Avi/ujkelet.live

A háború 145. napja: Izrael és a nemzetközi közösség, Jordánia, Franciaország, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom és az Egyesült Államok együttműködésének részeként 160 csomag élelmiszert és orvosi felszerelést dobtak le kedden a Gázai övezet déli részén lévő lakosoknak és a jordán tábori kórház számára Khan Juneszben.

A lépést az Izraeli Védelmi Erők Nemzetközi Együttműködési Igazgatóságával, a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területekennel (COGAT), a 98. hadosztállyal és a légierővel együttműködve hajtották végre.

Az elmúlt két napban mintegy 160 élelmiszercsomagot dobtak le a Gázai övezet déli partvidékének mintegy 17 különböző pontjára amerikai, egyiptomi, emirátusi, francia és jordán repülőgépekkel.

Ezenkívül a tevékenység részeként élelmiszercsomagokat, orvosi felszereléseket és üzemanyagot dobtak le a jordán tábori kórház működéséhez.

Mindezek az övezetbe beengedett humanitárius segélyeken felül történtek.

Tüntetés: Gázaik reggel gumiabroncsokat égettek a dél-gázai Rafah városában az A-Najdzsma tér közelében, ahol az övezet egyik legnagyobb feketepiaca van, tiltakozásul az emelkedő árak ellen.

„Azért hoztak ide minket Gázávárosból, hogy étellel és itallal lássanak el minket, vagy hogy megöljenek?” – nyilatkozta egy férfi az AFP-nek. „Nem látok itt egyetlen kormányzati tisztviselőt sem”.

Mindeközben: A Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanijeh kijelentette, hogy bár a terrorcsoport rugalmasságot mutat a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodásról folytatott tárgyalások során, kész folytatni a harcot.

A televíziós beszédben Hanijeh felszólította az úgynevezett „ellenállási tengelyt”, hogy fokozza támadásait.

Az ellenállás tengely kifejezést az iráni tisztviselők gyakran használják az Iszlám Köztársaságra és szövetségeseire, például a libanoni Hezbollahra, a jemeni hútikta és más iraki és szíriai síita erőkre.

Hanije ezenkívül felszólította a Jeruzsálemben és Júdea és Szamáriában élő palesztinokat, hogy a ramadán első napján vonuljanak a Templom-hegyre.

A Központi Parancsnokságnál végzett tegnapi helyzetértékelés során Joáv Gallant védelmi miniszter kijelentette: „A Hamász fő célja, hogy a ramadánt – a Templom-hegyre és Jeruzsálemre helyezve a hangsúlyt – a tervük második szakaszává változtassa, amely október 7-én kezdődött. Ez a Hamász fő célja, ezt erősíti Irán és a Hezbollah.”

„Nem szabad megadnunk a Hamásznak azt, amit a háború kezdete óta nem tudott elérni, a harci frontok egyesítését” – figyelmeztetett Gallant.

Hazai front: A biztonsági kabinet holnap este ülésezik az ideiglenes tűzszünet és a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátására irányuló megállapodás megkötésére irányuló erőfeszítések közepette.

Az Egyesült Államok által kidolgozott javaslat szerint a hathetes tűzszünet során mintegy 40 túszt engednének el, mintegy 400 palesztin biztonsági fogoly szabadulásáért. A részletekről itt írtunk.

The post Hanije megszólalt, Izrael és a nemzetközi közösség közös akciója Gázában first appeared on Új Kelet online.