ujkeletlive

Diplomácia – Dermer előre közölte, hogy nincs alku a rafahi ostromot illetően 

Binjámin Netanjahu miniszterelnök stratégiai ügyekért felelős minisztere, Ron Dermer jövő hétre tervezett washingtoni útja előtt a „Call Me Back with Dan Senor” podcast műsorban kijelentette, hogy Izrael akkor is átveszi az ellenőrzést Rafah felett, ha ez szakadást okoz az Egyesült Államokkal, és a nemzetközi szövetségessel.

Eléggé biztosak vagyunk abban, hogy ezt úgy tudjuk megtenni, hogy az eredményes legyen – nemcsak katonai, hanem humanitárius szempontból is,” – tette hozzá.

A háborús kitelepítettekkel zsúfolt gázai város a Hamász utolsó végvára, amely a terroristák negyedének rejtekhelyéül szolgál, hangsúlyozta Dermer, ezért a rafahi szárazföldi műveletnek „meg kell történnie, és meg is fog történni, még akkor is, ha Izrael kénytelen egyedül harcolni, még akkor is, ha az egész világ Izrael ellen fordul, beleértve az Egyesült Államokat is.”

Bemegyünk és befejezzük ezt a munkát, és aki ezt nem érti, az nem érti, hogy a zsidók érzékenységét, ezt az egzisztenciális ideget érintette a Hamász október 7-i izraeli inváziója, amely a gázai háborút váltotta ki,” – tette hozzá Dermer, aki korábban az Egyesült Államok nagykövete volt, azt is megjegyezve, hogy Izrael meghallgatja ugyan az amerikai elképzeléseket a tervezett invázióra vonatkozóan, de „a Hamász megsemmisítésének egyetlen módja egy nagyobb katonai művelet Rafahban.

A miniszterelnök elmondása szerint beleegyezett egy küldöttség kiutazásába, annak érdekében, hogy a kormány bemutathassa Izrael elképzeléseit „különösen humanitárius oldalról.” A várhatóan jövő héten induló washingtoni küldöttség tagjai Netanjahu bizalmasai, Dermer és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó, emellett csatlakozik az Izraeli Védelmi Erők humanitárius ügyekért felelős tisztviselője, ugyanakkor az amerikaiak által kért rafahi hadművelet katonai tervezéséért felelős tisztek nem kaptak engedélyt. Joáv Gallant védelmi miniszter a jövő héten külön érkezik Washingtonba, ahol Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és más magas rangú tisztviselőkkel fog tárgyalni szintén a gázai háborúval kapcsolatban

Visszatérve a podcastra, Dermer továbbá megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és Izrael más szövetségesei, azt akarják, hogy a Hamászt likvidálása három hét alatt és civil áldozatok nélkül történjen meg. A háború kimentelével kapcsolatban, pedig kijelentette, miszerint a Hamász kiiktatása nem csak Izrael védelméhez szükséges, hanem a háború utáni időszakra vonatkozó tervek, illetve a Szaúd-Arábiával várható normalizálás szempontjából is kritikus.

„A Hamász elpusztítása nélkül nem lehet eljutni a másnapig Gázában. Egyetlen más palesztin sem fog előlépni, hogy részt vegyen az enklávé vezetésében, amíg nem tudják, hogy a terrorcsoportot elpusztították,” – közölte, majd külön kifogásolta Kanada e heti döntését, miszerint leállítja az Izraelnek történő fegyvereladásokat, mondván – „ez lesz Kanada szégyenfoltja, és nagyon sokáig, mert évek múlva az emberek azt fogják kérdezni, hogy hol volt Kanada, miért hagyta magára Izraelt a legsötétebb órában.”

ENSZ BT. és az amerikai javaslat

A közel fél éve húzódó gázai háború alatt az Egyesült Államok rendre elutasította a tűzszüneti felszólításokat, miközben többször is blokkolta a gázai háborút lezáró állandó fegyvernyugvásra vonatkozó felhívásokat. A washingtoni szigorítást jelzi, hogy ezúttal az Egyesült Államok egy olyan határozattervezetet nyújt be a Biztonsági Tanácsnak, amely révén azonnali tűzszünetet sürget a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását követelve, – jelentette a Reuters.

Az amerikai állásfoglalás, amelyről pénteken szavaznak, „egyértelműen támogatja a folyamatban lévő diplomáciai erőfeszítéseket, melyek célja az azonnali tűzszünet biztosítása a Gázai övezetben a túszmegállapodás részeként,” – áll Nate Evans, Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ – nagykövet szóvivőjének közleményében, amit Antony Blinken amerikai külügyminiszter is megerősített, mondván a javaslat „a túszok szabadon bocsátásához kötött azonnali tűzszünetet” helyez előtérbe.

A Reuters által ismertetett határozattervezet szerint az azonnali és tartós tűzszünet, amely nagyjából hat hétig tartana, megvédi a polgári lakosságot és lehetővé teszi a humanitárius segítségnyújtást, emellett támogatja az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar által közvetített hasonló tárgyalásokat, és hangsúlyozza, hogy a tűzszünet időszakát a „tartós béke” érdekében tett erőfeszítések fokozására kell felhasználni.

Az október hetedikei Hamász mészárlásokat követően azonnal kitörő háború idején az amerikai vezetés összesen három javaslatot vétózott meg a BT-ben, melyek közül kettő azonnali tűzszünetet követelt volna.

Binjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy „hamarosan jóváhagyja a rafahi civil lakosság evakuálására vonatkozó terveket,” ugyanakkor elismerte, hogy a tervezett szárazföldi hadművelet előkészületei eltartanak egy ideig.

Miközben készülünk a rafahi bevonulásra, ami egy kis időt vesz igénybe, továbbra is minden erőnkkel dolgozunk. Folytatjuk a műveletet Khan Juneszban, a központi gázai táborokban, a Hamász magas rangú tisztviselőinek likvidálása és elfogása érdekében, ahogyan azt éppen most tettük a Sifa kórházban, miközben terroristák százait likvidáltuk,” – ígérte a miniszterelnök.

Politika és háború

Sza’ar és a billegő hadikabinet

Az Új Remény frakció vezetője, aki pártjával néhány nappal ezelőtt együtt azért lépett ki az előző választáson a Beni Gantz vezette Nemzeti Egységgel közös listán induló szövetségből, hogy a hadikabinetben mandátumot eszközöljön, tegnap este azt tervezte, hogy sajtótájékoztatón jelenti be lemondását a válságkormányból. A bejelentés végül elmaradt azt követően, hogy a Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott beszélgetésen ígéretet kapott követeléseinek valamilyen formájú teljesítése végett, – jelentette a 12-es csatorna.

A riport szerint a miniszterelnök jelenleg azt fontolgatja, hogy Sza’art megfigyelőnek nevezzék ki a háborús kabinetbe, ami a gyakorlatban nem sokat jelent a döntések meghozatalára vonatkozóan. Netanjahu állítólag pár nap türelmet kért, amit Sza’ar úgy indokolt frakciójában, hogy a purimi ünneppel bezárólag nem szándékozik több időt adni követelései teljesítésére, mellesleg beérné a megfigyelői státusszal is, ami azzal járna, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter is hasonló követelésekkel állna elő.

A Maariv héber nyelvű hírportál bennfentes forrásokra hivatkozva, úgy tudja, hogy az idő múlásával egyre nagyobb nyomás alatt álló miniszterelnök olyan kreatív megoldásokról folytat konzultációt, amely megfelel Sza’ar elvárásainak követeléseinek, ugyanakkor nem vezetnek Ben-Gvir és Szmotrich követeléseihez. A bűvös megoldás annak ellenére sem körvonalazódik, hogy az egyik lehetőségként a hadikabinetben való részvételt miniszteri tárcák kizárásához kötnék a kiemelt felelősségre való tekintettel, másrészt az is szóba jöhetne, hogy a jelenlegi hadikabinetet egyszerűen megszüntetik, és a háborúval kapcsolatos döntéshozatali folyamatok minden súlyát a politikai-biztonsági kabinetre ruházzák át.

The post Dermer: a szaúdi normalizáció sem lehetséges a rafahi hadművelet nélkül first appeared on Új Kelet online.