Avi/ujkelet.live

A háború 145. napja déli front: A Déli Parancsnokság és a légierő nyolc jelentős célpontot támadott azon a területen, ahonnan tegnap este rakétákat lőttek ki Askelonra, és alagútbejáratokra, melyekből terroristák jöttek ki, hogy terrorista akciókat hajtsanak végre, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A 7. dandár rajtaütéseket hajtott végre épületekben a dél-gázai Khan Juneszben és fegyvereket valamint katonai felszereléseket lokalizált. A harcosok egy járműre leadott precíziós lövéssel likvidáltak öt terroristát. Továbbá vadászgépek csapást mértek két katonai létesítményre, megölve a bennük lévő terroristákat.

A hadsereg közétett egy videót, amin csapást mérnek egy terroristára, aki megpróbál elmenekülni, miután tüzet nyitott a csapatokra. A 414. harci hírszerzési egység azonosította a terroristát és légicsapást irányított rá.

: A Biden-kormány március közepéig adott időt Izraelnek arra, hogy aláírja a levelet, amelyet az Egyesült Államok kedden adott át, és amely garantálja, hogy betartja a nemzetközi jogot az amerikai fegyverek használata során, és engedélyezi a humanitárius segélyek bejutását Gázába, hivatkozott a Walla hírportál három amerikai és izraeli tisztviselőre.

Erre a hónap elején Joe Biden elnök által kiadott memorandum értelmében van szükség. Ha a garanciát a határidőig nem nyújtják be, az Egyesült Államok fegyverszállítását az országba felfüggesztik.

  • Konfliktusban részt vevő országoknak, például Izraelnek, a levél kibocsátásának napjától számítva 45 nap áll rendelkezésükre, hogy írásos biztosítékokat nyújtsanak be, és azokat hitelesítse Antony Blinken külügyminiszter. Más országoknak 180 nap áll rendelkezésre.
  • A memorandum előírja, hogy a kormány éves jelentést nyújtson be a Kongresszusnak arról, hogy az országok betartják-e a nemzetközi jogot.

Északi front: A Hamász terrorszervezet reggel azt állította, hogy libanoni ága korábban a nap folyamán negyven Grad rakétát lőtt ki Kirjat Smona melletti katonai bázisokra.

Az izraeli hadsereg mintegy tíz határt átlépő rakétát azonosított, amelyek közül az egyik egy épületet talált el Kirjat Smonában, a károkat leszámítva sérülés nem történt.

Korábban további négy rakétát lőttek ki a városra, kár nem történt. Az izraeli hadsereg válaszul ágyúzta a rakétaindó posztokat.

A hadsereg reggel és éjjel légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah dél-libanoni posztjai ellen.

A vadászrepülőgépek reggel célba vették a Hezbollah egyik fegyverraktárát és a terrorcsoport által használt egyéb épületeket Ramjehben.

Éjszaka a hadsereg csapást mért a Hezbollah fegyvergyártó üzemére Khirbet Szelmben.

Indul a menet: A Gázában fogva tartott túszok családjai arra készülnek, hogy Re’im kibucból Jeruzsálembe menetelnek, „Egyesülve a túszok szabadon engedéséért” zászlaja alatt.

A menet szombaton ér a fővárosba.

Riport: A 12-es csatorna kedd esti riportja bemutatta az állítólagos amerikai javaslatot a Hamásszal kötendő potenciális fogolycsere-megállapodásra.

A jelentés szerint az Egyesült Államok a múlt heti párizsi tárgyalásokon azt javasolta, hogy a tervezett hathetes fegyverszünet alatt negyven izraeli túszért cserébe Izrael mintegy négyszáz palesztin terroristát engedjen szabadon.

  • Huszonegy palesztin biztonsági foglyért cserébe elengednék a hét izraeli nőt, akiket a korábbi fegyverszünet utolsó napján, november végén engedtek volna szabadon, amikor a Hamász megszegte a feltételeket, és a fegyverszünet összeomlott. Ez három az egyhez arányt jelent.
  • Kilencven palesztin biztonsági foglyot engednének szabadon öt izraeli női katonáért cserébe, ami 18:1 arány. A jelentések szerint a foglyok közül tizenöt súlyos vétségekért bebörtönzött terrorista lenne, köztük több tömeggyilkos is.
  • További 90 foglyot engednének el tizenöt férfiért cserébe az ötven évnél idősebb túszok közül, ez hat az egyhez arány.
  • Százötvenhat foglyot engednének szabadon tizenhárom beteg vagy sérült izraeli férfi túszért cserébe, ez az arány 12:1.
  • Végül további negyven palesztin biztonsági foglyot is szabadon engednének, akiket a Gilád Salit izraeli katona szabadon bocsátásáról szóló 2011-es megállapodás keretében elengedtek, de azóta újabb terrorista tevékenységek miatt letartóztattak.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint a katari tisztviselők kedden tájékoztatták izraeli kollégáikat a Hamász válaszáról a megbeszéléseken megvitatott témák egyes aspektusaira. A Kan egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőt idézett, aki azt mondta, hogy „nagyon óvatos optimizmus uralkodik, de a haladás lassú, és a szakadékok nagyok”.

A Hamász még nem nyújtott be listát a Gázában fogva tartott élő túszokról, illetve a szabadon bocsátandó palesztin foglyokról. Izraeli források szerint e két információ nélkül a tárgyalások nem haladhatnak előre.

A szomszédban történt: Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elfogadta Mohamed Stajje miniszterelnök és kabinetje lemondását, és arra kérte, hogy maradjon ügyvivőként mindaddig, amíg ki nem nevezik utódját.

Stajje hétfőn benyújtotta lemondását kormányának összes miniszterével együtt, hogy lehetővé tegye a palesztinok széles körű konszenzusos kormányalakítását a Gázai övezetben zajló Izrael-Hamász háborút követően.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a háború befejeztével egy megreformált Palesztin Hatóság szerepet kapjon Gázában.

The post A fogolycsere részletei, harcok és Bidenék kérése first appeared on Új Kelet online.