Avi/ujkelet.live

A háború 167. napja: Izraeli biztonsági tisztviselők olyan terven dolgoznak, amely szerint a Hamász terrorszervezethez nem kötődő palesztin vezetők és üzletemberek vállalnának kulcsszerepet a segélyek szétosztásában Gázában, ami végül palesztin vezetésű kormányzó hatósággá fejlődne, jelentette a Wall Street Journal.

A jelentés szerint egy vezető izraeli védelmi tisztviselő tárgyalt Egyiptommal, az Egyesült Arab Emirátusokkal és Jordániával az ügyben azzal a céllal, hogy regionális támogatást szerezzen a javaslathoz.

  • A terv szerint Izrael meg fogja vizsgálni a segélyeket, mielőtt szárazföldön és tengeren belépnének Gázába, és az övezet középső részén lévő nagy raktárakba jutnának.
  • Azok, akik felelősek a raktárakból származó segélyek elosztásáért, „vállalják a kormányzási jogkört, gazdag arab kormányok által finanszírozott biztonsági erők támogatásával” – mondták tisztviselők az újságnak.

A tervet azonban állítólag nem támogatja Binjámin Netanjahu miniszterelnök, tekintettel arra, hogy az érintettek egy része kapcsolatban állna a Palesztin Hatóságot kormányzó Fatahhal, a Hamász rivális pártjával.

A Miniszterelnöki Hivatal egyik magas rangú tisztviselője azt mondta a WSJ-nek: „Gázát azok fogják irányítani, akik nem törekednek izraeliek megölésére”.

Egy másik izraeli tisztviselő szerint a tervet meghiúsíthatja a Hamász erős ellenállása.

A látogató:  Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának  (CENTCOM) parancsnokhelyettese, Brad Cooper altengernagy az elmúlt napokban Izraelbe látogatott, hogy megbeszéléseket folytasson számos izraeli tisztviselővel egy kikötő építéséről Gázában humanitárius segítségnyújtás céljára, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az övezetben dúlö humanitárius válság közepette az ideiglenes móló lehetővé tenné a humanitárius segítség közvetlen szállítását a Földközi-tengeren keresztül.

Kezelés: A Legfelsőbb Bíróság elrendelte a védelmi minisztériumnak, hogy állítsa le az Izraelben kezelés alatt álló beteg palesztinok és rokonaik visszatoloncolását Gázába, jelentette a Ynet hírportál.

A 22 tagú csoport nagyrészt rákos betegekből illetve rákból felépülőkből áll, akiket az elmúlt hónapokban Izraelben kaptak kezelést. Többnyire Kelet-Jeruzsálem palesztin egészségügyi központjaiban ápolják őket, de ketten kiskorúak, akiket a Szafra Gyermekkórházban (Siba) kezelnek, és rokonaik velük vannak.

Egy részük már nem igényel folyamatos kórházi kezelést, de ha visszaküldik őket Gázába, az veszélyeztetné folyamatos ellátásukat, tekintettel arra, hogy valószínűleg nem tudnák elhagyni az övezetet, hogy későbbi kezelésekben részesüljenek, és időpontokat kérjenek.

Az Orvosok az Emberi Jogokért és a Hamoked Központ az Egyén Védelméért beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, arra sürgetve a Védelmi Minisztériumot, hogy változtassa meg döntését, arra hivatkozva, hogy az veszélyeztetné a betegek életét. A bíróság az utolsó pillanatban beleegyezett a beavatkozásba.

A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte: „2023. október 7. előtt, a napon, amelyen a Hamász kegyetlen háborút indított, amelyben meggyilkolt mintegy 1200 izraelit, és további több száz izraelit hurcolt Gázába, és teljesen megsemmisítette az Erez átkelőt, a gázaiak beutazási engedélyt kaphattak Izraelbe gyógykezelésre, bizonyos feltételek mellett.”

„Most azokat a gázai lakosokat és kísérőiket, akiket izraeli kórházakban kezelnek, és nincs szükségük további orvosi kezelésre, visszaküldik a Gázai övezetbe. Azokban az esetekben, amikor további orvosi kezelésre van szükség, a COGAT a kórházakkal egyezteti a további tartózkodásukat egészségük biztosítása érdekében. A gázai lakosok visszautazása az övezetbe a nemzetközi segélyszervezetekkel és a helyszínen lévő erőkkel együttműködve történik majd.”

The post A háború után, a látogató és izraeli kezelés a gázaiknak first appeared on Új Kelet online.