Avi/ujkelet.live

A háború 145. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 242-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 25 éves Iftach Sachar őrnagy Paran mosávból a Givati-dandár Tzabar zászlóaljának egyik századparancsnoka volt.

A 24 éves Itáj Szeif százados Jeruhamból szakaszvezető volt a Tzabarban.

Déli front: A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta felelősséget az este 9-kor Askelonra kilőtt rakétákért. Sérülés nem történt, de károk keletkeztek a lehulló törmelékek miatt.

Hajnali fél 4 és 4 között kétszer aktiválódtak a szirénák Nachal Ozban illetve egyszer Alumimban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Segély: Az éjszaka harmincegy élelmiszert szállító teherautó vette az irányt a Gázai övezet északi része felé, jelentette a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT). Az elmúlt három napban közel ötven teherautó jutott el az övezetet északi részére. A COGAT ismételten hangsúlyozta, nincs korlát a gázai civileknek szánt segélyek mennyiségét illetően.

Szökés: A gázai Hamász vezetés egyik tagjának, Szameh Szaradzsnak felesége és gyerekei kedden a Gázai övezetből Egyiptomba mentek, úgy tűnik Izrael tudta és jóváhagyása nélkül, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este. Szaradzs anno a Hamász Törökországból működő kiberegységének parancsnoka volt, teljesítményéről közvetlenül Gáza urának, Jechíje Szinwarnak számolt be.

Maga Szaradzs a háború kezdete óta bujkál, és a mai napig nem világos, hogy a háború elején a Gázai övezet északi részén végrehajtott merénylet ellene sikerrel végződött-e. Családtagjainak sikere, hogy Izrael tudta nélkül hagyták el az övezetet, kérdéseket vet fel az övezetet a Rafah átkelőn keresztül elhagyók feletti ellenőrzését és annak lehetőségét illetően, hogy a Hamász ki tudja menekíteni a katonai és politikai szárny magas rangú tagjait az átkelőn keresztül.

Körülbelül két héttel ezelőtt Iszmail Abu Omar, az Al Dzsazíra újságírója, aki a Hamász katonai szárnyának tisztje volt és részt vett az október 7-i mészárlásban, megsérült egy izraeli támadásban a Gázai övezetben, és sikerült elhagynia Gázát a Rafah átkelőn keresztül – Izrael engedélye nélkül – és Katarba utazott.

Északi front: Az izraeli hadsereg este elismerte, hogy egy Libanonból kilőtt lövedék eltalálta a Meron-hegyen lévő légi irányító bázisát délután.

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy súlyos kárt okozott a bázison, miután páncéltörő rakétákkal célba vette.

Az izraeli hadsereg hangsúlyozta, a bázis ,,képességeiben nem esett kár”. Válaszul a bázisát célzó támadásokra valamint a Nyugat-Galileára kilőtt húsz rakétára, csapásokat mért a Hezbollah posztjaira Libanonban.

Vadászgépek és drónok célba vették a Hezbollah katonai infrastruktúráját és egy terrorsejtet Ajta as-Sabban.

A vadászgépek lebombáztak épületeket és más terror-infrastruktúrát Tajbéban, Beit Lifben, Szeddiqine-ben, és Khirbet Szelmben.

Figyelmeztetés: Az izraeli hadsereg parancsnoka, Herzi Halevi altábornagy figyelmeztetett, hogy a Hezbollah ,,nagyon magas árat fog fizetni” az Észak-Izrael elleni folyamatos támadásokért.

,,A Hezbollah úgy döntött október 7-én, este, hogy csatlakozik. Ezért nagyon magas árat kell fizetnie” – mondta Halevi a 146. hadosztály főhadiszállásán végzett tegnapi helyzetértékelés során.

Halevi szerint a hadsereg ,,megteszi a megfelelő lépéseket” annak érdekében, hogy a libanoni határ menti közösségekből mintegy 80 000 kitelepített izraeli visszatérhessen otthonába. Megjegyezte, hogy az izraeli hadsereg fellépésének eredményeként ,,a Hezbollah már nincs a kerítés közelében”.

The post 242, rakétatámadások, Egyiptomba szökött egy vezető hamászos családja first appeared on Új Kelet online.