Avi/ujkelet.live

A háború 237. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt közölte, hogy lelőtt egy ,,keletről” – Irakból – indított robotrepülőt, mely aktiválta a szirénákat a Golánon.

Továbbá a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból lépett be az izraeli légtérbe, aktiválva sziránákat Margaliotban.

Sérülés vagy kár egyik esetben sem történt.

Később háromszor aktiválódtak a drónbehatásra figyelmeztető szirénák Kirjat Smona területén. Az első riasztás során elfogtak ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból belépett az izraeli légtérbe. Sérülés nem történt. A másik két riasztás viszont tévesnek bizonyult.

Déli front: A 98. hadosztály csapatai folytatják műveleteiket a Dzsabalija tábor szívében. A küldetés során a 7. dandár erői fegyvereket találtak, köztük Kalasnyikovokat és tölténytárakat, és az erők felé közelítő terroristákat öltek meg tanktűzzel.

A 99. hadosztály a 679. dandárral a Gázai övezet középső részén az elmúlt nap során egy fegyverraktárat talált a térségben.

A 162. hadosztály mindeközben a dél-gázai Rafahban folytatja műveleteit. Az egyik akció során a Givati-dandár harcosai azonosítottak három terroristát tüzetni nyitni az izraeli csapatokra. Egy vadászgépet irányítottak a terroristákra, mely megölte őket. A Nahal-dandár és a 12. dandár az elmúlt nap során terror-infrastruktúrákat, sok fegyvert lokalizált, köztük páncéltörő rakétaindítókat, alagút bejáratokat egy fegyverraktárat és robbanóeszközöket.

Az elmúlt 24 órában rakétaindításokkal vették célba az izraeli erőket Dzsabalija térségéből. Az erők azonosítottak két terroristát kijönni az épületből, ahonnan a támadást végrehajtották. Dróncsapással likvidálták a terroristákat.

A légierő mindeközben több mint 50 célpontot támadott a Gázai övezetben.

Irán: Az Iráni Forradalmi Gárda repüléstechnikai részlegének vezetője azt állítja, hogy Izrael Egyiptomon keresztül üzeneteket küldött Teheránnak, hogy hajlandó a „kompromisszumra” Gázában, hogy elkerülje az iráni választ Irán szíriai nagykövetsége elleni támadásra, jelentette a félhivatalos Tasnim hírügynökség.

Irán áprilisban 350 robbanó drónt és rakétát lőtt Izraelre az első közvetlen támadásában izraeli terület célozva, megtorló csapásként a damaszkuszi izraeli támadásra, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda hét tisztje meghalt.

A lövedékek 99%-át elfogta az izraeli és a szövetséges országok hadereje, de Amirali Hadzsizadeh ennek ellenére azt állítja, hogy Irán támadása izraeli katonai bázisokat „semmisített meg”.

Azt is állítja, hogy Izrael azért mért csapást a forradalmi gárda tisztjeire Damaszkuszban, mert könnyű győzelemre hajtott az október 7-i kudarcok után, és nem gondolta, hogy ez Teherántól közvetlen választ vált ki.

Letaróztatás: A napokban vádat emelnek egy kelet-jeruzsálemi férfi ellen, mert megpróbált csatlakozni az Iszlám Állam terrorszervezethez, hogy terrortámadást hajtson végre, jelentette a rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat.

A 22 éves gyanúsítottat május 6-án tartóztatták le otthonában, a palesztin Szawaherában, és elrendelték, hogy legkorábban június 2-ig tartsák őrizetben.

A bűnüldöző szervek szerint a kihallgatás során „kiderült, hogy a gyanúsított támogatja az ISIS-t, [és] a közelmúltban megpróbált csatlakozni a terrorcsoport soraihoz”. A gyanúsított kapcsolatban állt az ISIS külföldi képviselőivel, Törökországba és Afrikába utazott, és abban reménykedett, hogy kiképzést és útmutatást kap egy terrortámadás végrehajtásához.

The post A hadsereg elfogott egy Irakból küldött robotrepülőt first appeared on Új Kelet online.