Avi/ujkelet.live

A háború 242. napja, Júdea és Szamária: Izraeli katonák az éjszaka agyonlőttek két terroristát, akik Tulkarem palesztin város felől puskával felfegyverkezve közelítették meg a varratvonal kerítését, hogy izraeli közösségek ellen hajtsanak végre lövöldözős támadást, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

A 636. Harci Hírszerzési Egység katonái lesből támadták meg a párost, és lefoglalták a náluk lévő puskát.

Túszok: Itamar Ben-Gvir (Otzma Jehudit) és Becalel Szmotrich (Vallásos Cionizmus) szélsőjobboldali miniszterek politikai nyomásának hátterében Binjámin Netanjahu miniszterelnök és hivatalának tagjai tárgyalásokat folytatnak a Likud Kneszet tagjaival, akikről úgy tartják, hogy ellenezhetik a túszok szabadon bocsátására irányuló megállapodást, jelentette kedd reggel a KAN közrádió.

A miniszterelnök igyekszik meggyőzi őket, hogy nyilvánosan támogassák ,,az izraeli javaslatot”. A miniszterekkel és a Kneszet tagjaival nem ismertették a javaslat minden részletét, de Netanjahu a beszélgetés során azt állította, hogy a javaslat jó, és lehetővé teszi a háborús célok elérését.

Eddig az ultraortodox pártok és több likudos miniszter nyilvánosan bejelentette, hogy támogatja a javaslatot.

Blöff: Einav Zangauker, a Gázában fogságban lévő 24 éves Matan édesanyja, reggel a KAN közrádióban azt mondta, hogy Amichai Elijahu, a szélsőjobboldali Otzma Jehudit minisztere bevallotta neki, hogy pártja kormányból való kilépéssel kapcsolatos fenyegetései üresek fenyegetések.

,,Találkoztam Amichai Elijahu miniszterrel, és azt mondtam neki: ‘Hagyjátok abba a politikai zsarolással való fenyegetőzést, mentsétek meg a családokat a rémálomtól, amelyen miattatok megyünk keresztül, hagyjátok abba a fenyegetőzést és lépjetek ki a kormányból’. Azt mondta nekem, hogy csak fenyegetőznek, és nem léphetnek ki, mert különben a baloldali pártok jönnek a helyükre, Izrael állam rossz állapotba kerül, és aggódnak az állam biztonságáért.”

A miniszter X-en reagált az állításra, mondván, nem hangzott el ilyen.

Pár százan hétfőn éjszaka tüntetést tartottak Tel Avivban, a túszok hazahozatalát követelve.

Röviddel korábban közölte az Izraeli Védelmi Erők, hogy négy izraeli túsz már nem él és holttestük továbbra is a Gázai övezetben van: Nadav Popplewell (51), Amiram Cooper (85), Joram Metzger (80) és Chaim Peri (80).

Az brit-izraeli Popplewell múlt hónapban feltűnt a Hamász propaganda videójában. Metzger, Cooper és Peri pedig a terrorszervezet decemberi propaganda videójában, melyben a Hamász felhívta a figyelmet arra, hogy idős emberekről van szó, és a ,,Ne hagyj itt megöregedni minket” című dal futott a felvételen a háttétben.

,,Becsléseink szerint a négy férfit együtt ölték meg Khan Junesz területén néhány hónappal ezelőtt, miközben a Hamász terroristák fogvatartották őket, és miközben az Izraeli Védelmi Erők erői Khan Juneszben voltak bevetve” – mondta a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a tegnap esti sajtótájékoztatón.

„Tudom, hogy nehéz kérdések merülnek fel a halálesetek körülményeivel kapcsolatban… a körülményeket alaposan megvizsgáljuk, minden lehetőséget megvizsgálunk, és a megállapításokat a lehető leghamarabb bemutatjuk, először a családoknak, majd a nyilvánosság elé tárjuk, ahogy eddig is tettük”.

124 túsz maradt Gázában, 41 közülük már nem él. November végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hármat pedig a csapatok mentettek ki. 19 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

Egy személyt október 7-e óta eltűntként tartanak nyilván, sorsa még mindig ismeretlen, bár a családja úgy véli, hogy megölték.

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet

The post Terrorelhárítás, túszok és politikai blöff first appeared on Új Kelet online.