Avi/ujkelet.live

A háború 143. napja, északi front: Több tucat rakétát lőttek ki délután Libanonból a Golán-fennsíkra. A lövedékek egy részét elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Rakéták csapódtak be egy diákokat szállító busz közelében:

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy 60 Katyusa rakétát lőtt ki egy izraeli katonai bázisra a területen.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg délután légicsapással likvidálta a Hezbollah egyik vezető parancsnokát, Hasszán Szalamit.

A dandártábornokinak megfelelő rangot viselő Szalami éppen Madzsadel faluban autózott, amikor megölték.

A hadsereg szerint a terrorista a Hezbollah egyik regionális egységének volt a parancsnoka, és az izraeli csapatok és észak-izraeli közösségek elleni támadásokat irányította.

Szalaminak köze volt, többek között közelmúltban végrehajtott páncéltörő rakétatámadásokhoz, melyek Kirjat Smonát és a 769. „Hiram” regionális dandár bázisát célozták.

Déli front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy egy jelentős Hamász alagúthálózatot tárt fel Gáza középső és északi részén, amely egy kórház egy egyetem es a Hamász egyik börtöne alatt halad át.

Az elit Jahalom harcmérnöki egység, a Nahal Gyalogdandár és a 162. hadosztály alá tartozó más erők csapatai nemrég rajtaütést hajtottak végre a földalatti járatokban, mielőtt lerombolták azokat.

A több mint 10 kilométer hosszú alagúthálózat a Török-Palesztin Barátság Kórháza és egy közeli egyetem, az al-aIsra alatt halad át, és egészen Gázaváros Zeitun negyedéig ér.

Az alagutat a Hamász gázavárosi és a központi táborok dandárjai is használták, hogy terroristákat mozgassanak a területek között. Lakótereket, fürdőszobákat és fegyverraktárakat is találtak az alagutakban, valamint több Hamász-operatív holttestét.

A vizsgálat után az alagúthálózat jelentős részét megsemmisítették.

Túszok: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn találkozott a Gázai övezetben fogva tartott túszok családjaival a hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán, és elmondta nekik, hogy a védelmi szervezetek álláspontja az, hogy a gázai civilek csak akkor térhetnek vissza az övezet északi részébe, ha minden túsz hazatért Izraelbe.

Segély: Halászok gyűjtik be a tengerből a segélyt, amelyet ma dobtak le a levegőből a Gázai övezetbe:

Besorozás: Az izraeli Legfelsőbb Bíróság hétfőn tárgyalta a fellebbezéseket a kormány azon döntése ellen, amely szerint az ultraortodox jesiva tanulókat nem kell besorozni az izraeli hadseregbe, annak ellenére, hogy lejárt a számukra mentességet biztosító törvény.

Tüntetés az egyenlőség elvéért Jeruzsálemben:

Az izraeli kötelező katonai szolgálat alóli ultraortodox felmentések kérdése az elmúlt hetekben ismét a figyelem középpontjába került, miután az Izraeli Védelmi Erők és a kormány változtatásokat javasolt a biztonsági és tartalékos szolgálatról szóló törvényben, ami jelentősen megnövelné a sorkatonák és tartalékosok szolgálati idejét.

A tartalékosok kötelező szolgálati idejét a Kneszet már ideiglenesen meghosszabbította, és a hadsereg megkezdte a katonai előkészítő programokban, a nemzeti vallásos jesivákban és a közösségi szolgálatban részt vevő jelenleg mintegy 1300 izraeli korai besorozását. Az ultraortodoxok azonban továbbra is mentességet élveznek.

Ultraortodoxok tüntetése:

A Legfelsőbb Bíróság arra kötelezte a kormányt, hogy indokolja meg, miért ne semmisítse meg a 2023 júniusában elfogadott kormányhatározatot, amely arra utasította a hadsereget, hogy kilenc hónapig ne sorozza be a jesiva tanulókat, és tágabb értelemben, miért ne kezdődhetne meg a besorozásuk.

A Legfelsőbb Bíróság egy ideiglenes végzést is kibocsátott, amelyben megállapítja, hogy a katonai szolgálatra vonatkozó törvény azon rendelkezése, amely felmentést biztosít azoknak a személyeknek, akiket a 18. életévük betöltését követő két éven belül nem soroznak be, ne vonatkozzon azokra a jesiva tanulókra, akiket a kormány határozata miatt nem soroztak be.

Az államnak március 24-ig kell választ adnia.

A bíróság külön beadványok kapcsán is végzést adott ki, melyek a jesiva hallgatóknak járó ösztöndíjak állami finanszírozásának megszüntetését követelik, mivel nincs olyan törvény, amely szabályozná a felmentésüket és a jesivában való tanulásukért kapott ösztöndíjakat.

Végzésében a bíróság arra kéri a kormányt, hogy magyarázza meg, miért nem szabad leállítani az ilyen ösztöndíjak kifizetését „azoknak a jesiva-hallgatóknak, akiket a katonai szolgálat alól nem törvényesen mentettek fel”.

Az államnak március 31-ig kell választ adnia.

The post Rakétaeső a Golánra, likvidálás Libanonban és alagút Gázában first appeared on Új Kelet online.