Avi/ujkelet.live

A háború 242. napja: A TIME magazin szerint, amikor Joe Biden amerikai elnököt megkérdezték arról, hogy Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök saját politikai érdekei miatt húzza-e a háborút, azt válaszolta: ,,Minden ok megvan arra, hogy az emberek ezt a következtetést vonják le.”

Ez az első alkalom, hogy Biden kifejezetten ezt mondta Netanjahuról, mostanáig leginkább csak zárt ajtók mögött lehetett ilyet hallani a kormány tisztviselőitől.

Az interjút május 28-án készítették, három nappal azelőtt, hogy Biden ismertette a túsz- és tűzszüneti megállapodásról szóló izraeli javaslatot. Az interjú különféle hazai és nemzetközi témákkal foglalkozott, és csak röviden érintette Izraelt.

Biden az interjúban elmondta, hogy Izrael legutóbbi ajánlata a Hamász terrorszervezetnek ,,nagyon nagylelkű volt abban a tekintetben, hogy kit hajlandók elengedni, mit adnának cserébe”.

Az elnök rámutatott, hogy Netanjahura hatalmas nyomás nehezedik Izraelen belül, hogy biztosítsa a Hamász által Gázában fogva tartott túszok kiszabadítását, és ,,mindent kész megtenni a túszok hazahozatala érdekében”.

  • Bident arról is megkérdezték, hogy Izrael követett-e el háborús bűnöket Gázában: ,,Ez nem egyértelmű”, mondta, de nem zárta ki határozottan a lehetőséget.

Biden elmondta, hogy a legnagyobb nézeteltérése Netanjahuval a háború utánnal és Gáza jövőjével kapcsolatos stratégia ügye.

,,Átmenetre van szükség egy kétállami-megoldáshoz. És ez a legnagyobb nézeteltérésem Bibi Netanjahuval. Úgy gondolom, hogy van egy világos út az átmenethez, ahol az arab államok gondoskodnának a biztonságról és az újjáépítésről Gázában, cserébe egy hosszabb távú elkötelezettségért (Izrael részéről) a kétállami-megoldásra való átállás mellett” – mondta.

Mindeközben: A katari külügyminisztérium kedden közölte, hogy átadta a Hamásznak az izraeli túszalku-javaslatot, amely tükrözi a Biden által ismertetett álláspontokat. A minisztérium szerint a javaslat ,,sokkal közelebb áll mindkét oldal álláspontjához”.

Szami Abu Zuhri, a Hamász vezető tisztviselője kedden kijelentette, hogy a terrorszervezet a homlokát ráncolja Washington és a Nyugat felhívásaira, hogy fogadja el a javaslatot, ,,mintha a Hamász akadályozza az egyezséget”.

A Hamasz média által közölt nyilatkozatokban Abu Zuhri azt mondta, hogy Izrael nem gondolja komolyan a megállapodást, és továbbra is az Egyesült Államok leple alatt lavíroz.

The post Biden szerint okkal hiszik, hogy Netanjahu politikai okokból húzza a háborút first appeared on Új Kelet online.