Avi/ujkelet.live

A háború 135. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap az utolsó pillanatban a kormány elé vitt egy javaslatot, amely szerint Izrael ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését, és ,,elutasítja a nemzetközi diktátumokat”. A miniszterek egyhangúlag elfogadták a döntést.

,,A közelmúltban a nemzetközi közösségben egy palesztin állam Izraelre való egyoldalú rákényszerítésére irányuló kísérlettel kapcsolatos megjegyzések fényében ma kormány jóváhagyásra bocsátok egy deklaratív döntést a kérdésben. Biztos vagyok benne, hogy nagyon széles körű támogatást fog kapni” – mondta Netanjahu a kormányülésen.

Íme a nyilatkozat:

„Izrael határozottan elutasítja a nemzetközi diktátumot a palesztinokkal kötött végleges megállapodással kapcsolatban. Egy ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen tárgyalásokkal valósítható meg, előfeltételek nélkül.

Izrael továbbra is ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését. Az október 7-i mészárlást követő ilyen elismerés hatalmas és példátlan díjazása lenne a terrorizmusnak, és megakadályoz minden jövőbeni békemegállapodást”.

A csütörtöki kabinetülésen, miközben megbeszélés zajlott, Netanjahu miniszterelnök és Beni Gantz miniszter távoztak, és négyszemközt tárgyaltak, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A kettejük közötti magánbeszélgetés során megegyeztek elvben, hogy Izrael nem fogad el olyan egyoldalú intézkedéseket, amelyek sértenék Izrael jövőbeli lépéseit. Megegyeztek abban a verzióban, amelyet Netanjahu a kibővített kabinetben a palesztin állam ellen olvasott fel. Gantz egy hónap szünet után ezért jelent meg a kormányülésen.

A Washington Post amerikai és arab tisztviselőkre hivatkozó csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államok a következő hetekben bejelentheti egy Palesztina Állam elismerésének tervezetét végleges ütemtervvel, bár az időzítés nagymértékben függ a gázai harcok felfüggesztéséről szóló megállapodástól. A riportot, mint ahogy az várható volt, az izraeli kormány tagjai valamint jobboldali politikusok élből elutasították.

The post A kormány egyhangúlag elfogadta Netanjahu palesztin állam elleni deklarációját first appeared on Új Kelet online.