Avi/ujkelet.live

A háború 245. napja: Az amerikaiak a napokban felvették a kapcsolatot Beni Gantz miniszterrel (Nemzeti Egység), és megpróbálták kipuhatolózni a lehetőségét a kormányból való kiválásának elhalasztásának vagy megakadályozásának, a Gázai övezetben fogságban lévő túszok szabadulására irányuló új megállapodásról folyó tárgyalások hátterében. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este riportja szerint az amerikaiak Gantzot közeli partnernek tekintik, és „aggodalmukat” fejezték ki kilépése miatt.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Gantz az általa kitűzött határidőnek megfelelően szombaton este távozik a kormányból. A hozzá közeli források azzal vádolják Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy meg sem próbálta megakadályozni a vészhelyzeti egységkormány felbomlását.

Tegnap Gantz megkereséseket kapott a túszok családjaitól, akik arra kérték, hogy ne lépjen ki, és maradjon tovább, legalább a megállapodás létrejöttéig. Gantz a múlt héten fontolgatta, hogy a kormányban marad, de a jelenlegi tervek szerint szombat este kilép.

Hamász: A Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar tájékoztatta Egyiptomot és Katart, hogy elfogadja a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást, ha Izrael elkötelezi magát a tartós tűzszünet mellett, és a Hamásznak nem kell letennie a fegyvert, jelentette a Wall Street Journal tegnap, két vezető amerikai diplomatára hivatkozva.

A katari külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a Hamász még nem reagált a neki benyújtott javaslatra, még mérlegeli azt.

A CNN szerint az amerikai tisztviselők sürgetik Katart, Egyiptomot és Törökországot, hogy több ponton fokozzák a nyomást a Hamászon. Két amerikai tisztviselő szerint több országot arra kértek, hogy fenyegessenek a Hamász-tagok bankszámláinak befagyasztásával, és korlátozzák a régióban való szabad utazásuk lehetőségét.

Az egyik amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok felszólította Katart – amely a Hamász politikai szárnyának tagjait vendégül látja –, hogy jelentse ki, hogy ha nem fogadják el a megállapodást, kiutasítja őket Dohából. Miután hónapokig figyelmeztette a Hamászt erre, Katar most valóban megfenyegette őket, mondta a tisztviselő.

Izrael mindeközben azt üzente a közvetítőknek, hogy a Hamász hivatalos válaszát szombatig, azaz Gantz hadikabinetből való kiválásáig várják.

Izraelben továbbra is úgy becsülik, hogy a Hamász válasza „igen, de” stílusban lesz – vagyis további feltételekhez kötött pozitív válasz. A kabinet becslései szerint azonban Gantzék nem várják meg Szinwar válaszát, ha az nem érkezik meg szombaton.

Hallgat rá? Joe Biden elnök csütörtökön az ABC News-nak azt nyilatkozta, szerinte Netanjahu miniszterelnök hallgat rá, és azzal érvelt, hogy – véleménye szerint – Izrael nem vonult be „teljes erővel” a dél-gázai Rafahba, figyelembe véve az Egyesült Államok aggodalmait.

Arra kérdésre, hogy Netanjahu támogatja-e a jelenleg tárgyalt tűzszüneti megállapodást, Biden azt mondta, hogy az izraeli vezető „nyilvánosan kijelentette, hogy igen”, majd hozzátette, hogy „tűzszünetet kell kötnünk”. Biden megjegyezte, hogy a Hamász még nem fogadta el a javaslatot.

Save the date: Binjámin Netanjahu miniszterelnök a Punchbowl News szerint július 24-én fog felszólalni a Kongresszus közös ülésén – hat héttel az eredetileg tervezett időpont után, amelyet azóta a zsidó sávuot miatt elhalasztottak.

Netanjahu kijelentette, hogy ,,nagyon megindító számára az a kiváltság, hogy képviselheti Izraelt a Kongresszus mindkét háza előtt, és bemutathatja az igazságot az igaz háborúnkról”.

A Washington Post szerint ,,számos demokrata törvényhozó, aki a háború kezdete óta támogatja Izraelt, azt mondta, hogy Netanjahu beszédén való részvétele attól függ, hogy elfogadja-e a szóban forgó békemegállapodást”.

The post Túszok ügye: Kérések, követelések és fenyegetések first appeared on Új Kelet online.