Avi/ujkelet.live

A háború 234. napja: Az izraeli katonai főtanácsnok, Jifat Tomer Jerusalmi vezérőrnagy hétfőn elrendelte a vezérkar tényfeltáró mechanizmusának, hogy vizsgálja ki az éjszaka végrehajtott támadást a dél-gázai Rafahban, jelentette délután az Izraeli Védelmi Erők. A mechanizmus egy független katonai szerv, amely a háború közepette történt szokatlan események kivizsgálásáért felelős.

Az izraeli hadsereg éjszaka légicsapást hajtott végre Nyugat-Rafah Tel Szultán térségben, megölve a Hamász úgynevezett Júdea és Szamária főhadiszállásának parancsnokát és a terrorcsoport másik vezető tisztviselőjét, akik a Hamász terroristáinak terrortámadásait irányították Júdeában és Szamáriában, és ők maguk is halálos terrortámadásokat hajtottak végre izraeli polgárok ellen.

A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló egészségügyi hatóságok szerint mintegy 45 ember vesztette életét a támadásban, amely tüzet okozott, elborítva több sátrat és menedékhelyet a közelben.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a támadást „a terroristák térségbeli jelenlétére vonatkozó hírszerzési információk” alapján hajtották végre, és azt megelőzően „sok lépést tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a nem érintettek [civilek]” sérülésének esélyét, beleértve a légi megfigyelést, precíziós lőszerek használatát és további hírszerzési információkat.”

Ezen lépések ,,alapján úgy becsülték, hogy nem várható kár a nem érintett civilekben.”

Egy katonai forrás szerint a csapás során két ,,csökkentett méretű” robbanófejjel rendelkező rakétát használtak, amelyeket ilyen célpontokhoz igazítottak.

A hadsereg nyilatkozata hangsúlyozta továbbá, hogy a csapásra nem a kijelölt ,,humanitárius zónában” került sor a tengerparti al-Mawaszi régióban, ahová a hadsereg a kitelepített palesztinokat előzetesen küldte.

Még egy vizsgálat: Izrael vizsgálja a palesztin biztonsági foglyok bántalmazásával és kínzásával kapcsolatos vádakat a Negev-sivatagban található Szde Teiman katonai támaszponton, közölte hétfőn a katonai főtanácsnok.

Az Orvosok az Emberi Jogokért csoport egykori fogvatartottak és a bázis egyik orvosának beszámolóira hivatkozva azt állította a múlt hónapban, hogy a fogvatartottak súlyos erőszakot szenvedtek el, amely töréseket, belső vérzést és még halált is okozott.

A hónap elején izraeli emberi jogi csoportok petíciót nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz a fogolytábor bezárására.

„A mai napig 70 katonai rendőrségi nyomozás indult olyan incidensekkel kapcsolatban, amelyek bűncselekmény gyanúját vetették fel” – mondta Jifat Tomer Jerusalmi vezérőrnagy az Izraeli Ügyvédi Kamara Eilaton rendezett konferenciáján.

„Ezek a vizsgálatok foglalkoznak a Szde Teiman fogolytáborban fogvatartottak körülményeivel és az Izraeli Védelmi Erők őrizetében lévő fogvatartottak halálával kapcsolatos állításokkal is. Nagyon komolyan kezeljük ezeket a vádakat, és lépéseket teszünk azok kivizsgálása érdekében.”

The post Vizsgálat a gázai sátortábor tűz ügyében is first appeared on Új Kelet online.