Avi/ujkelet.live

A háború 164. napja: Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a csapatok műveletet kezdtek az éjszaka a gázavárosi Sifa kórházkomplexumban, miután hírszerzés információk szerint a Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselői tartózkodnak a területen, és terrorcselekmények megtervezésére és végrehajtására használják a kórházat.

A hadsereg éjszakai közleménye szerint a kórházban lévő csapatokat „előzetesen tájékoztatták a civilekben, betegekben, orvosi csapatokban és orvosi felszerelésekben okozott kár megelőzésének fontosságáról”, és vannak arabul beszélők valamint egészségügyisek a biztonsági erők között, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a betegekkel és személyzettel

A betegeket és az orvosi csapatokat nem utasították a kórház evakuálására, de a katonaság utakat nyitott a civilek számára, hogy elhagyhassák a területet.

Amint a kórházi művelet véget ér, ,,az Izraeli Védelmi Erők folytatja a humanitárius erőfeszítéseket, és élelmiszerrel, vízzel és további ellátmánnyal látja el a komplexumban tartózkodó betegeket és civileket” – hangsúlyozta a katonaság.

A Hamász palesztin média által közölt nyilatkozata elítélte az izraeli behatolást, azzal vádolva Izraelt, hogy figyelmen kívül hagyja a betegek, a személyzet és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gázaiak jólétét. Továbbá felszólította az ENSZ-t és más szerveket a létesítmény védelmére.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy reggel egy videóüzenetben bejelentette, hogy a hadsereg „magas szintű precíziós műveletet hajt végre a Sifa Kórház korlátozott területein, olyan konkrét hírszerzési információk nyomán, amelyek azonnali intézkedést követeltek”.

„Tudjuk, hogy a Hamász vezető terroristái újra szerveződtek a kórházban, és arra használják az intézményt, hogy támadásokat irányítsanak Izrael ellen”.

Az erők „kiképzésen estek át, hogy felkészítsék őket az érzékeny környezetre és az esetlegesen felmerülő összetett forgatókönyvekre” a kórházban.

„Nem törekszünk arra, hogy kárt okozzunk a civileknek, akik mögött a Hamász megbújt” – mondta, hozzátéve, hogy a hadsereg „óvatossággal és körültekintéssel fogja végezni a műveletet, miközben biztosítja, hogy a kórház továbbra is ellássa fontos funkcióit”.

A hadsereg orvosai a csapatokkal vannak, hogy „segítsenek a rászorulóknak”.

„Felszólítjuk az összes, a kórházban rejtőzködő Hamász terroristát, hogy azonnal adja meg magát. Az egészségügyi létesítményeket soha nem szabad terrorra használni. A Hamászt felelősségre kell vonni” – tette hozzá Hagari.

Később a hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyilatkozata közölte, a terroristák tüzet nyitottak a biztonsági erőkre „a kórház komplexumából”. Az izraeli biztonsági erők „viszonozták a tüzet és eltalálták a terroristákat”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak most célzottan a terror [tevékenység] elhárításán és a terroristák letartóztatásán dolgozik a Sifa kórház területén, miután hírszerzési információk szerint terroristák vannak a kórházban és a kórház infrastruktúráját használják terrorcselekmények végrehajtásához” – áll a két szervezet közleményében.

„A művelet részeként a bekerítés során a terroristák a kórházból tüzet nyitottak erőinkre, akik viszonozták a tüzet és eltalálták a terroristákat. Erőink továbbra is a kórház területén folytatnak bevetést” – áll a közleményben.

A hadsereg reggelre átvette az ellenőrzést a kórház felett, és felszólította a Hamász tagjait, hogy jöjjenek ki és adják meg magukat. Eddig mintegy 80 gyanúsítottat fogtak el a katonák, köztük terroristákat. Környéken fogva tartott túszokról nincs információ.

A hadsereg szerint a kórház területén folytatott fegyveres harcok közepette a Hamász több terroristája meghalt vagy megsebesült. Egy izraeli katona pedig könnyebben megsebesült.

A hírszerzési jelentések szerint a Hamász terroristái nemrég érkeztek a kórház területére, hogy az épületeket parancsnoki központként használják.

Néhány nappal a művelet előtt a Gázai Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Dr. Juszef Abu Ris közölte a Gázai Koordinációs és Kapcsolattartó Igazgatóság vezetőjével: ,,Megkaptuk az üzenetét, és biztosítom, hogy ugyanazon az oldalon vagyunk, és a kórházaknak olyan helynek kell lenniük, ahol szolgáltatásokat nyújtanak, és senki sem károsíthatja a betegeket vagy az egészségügyi ellátást ezekben a kórházakban.”

A kapcsolattartó tisztázta, hogy az Izraeli Védelmi Erők tevékenysége csak a Hamász ellen irányul: „Látjuk, hogy a Hamász terrorszervezet folytatja katonai tevékenységét a kórházakban. Készek vagyunk minden humanitárius segítséget megadni. A kérésünk egyszerű, a kórházakban folyó terrorista tevékenység azonnali beszüntetése.”

The post A Hamász jelenlétére utaló infók nyomán a hadsereg célzott műveletet hajt végre a Sifa Kórházban first appeared on Új Kelet online.