Avi/ujkelet.live

A háború 234. napja, déli front: Gázaváros Szabra negyedében egy célzott razzia részeként az izraeli erők leromboltak egy hatalmas alagutat, jelentette az Izraeli Védelmi Erők hétfőn.

A 800 méter hosszú és 18 méter mély alagút a Netzarim folyosó közelében helyezkedett el, ahol izraeli csapatok állomásoznak.

Dzsabalija: A 460. páncélosdandár csapatai Gáza északi részén, Dzsabalijában lokalizáltak egy fegyverraktárat egy elfogott terroristától szerzett információ alapján.

A hadsereg szerint miközben a csapatok előrenyomultak Dzsabalijában, egy terrorista megadta magát, akit azonnal kikérdezett a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es, HUMINT-re vagy humán hírszerzésre szakosodott egységének helyszíni kihallgatója.

A terrorista felfedte egy fegyverraktár helyét a területen, amit rövid időn belül megrohantak a csapatok. A helyszínen kommunikációs berendezések, robbanóanyagok, gránátok és fegyverek voltak.

Északi front: Délután mintegy 35 rakétát lőttek ki Libanonból az észak-izraeli Meron-hegy környékére, a rakéták nyílt területeken landoltak, sérülésről nem érkezett jelentés.

A rakéták miatt tűz keletkezett Szafszufa északi közösség közelében.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a tüzérség válaszul célpontokat támadott a dél-libanoni Khiam, Hula és Siba közösségekben.

Később mintegy 25 rakétával támadták Kirjat Smonát és környékét, a lövedékek egy részét a légvédelmi rendszerek elfogták. Rakéta talált el egy házat, tüzet okozva.

Mindeközben a Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy korábban a nap folyamán páncéltörő irányított rakétatát lőtt ki Metulára, amely károkat okozott egy házban.

Likvidálás: Délelőtt az izraeli hadsereg légicsapással megölt egy terroristát, akit a dél-libanoni Ajnatában, egy rakétakilövő posztnál azonosítottak, ahonnan korábban Malkia térségét támadták.

Az izraeli hadsereg egy, a Hezbollah által használt épületet is loebombázott Aitarunban.

Hadgyakorlat: Az izraeli hadsereg 146. hadosztálya és 205. tartalékos páncélosdandár az elmúlt hetekben hadgyakorlatot tartott egy libanoni szárazföldi offenzívát szimulálva, jelentette hétfőn az Izraeli Védelmi Erők.

,,A gyakorlat az északi arénában zajló harci forgatókönyveket szimulálta, az erők gyors kihelyezését a terepre, a hadosztály- és dandár főhadiszállások működését, valamint az erők támadásra való felkészültségét” – közölte a hadsereg.

Túszok: Gadi Eizenkot miniszter (Nemzeti Egység), a hadikabinet tagja, tájékoztatást adott a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottság tagjainak egy zártkörű ülésén a háborúról: ,,A Hamász megújítja erőit. A vele folyó harcok még hosszú évekig folytatódnak, ezért nem helyes a túszok szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről beszélni. Ami helyes Gázára vonatkozóan, hogy a végére érjünk a harcoknak Rafahban, és ezzel egyidejűleg tovább kell lépni a fogolycserével egy 42 napos vagy annál hosszabb tűzszünet keretében.”

„Nemcsak katonákat, hanem civileket is cserben hagytak és Izraelnek kötelessége hazahozni őket”.

Eizenkot azt is elmondta, hogy ,,konszenzus van a hadikabinetben a túszok szabadon bocsátásának sürgősségéről”, és kifejtette: ,,Ahogyan a legutóbb fegyverszünetnél leálltunk, megállíthatjuk a háborút és visszatérhetünk – ameddig a háború céljainak elérése ezt szükségessé teszi.”

The post 60 rakéta Libanonból, rombolás, túszok és tűzszünet first appeared on Új Kelet online.