Avi/ujkelet.live

A háború 242. napja, északi front: Egy izraeli tartalékos katona délelőtt közepesen súlyosan megsebesült egy elfogó rakéta repesze következtében, melyet Cfátra lőttek ki.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy elfogó rakétát lőtt ki, miután ,,gyanús légi célpontot” azonosított Izrael északi részén, bár később kiderült, hogy téves riasztásról van szó.

Az elfogó repeszek a Cfát melletti Birijs erdőben tüzet okoztak.

Egy másik ,,gyanús légi célpontot”, amely Libanonból Izrael felé tartott, a légvédelem lelőtte a tenger felett, Naharija közelében. Az irányelveknek megfelelően a szirénák nem aktiválódtak.

Likvidálások: Az izraeli hadsereg északon állomásozó hírszerzési egysége jelentős hatást gyakorolt a Hezbollah terrorszervezettel folyó konfliktusra, hozzájárulva a csoport több mint 100 terroristájának megöléséhez.

Egy magas rangú katonai tisztviselő kiemelte az egység munkájának jelentőségét: ,,A 9. Hírszerzésgyűjtő Egység sikere az ellenséges operatívok azonosításában és megsemmisítésében bizonyítja integrált hírszerzési és harci stratégiáink hatékonyságát. Elhivatottságuk és pontosságuk létfontosságú folyamatos erőfeszítéseinkben északi határunk biztosítására.”

Látogatás: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ellátogatott az észak-izraeli Kirjat Smonába, és tájékoztatást kapott a tüzek helyzetéről.

,,Szerintem csodálatos látni az odaadó tűzoltókat, a rendőrséget, akik éjjel-nappal itt vannak, és most a hadsereg kötelessége a Hezbollah megsemmisítése” – mondta Ben-Gvir. ,,Országunk egy részét károsítják, lövik, kiürítik. Nem lehet, hogy csend van Libanonban. Felégetik a területeinket, fel kell égetnünk a Hezbollah összes fellegvárát, el kell pusztítani őket. Háború!” – mondta Ben-Gvir.

Tegnap 20 órába telt eloltani a tüzeket a városban és környékén. Míg északon tombolnak a tüzek, Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, aki a tűzoltókért felelős, részt vett egy shown Jeruzsálemben, melyet Amichai Elijahu örökségügyi miniszter szervett – „Tisztelgő show a szellem és lélek hőseinek”. Irodája reggel azt állította, hogy csupán öt percére ugrott be. Előtte még a 14-es csatornában is jelenése volt.

A hadikabinet este várhatóan összeül az északi fejlemények miatt.

Déli front: Az izraeli hadsereg a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés információi alapján dróncsapást mért az éjszaka a közép-gázai Bureidzsben egy létesítményre az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) egyik iskolájában, melyben terroristák tartózkodtak, jelentette az Izraeli Védelmi Erők kedden. A támadást gondosan megtervezték és precíz fegyverekkel hajtották végre, elkerülve a nem érintettek sérülését.

A célba vett létesítményt a Hamász terroristái támadások tervezéséhez használták az izraeli erők ellen az övezetben valamint a határ melletti izraeli közösségek ellen.

A 162. hadosztály mindeközben folytatja bevetéseit a dél-gázai Rafahban. Az elmúlt nap során a csapatok jelentős alagútbejáratokat és sok fegyvert találtak.

A 99. hadosztály alatt a 2. Karmieli-dandár a rajtaütések során a Gáza középső részén terror-infrastruktúrákat semmisített meg és a Hamászhoz tartozó fegyvereket és katonai felszereléseket talált. A haditengerészet pedig különböző katonai célpontokat támadott a térségben bevetett erőket segítve.

Az elmúlt 24 órában a légierő mintegy 65 célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai létesítményeket, fegyverraktárakat, rakétaindító posztokat, megfigyelőállomásokat, terrorsejteket és egyéb katonai infrastruktúrákat.

Túszok: A katari külügyminisztérium közölte, hogy továbbra is folynak a tárgyalások Izrael és a Hamász terrorszervezet között, Dohában pedig egyértelmű választ várnak mindkét féltől Joe Biden amerikai elnök túszalkura vonatkozó vázlatával kapcsolatban.

,,Mindegyik félnek világos álláspontot kell képviselnie az egyezség eléréséhez” – mondta a minisztérium, megjegyezve, hogy Biden javaslatának véget kell vetnie a gázai lakosok és az izraeli túszok folyamatos szenvedésének. ,,Az amerikai javaslat egy ütemterv a tartós tűzszünethez és a válságok véget vetéséhez” – hangsúlyozta Doha.

A Walla hírportál riportere, Barak Ravid szerint a Biden beszédének alapjául szolgáló írásbeli javaslat címe: „Izrael válasza a 2024. május 6-i javaslatra”. Ezt a dokumentumot az izraeli tárgyalók készítették, és az izraeli hadikabinet jóváhagyta.

The post Ben-Gvir Kirjat Smonában: ,,Háború” first appeared on Új Kelet online.