Avi/ujkelet.live

A háború 234. napja: Közzétételre engedélyezték, hogy ma reggel tűzváltásra került sor az egyiptomi katonák és az Izraeli Védelmi Erők katonái között a Rafah átkelő közelében. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. Médiajelentések szerint az incidensben egy egyiptomi katona életét vesztette.

Egyiptomi források Izraelre hárították a felelősséget, az „Al-Araby” katari csatornának azt mondták, hogy a lövöldözés ,,izraeli oldalról indult”, míg az izraeli katonai források azt állítják, hogy egyiptomi katonák lövöldözni kezdtek az elhaladó izraeli csapatokra. Több egyiptomi katona megsérült.

Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban. A katonai szóvivő közölte: ,,Néhány órával ezelőtt lövöldözés történt az egyiptomi határon, az incidenst vizsgálják, párbeszéd folyik az egyiptomi féllel.”

Tegnap este az izraeli hadsereg légicsapással megölte a Hamász két magas rangú terroristáját Rafahban. A támadás után a közelben lévő sátortáborban tűz ütött ki, melyben több tucatnyi civil vesztette életét.

A szokatlan eseményekre az Izrael és Egyiptom közötti feszültség tetőpontján került sor, az izraeli hadsereg tevékenysége miatt a Rafah átkelő gázai oldalán.

Körülbelül három héttel ezelőtt, az izraeli hadsereg manőverezésének megkezdésével a dél-gázai Rafahban, Egyiptom megtagadta a segélyek beengedését Gázába – nemcsak a Rafah átkelőn keresztül, hanem általában. Ez üzemanyaghiány félelmét keltette a Gázai övezet kórházainak generátorai kapcsán. Emiatt az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Egyiptomra a segélyek újbóli beengedése érdekében. Ezért tegnap Egyiptom újra megkezdte a segélyek beengedését a Gázai övezetbe – az izraeli Kerem Salom átkelőn keresztül.

Egyiptomban dühösek Izraelre és az Egyesült Államokra, mert úgy látják, hogy a Gáza partján létesített amerikai úszó móló közvetlen veszélyt jelent gazdasági profitjukra, jelentette péntek este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Egyiptom magas rangú tisztviselői nagy összegeket keresnek a Rafah-átkelőn áthaladó árukból, valamint azokból az adókból, amelyeket minden egyes átkelőn áthaladó személy után beszednek – fejenként körülbelül 5000 dollárt.

Egyiptomban attól tartanak, hogy a móló lesz a fő kereskedelmi átjáró Gázába, és ez nagyon aggasztja őket. Emellett attól tartanak, hogy az amerikai mólót idővel nem csak áruk, hanem emberek áthaladására is használni fogják, ami komolyabb gazdasági károkat okozna Kairónak.

Joe Biden elnök pénteken beszélt Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, és arra kérte, hogy indítsa újra a segélyszállító teherautók áramlását Gázába Izraelen keresztül, közölték amerikai tisztviselők.

Egyiptom szerint a két fél megállapodott abban, hogy a segélyszállító teherautók és az üzemanyag ,,ideiglenesen” az izraeli Kerem Salomon keresztül megy be Gázába, amíg nem születik megállapodás a Rafah-átkelő újbóli megnyitásáról.

The post Tűzváltás az izraeli és az egyiptomi erők között a Rafah átkelőnél first appeared on Új Kelet online.