Avi/ujkelet.live

A háború 167. napja, déli front: Mahmúd Qawaszmeh-n kívül az izraeli hadsereg letartóztatott a gázavárosi Sifa kórházban más, a Salit-alku részeként szabadult terroristát, akik terrortámadásokat irányítottak a Gázai övezetből Júdeában és Szamáriában, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

  • Gilád Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái. 
  • A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

A Júdea és Szamária Főhadiszállás a Salit-alku után jött létre, miután a megállapodás során elengedett foglyokat, akik eredetileg Júdeában és Szamáriában éltek, Gázába deportálták. A részleg kiépítője a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri volt, akit január elején likvidáltak Bejrútban.

Az elmúlt évtizedben a főhadiszállás tagjai több száz terrortámadást segítettek elő Júdeában és Szamáriában, és több tucat terrorsejtet hoztak létre, amelyek közül néhányat a hadseregnek és a Sabak belbiztonsági szolgálatnak az utolsó pillanatban sikerült megállítania.

Túszok: Izraelben úgy becsülik, vagy legalábbis arra számítanak, hogy a Hamász válasza a következő 48 órán belül megérkezik a foglycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti tárgyalások kapcsán. A médiában idézett izraeli források szerint csak ezután derül ki, hol tartanak a tárgyalások.

,,Legalábbis jelenleg a Hamász ragaszkodik – még nyilvánosan is – olyan követelésekhez, amelyekbe nem lehet beleegyezni. Először meg kell néznünk, mikor jön a válasza, és hogy van-e benne rugalmasság – ezek a jelek megmutatják, hogy a Hamász húzza az időt, vagy valóban érdekelt egy megállapodás előmozdításában” – mondták a források.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta csütörtökön a Kan-nak, hogy ,,van lehetőség a megállapodásra, lehetséges a Hamász és Izrael közötti szakadék áthidalása”. Egy másik izraeli forrás azonban hangsúlyozta, hogy ez egy hosszú és összetett tárgyalás.

Harcok: A Kommandó-dandár csapatai a Katonai Hírszerzés és a Sabak belbiztonsági szolgálat irányítása alatt a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town negyedében bevetve mintegy 100 épületben razziáztak, megöltek több tucat terroristát, és sok épületben fegyvert találtak.

A harcosok lerohanták a különböző épületeket, terroristákba ütköztek és közelharcban megölték őket. A harcok során terroristák felfegyverkezve elbarikádozták magukat egy épület különböző emeletein. A mellékelt drónfelvételeken egy fegyveres terrorista látható, akit az Egoz harcosok azonosítottak. A terroristát likvidálták.

A Hamad-hadműveletet a légierővel szoros együttműködésben hajtották végre, mely a manőver előkészítése és a manőverező erők segítése érdekében terrorista célpontokat támadott.

A Maglan harcosai több tucat terroristát tartóztattak le a negyedben, akik megadták magukat, és a Katonai Hírszerzés 504-es egysége és a Sabak belbiztonsági szolgálat kihallgatta őket. A harcok során a csapatok számos fegyvert találtak, köztük töltényeket, fegyvereket és robbanóeszközöket.

Északi front: Izraeli vadászgépek csütörtökön csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Kafr Kilában.

Tegnap este pedig egy épületet vettek célba Dhajrában.

Az éjszaka rakétákat lőttek ki Libanonból Jiftach felé, a hadsereg válaszul ágyúzta az indítóhelyeket.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy befejezte dandár szintű terrorelhárító műveletét a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban.

A rajtaütést tegnap késő este indult egy légicsapással két palesztin terrorista ellen, akik robbanóeszközökkel dobálták a csapatokat.

Az erők az akció során őrizetbe vettek három keresett palesztint, és bombákat tártak fel a táborban az utak alatt.

A csapatok egy tűzharc során megöltek két terroristát, az egyikük gépkarabélyát lefoglalták.

A hadsereg egy különálló műveletében Ramallahban a katonák tüzet nyitottak gyanúsítottakra, akik köveket, robbanószerkezeteket dobáltak és tűzijátékot indítottak. Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint egy 16 éves fiú meghalt az incidens során.

Október 7. óta a katonák mintegy 3600 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, köztük több mint 1600 a Hamászhoz köthető.

The post Harcok, terrorelhárító akció likvidálással és a Hamász válaszára várva first appeared on Új Kelet online.