Hatóság és a Hamász terroristái bántalmazták, bebörtönözték, megkínozták, zaklatták, és egy perc nyugalmat sem hagytak neki. Többször megkereste az összes izraeli hatóságot, de azok a tudatlanság és az elidegenedés falát emelték elé. Nem elég, hogy nem kapta meg az izraeli állampolgárságot (amire, mint tudod, minden zsidónak joga van – és bárkinek, aki bármiféle betérésen ment keresztül, valamint nem-zsidó gyerek és unoka is, a világ minden tájáról), de nem kapott állandó beutazási engedélyt és jogot arra, hogy Izraelben dolgozzon, és nem dolgozhatott a megélhetéséért.”

,,Másrészt a körülötte lévő arabok is zaklatták őt és családját, és nem engedték, hogy méltósággal éljen” – tette hozzá Arnon David tragikus történetével kapcsolatban. „A hebroni, jeruzsálemi, bétsemesi és más helyeken élő zsidó barátok küzdöttek érte, támogatták anyagilag, és megpróbálták stabilizálni az életét, de nem jártak sikerrel. Két világ között élt: a muszlim világ között, amely bántalmazta, és Izrael állam között, amely süketséggel és gonosz közönnyel fordított hátat neki.”

Mia Katz százados (tartalékos) és Jászmin Junesz hadnagy, akik a katonát képviselték a védelem részéről, közölték: ,,Egy kiváló katonáról van szó, akit a háború legelejétől behívták a tartalékosokhoz, és a közelmúltban kapott kitüntetést a Gus Etzionban körülbelül három hete történt gázolásos terrortámadás meghiúsításában tanúsított hősiességéért.” Szerintük ,,a katona az állítólagos incidensben is határozottan lépett fel, és nincs kétségünk afelől, hogy a nyomozás tisztázza az események láncolatát.”

The post Tartalékosok Gus Etzionban agyonlőttek egy betért palesztint first appeared on Új Kelet online.