Avi/ujkelet.live

A háború 237. napja, déli front: Csütörtök reggel megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nirimben. A katonai rádió szerint Khan Juneszből rakétát lőttek ki a közösségre, mely nyílt területen landolt. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Philadelphi-folyosó: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a most elfoglalt Philadelphi-folyosó a gázai-egyiptomi határ mentén a ,,Hamász oxigénvezetékeként” szolgált a fegyvercsempészethez.

A Rafah melletti folyosó mentén a hadsereg eddig mintegy 20 alagutat talált, amelyek behatolnak Egyiptomba. A csapatok további 82 alagútbejáratot lokalizáltak a folyosó területén.

  • A Philadelphi-folyosó 14 kilométer hosszan fut végig a gázai-egyiptomi határ mentén.
  • Az izraeli csapatok fizikailag jelen vannak a folyosó nagy részén. A part közelében van egy kis szakasz, ahol nincsenek szárazföldi erők, de megfigyeléssel és tűzerővel ellenőrzik a területet.
  • Az alagutak egy részéről már tudott a hadsereg, másokat pedig először fedeztek fel. Néhányat már lebontottak, és Izrael is tájékoztatta Egyiptomot a fejleményekről.

,,Az elmúlt napokban az Izraeli Védelmi Erők csapatai operatív irányítást létesítettek a Philadelphi-folyosón, Egyiptom és Gáza határán. A Philadelphi-folyosót a Hamász oxigénvezetékként használta, amelyen keresztül gyakran csempészett fegyvereket az övezetbe” – mondta Hagari.

,,Csapataink az út mentén több tucat rakétatámadásra kész kilövőt találtak, indító gödröket, melyeket a Hamász használt, hogy rakétákat és aknavetőgránátokat lőjön ki Izraelre” .

A rakétavetőket 10 és 40 méterre helyezték el az egyiptomi határtól.

A Hamász ,,kihasználta a Philadelphi területet, és az egyiptomi határtól mindössze pár tucat méterre építette ki infrastruktúráját, hogy ott ne támadjuk”.

Az elmúlt hetekben mintegy 70 rakétát és aknavetőt lőttek ki Rafah térségéből.

Alagút: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy a közelmúltban lerombolt egy ,,jelentős” Hamász-alagutat a Rafah határátkelő közelében a Gázai övezet déli részén.

A katonaság szerint a csapatok hírszerzési információk alapján egy alagút bejáratot találtak mintegy 100 méterre az Egyiptommal közös határátkelőtől.

A nyílás egy körülbelül másfél kilométer hosszú földalatti hálózathoz vezetett, amelyet a Hamász terroristái használtak a területen bevetett csapatok megtámadására.

Az erők rajtaütést tartottak az alagútban, és fegyvereket találtak, köztük páncéltörő rakétákat és robbanószerkezeteket.

A hadsereg szerint az alagúthálózatnak sok elágazása volt különböző mélységekben, és egyes területeket páncélozott ajtókkal zártak el. Voltak benne szobák, ahol a Hamász terroristái laktak, valamint fürdőszobák.

Az alagúthálózatot a vizsgálatot követően lerombolták.

Látogatás: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerdán helyzetértékelést tartott a dél-gázai Rafahban, és kijelentette, hogy a Hamász ottani zászlóaljainak szétbontása „Izrael Állam nemzeti küldetése”.

,,Több oka is van az itt létünknek. Először is, ez az utolsó [Hamász] dandár, amely teljes kapacitással maradt, ezért le akarjuk szerelni a Rafah Dandárt” – mondta Halevi.

,,Megszilárdítjuk az elért eredményt, és nagyon mélypontra fogjuk juttatni a Hamászt… Nagyon-nagyon le vagyok nyűgözve, azzal az érzéssel távoztam innen, hogy nagyon profi munka folyik, nagyon magas színvonalú munka.”

The post Déli front: A hadsereg elvágta a Hamász csempész útvonalát first appeared on Új Kelet online.