Avi/ujkelet.live

A háború 135. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy a pénteki Re’em-csomópontnál elkövetett lövöldözős terrortámadás egyik áldozata egy tartalékos katona volt, a 27 éves Ori Jais főtörzsőrmester Modi’inből.

Jais a Jeruzsálem-dandár 8119. zászlóaljának támogató századában szolgált.

A terrortámadás másik áldozata a 23 éves Jisáj Gernter Modiin Illitből.

Déli front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet középső részén számos hamászos irányító központ ellen.

A vadászgépek Deir al-Balahban és Nuszeiratban lebombázták ,,a hadműveleti főhadiszállásokat”, miután hírszerzési információk érkeztek arra vonatkozóan, hogy hamászos operatívok gyűltek össze a helyszíneken.

A hadsereg reggeli tájékoztatója szerint több tucat terroristát likvidáltak az elmúlt nap során Gázai övezet-szerte.

A Kommandó-dandár és más különleges erők folytatták a kutatásokat a Nasszer Kórházban a dél-gázai Khan Juneszben, ahol fegyvereket találtak. Egy közeli épületben megöltek számos hamászos terroristát és széfeket valamint fegyvereket foglaltak le.

Északi front: Vadászgépek szombat este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik rakétaindító állására és egy másik posztra a dél-libanoni Dzsabal Blatban.

A hadsereg továbbá ágyúzással ,,elhárított egy fenyegetést” Hamul közelében.

Aggodalmak: Izraeli tisztviselők azt gyanítják, hogy a Hamász terrorszervezet túlzott, Izrael szempontjából lehetetlen követelései mögött az áll, hogy a Gázával fennálló kommunikációs nehézségek fényében a szervezet attól tart, hogy még ha a tárgyalások részeként megállapodások születnek is, nem fogják tudni végrehajtani, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

Riportok szerint a felek közötti kommunikáció bonyolult és nehezen kivitelezhető, mert a Hamász gázai ura, Jechíje Szinwar attól tart, hogy a kapcsolatfelvétel során lelepleződik a búvóhelye. Szinwar több hete (beleértve a párizsi csúcstalálkozót is) nem érintkezik a szervezet vezető tisztségviselőivel, így nem vett részt a közvetítőknek és Izraelnek benyújtott válasz megfogalmazásában.

Egyiptom: Egyiptom továbbra is óva int egy nagyszabású hadművelet következményeitől a dél-gázai Rafahban, Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton tárgyalt a kérdésről Emmanuel Macron francia elnökkel, jelentette a Ynet hírportál. A felek megvitatták „a pusztító humanitárius következmények miatt fennálló katonai eszkaláció veszélyét a térségben”. Szíszi hangsúlyozta, hogy országa nem hajlandó „palesztinok kitelepítésére Egyiptomba”.

Ugyanakkor Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián kijelentette, hogy ,,nem áll szándékunkban biztonságos területeket vagy létesítményeket biztosítani a palesztinok számára, de ha ez a helyzet áll elő – a szükséges emberséggel fogjuk kezelni.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy ,,Izrael a végső győzelemig fog harcolni, ebbe beletartozik Rafah is”.

A konferencián tartott sajtótájékoztatón Sukrinak Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter is feltett egy kérdést. A volt miniszter, aki politikai múltja okán sok évre visszamenőleg ismeri Sukrit, a Hamászról kérdezte.

Sukri azt válaszolta, hogy a Hamász ,,kívül van az Izraelt elismerő palesztin konszenzuson, mert nem hajlandó lemondani az erőszak támogatásáról”. Az egyiptomi külügyminiszter szerint ,,számot kell adni arról, hogy a Hamász hogyan szerzett hatalmat Gázában, és miért finanszírozták a közte és a békét őrző többi palesztin mozgalom közötti megosztottságot”.

Antiszemita könyv: A müncheni Biztonsági Konferencia szombat esti, globális színpadán folytatott beszélgetése során Jichák Herzog izraeli elnök leleplezett egy antiszemita könyvet, amelyet egy gázai otthonban találtak.

„A zsidók vége” című könyvet, melyet Mahmúd al-Zahar a Hamász társalapítója és Palesztin Hatóság volt külügyminiszter írt, az izraeli hadsereg katonái a gázai Alfarkan régióban találták egy házban. A könyv borítóján Dávid-csillagon áthatoló kard, valamint vérbe fulladó zsidók láthatók.

,,A könyv elsősorban azt dicsőíti, hogy először is nem szabad felismernünk azt a tényt, hogy vannak zsidók és zsidó nép, de leginkább a holokausztot dicsőíti, felerősítve a nácik tettét, és felszólítja a nemzeteket, hogy kövessék azt, amit a nácik tettek” – mondta Herzog.

Herzog szerint a világ egyik legnagyobb kihívása a dzsihádista ideológia, mivel ,,szétszórtan van jelen a világon”.

,,És a világnak azt kell mondania, hogy állj, elegünk van. Foggal-körömmel küzdünk ellened, amíg ez meg nem szűnik, mert ezt a modern időkben nem tudjuk elfogadni” – mondta Herzog.

The post Antiszemita könyv, Egyiptom, és a fogolycsere tárgyalások félelme first appeared on Új Kelet online.