Avi/ujkelet.live

A háború 167. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy a légvédelmi rendszerek lelőttek ,,egy gyanús légi célpontot”, mely a Vörös-tenger felől érkezve Izrael felé tartott. A célpont nem lépett be az izraeli légtérbe.

Eilat lakosai egy nagy robbanásról számoltak be.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat szerint a folyamatban lévő műveletben a gázavárosi Sifa Kórházban, a csapatok letartóztattak mintegy 600 terroristát, köztük a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek parancsnokait.

A Palesztin Iszlám Dzsihád egészségügyi központban bujkáló tagjai megadták magukat a csapatoknak.

Az egyikük, Husszam Szalameh, a terrorszervezet megfigyelő és hírszerző egységének parancsnoka Gázában, valamint testvére, Wisszam, a terrorcsoport gázavárosi propagandaegységének vezetője.

A hadsereg megerősítette, amiről a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap beszámolt, hogy elfogtak három vezető tisztet a Hamász úgynevezett Júdea és Szamária Főhadiszállásából, amelynek az a feladata, hogy előmozdítsa az Izrael elleni terrortámadásokat Júdea és Szamáriában.

Amr Aszida, a Sechem-egység vezetője; Mahmúd Qawasmeh, a három izraeli tinédzser 2014-es elrablásának és meggyilkolás egyik tervezője; és Hamdallah Hasszán Ali, aki részt vett a legutóbbi Júdea és Szamáriában végrehajtott támadások irányításában.

Az őrizetbe vett terroristákat Izraelbe viszik további kihallgatásokra.

A 401. páncélosdandár, a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége és más erők által végrehajtott, hétfőn hajnalban indított rajtaütés közben a csapatok eddig több mint 140 terroristát öltek meg.

A hadsereg becslése szerint további körülbelül 50 terrorista van még a kórházban, köztük körülbelül 20 magas rangú.

A kórház átvizsgálása során fegyvereket és hírszerzési dokumentumokat foglaltak le, ,,amelyek hozzájárulnak a harcok folytatásához”.

Katonai tisztviselők szerint az akció várhatóan még néhány napig eltart, amíg a térségben tartózkodó összes terroristát elfogják vagy megölik.

Meglepetés erejével: Joáv Gallant védelmi miniszter dicsérte a hadsereg hadműveletét a Sifában, mondván, hogy az „meglepte a terroristákat”.

„Senki sem számított arra tőlünk, hogy megtesszük, amit tettünk. Rajtaütés volt egy helyen, ahová fél évvel ezelőtt egy hónapba telt, hogy eljussunk; most villámgyorsan megcsináltuk” – mondta Gallant a 414. harci hírszerzési egység katonáinak.

Gallant szerint a még mindig a kórházban rejtőző terroristák „a jövőjükön gondolkodnak: megadják magukat vagy meghalnak”.

Kincsesbánya: A gázai manőver során Izrael ,,hírszerzési kincsesbányát” szerzett a Hamászról, amely világos képet ad a szervezet belső tevékenységeiről, és lehetővé tette a Hamász katonai szárnyának helyettese vezetője és rangsorban a harmadik, Marwan Issza lokalizálását és likvidálását, jelentette délután az NBC. A jelentés az amerikai kormány egyik tisztviselőjének, egy hírszerzési tisztnek, egy kongresszusi forrásnak, egy izraeli tisztviselőnek és egy korábbi amerikai tisztviselőnek a szavain alapul.

A jelentés szerint a hírszerzési adatokat merevlemezekről, mobiltelefonokról, laptopokról, térképekről és egyéb anyagokból gyűjtötték össze az övezetben végzett művelet során, valamint az Egyesült Államok által végzett elektronikus lehallgatásokból. A hírszerzési forrás szerint az izraeli hadsereg meglehetősen részletes információkat szerzett a Hamász vezetéséről, parancsokságáról, irányításáról és kommunikációs módszereiről.

Északi front: Négy lövedéket, köztük páncéltörő rakétákat, lőttek ki délután Libanonból Metula közösségre. Sérülésről nem érkezett jelentés, de kár keletkezett. A hadsereg válaszul ágyúzta a rakétakilövőket.

Izraeli vadászgépek később csapást mértek egy Hezbollah-sejtre a dél-libanoni Tajr Harfában. Ezen kívül három Hezbollah-telephelyet céloztak Jarunban, Jarine-ban és Ajta As-Sabban, valamint további három épületet Majsz al-Dzsabalban és Hulában.

Az elmúlt néhány órában több rakétát lőttek ki Észak-Izraelre, a hadsereg válaszul ágyúzta az indítóhelyeket.

Júdea: A biztonsági erők letartóztatták egy hebroni kórház vezető sebészét, akit Izrael elleni felbujtással gyanúsítanak. Engedélye volt munkavállalásra Izraelben, amellyel visszaélt és most bevontak. A múltban a sebész orvosi eljárásokat végzett a tel-avivi Ichilov Kórházban.

Túszok: Bill Burns, a CIA igazgatója holnap találkozik Dohában a katari miniszterelnökkel, a Moszad igazgatójával és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, hogy megvitassák a foglycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti tárgyalásokat, közölte az izraeli Miniszterelnöki Hivatal.

Purim: Jeruzsálem polgármestere, Mose Lion csütörtökön találkozott a Gázában fogságban lévő túszok képviselőivel, miután kérték, hogy a város változtassa meg a Purim Adlojada felvonulás nevét. A jeruzsálemiek és a túszok hozzátartozói több napja panaszkodnak, hogy nem illik a fővárosnak felvonulást tartani háború és bánat idején.

A találkozó során a polgármester és a családok egyetértettek abban, hogy a felvonulást mostantól Egyesült Purimnak fogják nevezni, nem pedig Adlojadának.

Az Adlojada egy arámi kifejezés rövidítése, mely arra vonatkozik, hogy az embernek addig kell inni, amíg már nem tud különbséget tenni az ünnep két főszereplője között: Hámán, az átkozott és Mordecháj, az áldott között.

A felvonulás szóvivője szerint kevesebb zenei előadás lesz az egy kilométeres útvonalon Jeruzsálem belvárosában, és csökkentik a hangerőt is.

The post Légi fenyegetés, 600 letartóztatás a Sifában és a „kincsesbánya” first appeared on Új Kelet online.