Avi/ujkelet.live

A háború 164. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 22 éves Daniel Perez századost Jad Binjáminból, aki a 7. páncélosdandár 77. zászlóaljának szakaszparancsnokként szolgált, október 7-én a Hamász terroristái az egyik csata során megölték és holttestét Gázába hurcolták.

A katonai rabbinátus a közelmúltban nyilvánította halottnak bizonyítékok és hírszerzési információk alapján. Perez így a zsidó törvények szerint eltemethető annak ellenére, hogy holtteste még Gázában van.

Issza: A Hamász terrorszervezet tisztában van azzal, hogy a Hamász katonai szárnyának helyettes vezetőjeként szolgáló Marwan Issza holttese egy Nuszeirat alatti alagút romjai alá van temetve, és attól tart, hogy Izrael megpróbál eljutni a területre, hogy megszerezze a holttestét, és alku tárgyaként használja, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, a részleteket ismerő palesztin forrásokra hivatkozva.

Issza mellet Razi Abu Taama, a Központi Tábor Dandár parancsnoka is a romok között van, és az ő holtteste is alku alap lehet. A Hamász fél mentőcsapatokat küldeni a helyszínre, attól tartva, hogy megtámadják őket.

Tegnap reggel a Kan arról számolt be, hogy Issza meggyilkolása sikeres volt. A Hamász zárt beszélgetések során megerősítette, hogy Issza életét vesztette a légierő körülbelül egy hete végrehajtott támadásában, és azóta Taamával együtt annak az alagút romjai alatt vannak.

  • Egy héttel ezelőtt izraeli vadászgépek a nuszirati menekülttábort támadták Gáza középső részén, miután pontos hírszerzési információ érkezett Issza hollétéről, sőt a helyszín közelében állomásozó Hamász mentőalakulatokra is csapást mértek, amelyeknek ki kellett volna csempészniük a terrorszervezet magas rangú tagját, ha túléli a támadást. Azóta teljes hallgatás van az ügyben a Hamászban, és hivatalos közleményt sem adtak ki Issza állapotáról.
  • A The Guardian vasárnap arról számolt be, hogy az izraeli légicsapás után több mint 72 órán át teljes kommunikációs csend volt a terrorszervezet magas rangú vezetői között.

Rafah: Amerikai tisztviselők becslése szerint attól a pillanattól kezdve, hogy az Izraeli Védelmi Erők zöld utat kap a lakosok evakuálására a dél-gázai Rafahból – hetekbe fog telni, ha nem tovább, amíg az evakuálás befejeződik –, és csak ezután lehet elkezdeni a katonai műveletet, jelentette reggel a Kan közrádió.

  • Ahhoz, hogy megközelítőleg egymillió lakost evakuáljanak a területről, humanitárius segéllyel kell „elárasztani” azokat a területeket, ahova evakuálni fogják őket, akár a Gázai övezet északi részén, akár délen.
  • Szükség van ideiglenes óvóhelyek építésére is, ezért a zöld jelzés után is több hétig tart az előkészítés.
  • Az amerika kormány azt mondja, hogy ezekre az élelmezési és menedék biztosító intézkedésekre bármilyen művelet előtt szükség van.

Egyiptom: Egyiptomban úgy vélik, hogy a Hamász gázai legyőzésével kapcsolatos elszánt izraeli nyilatkozatok ellenére ez a cél nagyon messze van a megvalósítástól, és jelenleg nem is igazán reális, idézett a Kan egy egyiptomi forrást.

  • A forrás szerint a Hamász évtizedek óta mélyíti gyökereit Gázában, és nemcsak fegyveres szervezetként, hanem ideológiai és politikai szervezetként is funkcionál.
  • Ráadásul ,,a gyakorlatban még öt hónapos harc után is a terepen vannak az emberei”.
  • Példaként hozta fel, hogy a gázai klánok fejei megtagadták az együttműködést Izraellel a humanitárius segélyek szétosztásában, amennyiben a Hamásznak nincs benne szerepe.
  • Szerinte ez azt mutatja, hogy a Hamásznak több hónapos heves harcok után is van befolyása.

Tisztázta továbbá, hogy a Hamász legyőzése nem lehetetlen, de jelenleg nagyon messze van, és ára súlyos lesz a háború folytatása, Izrael hírneve a nemzetközi színtéren, a gázai emberi életek és a térség stabilitásának szempontjából.

The post Gyász, Rafah messze van és a Hamász aggodalma Issza kapcsán first appeared on Új Kelet online.