Avi/ujkelet.live

A háború 135. napja, Júdea és Szamária: A határrendészet fedett erői vasárnap bementek a palesztin Tulkarembe, hogy letartóztassák Ahmad Awfit, aki a csapatok és izraeli telepek elleni lövöldözős terrortámadásokban vett részt, valamint két palesztin kivégzéséért, akiket azzal vádoltak, hogy Izraelnek kémkedtek.

A tisztek az Izraeli Védelmi Erők csapataival körülvették az épületet, ahol Awfi rejtőzött, és nyomásgyakorló technikát alkalmaztak ellene, amely magában foglalja az épületre irányított tűz mennyiségének fokozását, hogy a gyanúsítottak kijöjjenek.

Tűzharc alakult ki, és Afwit megölték, a fegyverét pedig lefoglalták.

A hadsereg szerint a csapatok tüzet nyitottak más terroristákra is, akik lövöldöztek és robbanóeszközöket dobáltak rájuk.

Egy határrendész tiszt súlyosan megsérült az összecsapásokban.

Kelet-Jeruzsálem: Az izraeli média vasárnap összecsapásokról és zavargásokról számolt be Kelet-Jeruzsálemben. Molotov-koktélt dobtak a Suafat menekülttáborban bevetett rendőrökre.

Déli front: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató délutáni riportja szerint az elmúlt napokban az izraeli hadsereg letartóztatta a dél-gázai Khan Juneszben lévő Nasszer Kórház számos alkalmazottját, a személyzet tagjait és orvosokat, és átadta őket a Sabak belbiztonsági szolgálatnak. A fogvatartottakat többek között a Hamász kórházi tevékenységéről hallgatják ki, valamint a tényről, hogy több tucat fegyveres terrorista használta a kórház létesítményeit, és még izraeli túszokat is vittek oda.

Ugyanakkor még nem döntöttek a kórház igazgatójának letartóztatásáról, csak a terepen való kihallgatásáról.

Politika: Noha Izrael elismeri, hogy a győzelem a Joe Biden amerikai elnökkel és más nemzetközi vezetőkkel való együttműködés révén születik meg, elutasítja az „egyoldalú intézkedéseket”, jelentette ki Beni Gantz miniszter, miután a kabinet egyhangúlag jóváhagyta a palesztin állam előmozdítására irányuló nyomást elutasító nyilatkozatot.

Gantz azzal is fenyegetett, hogy Izrael elindítja hadműveletét a dél-gázai Rafahban, ha a következő hetekben nem engedik el a túszokat.

Az offenzíva „amerikai és egyiptomi partnereinkkel a polgári áldozatok minimalizálása érdekében” együttműködésben fog történni.

„A világnak tudnia kell, és a Hamász vezetőinek is tudniuk kell – ha Ramadánra a túszok nincsenek otthon, a harcok Rafah területére is ki fognak terjedni” – mondta Gantz, március 10-e körülre tűzve ki a határidőt.

Északi front: Páncéltörő irányított rakétát lőttek ki vasárnap kora délután Libanonból Stulára, mely az északi közösség bejáratánál csapódott be, jelentette az izraeli hadsereg.

Sérülés nem történt, de két személy kezelésre szorult a helyszínen akut szorongás miatt. A hadsereg ágyúzással támadta a lövés forrását.

Korábban egy Libanonból kilőtt rakéta nyílt területen landolt Jiftach közelében, sérülés vagy kár nem történt.

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásért, mondván, hogy az izraeli hadsereg egyik posztját vette célba.

A hadsereg reggel légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah posztjai ellen a dél-libanoni Jarunban.

A tüzérség továbbá területeket támadott Alma as-Shabban és Dhajrában, hogy ,,fenyegetéseket hárítsanak el”.

Ramadán: A rendőrség a ramadánt megelőző megbeszéléseken azt javasolta, hogy a Templom-hegy központi mecsetének terére állandó jelleggel állomásoztassanak rendőri erőket azzal a céllal, hogy azonnal intézkedjenek Hamász-zászlók lengetése és az uszítás esetén, jelentette a Kan. Más biztonsági erők, köztük a Sabak is ellenzik a rendőrök állandó jelenlétét a téren, ez a vita a Júdea és Szamária arabjai és az izraeli arabok belépésének korlátozásával kapcsolatos megállapodások hiánya miatt alakult ki.

  • A rendőrség azt javasolja, hogy korlátozzák a Templom-hegyre beengedett palesztin látogatók számát. Ez nézeteltéréseket szült a rendőrség és az Izraeli Védelmi Erők, valamint a Sabak belbiztonsági szolgálat között, akik azt javasolták, hogy korlátlanul hagyják jóvá a belépésüket.
  • A biztonsági tisztviselők emellett aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) olyan döntéseket hozhat, amelyek Kelet-Jeruzsálemben, valamint Júdeában és Szamáriában eszkalációhoz vezetnek.
  • A biztonsági szervezetek dilemmája, hogy engedjék-e az arabok belépését Júdeából és Szamáriából Izraelbe a ramadán idején, és kockáztassanak terrortámadásokat, vagy akadályozzák meg belépésüket, és számítsanak erőszakos zavargásokra.
  • Mindeközben a biztonsági erők arra készülnek, hogy a Hamász megpróbál eszkalációt szítani az izraeli és kelet-jeruzsálemi arabok körében.
  • A ramadán mindig feszült időszak Izraelben.

El Al: Biztonsági incidensre került sor a thaiföldi Phuketről a Ben Gurion repülőtérre tartó El Al járaton, jelentette a Kan. Ellenséges elemek este megpróbálták átvenni az irányítást a repülőgép kommunikációs hálózata felett, és más irányba terelni a célállomástól. A gép végül a célállomásán biztonságban landolt.

A személyzetnek adott utasítások eltértek az útvonaltól, és komoly aggodalomra adott okot, hogy megpróbálnak kárt okozni a gépben, vagy problémás területekre vezetni. Potenciális emberrablás végrehajtását a földről. A személyzet azonban észrevette, hogy valami nincs rendben, nem engedelmeskedtek az utasításoknak, és néhány perc múlva alternatív kommunikációs eszközökre váltottak. Ezzel egy időben a pilótacsapat összevetette az adatokat a környék többi légiforgalmi irányítójával, és megértette, hogy megpróbálják félre vezetni őket.

Az átvételi kísérlet akkor történt, amikor a gép elhaladt egy olyan terület felett, ahol a húti lázadók aktívak. Szomáliai források azonban azt állítják, hogy lehetséges, hogy az incidensért a Szomáliföld entitás a felelős, amely nemrégiben írt alá ellentmondásos megállapodást Etiópiával.

The post Súlyos sérülés, ramadán és biztonsági incidens az El Alnál first appeared on Új Kelet online.