Avi/ujkelet.live

A háború 242. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a légierő a Hamász terrorszervezethez tartozó célpontokat támad a Gázai övezet középső részén fekvő al-Bureidzs térségében, miközben a szárazföldi erők hírszerzési információk alapján célzott rajtaütéseket hajtanak végre.

A hadsereg először januárban tevékenykedett Bureidzsben.

Gázaváros: A 99. hadosztály alá tartozó 679. Jiftach tartalékos páncélosdandár az elmúlt egy hétben célzott rajtaütéseket hajtott végre Gázaváros Szabra negyedében. A csapatok rakéta robbanófejeket találtak az ENSZ palesztinok menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) zsákjaiban és számos fegyvert, köztük rakétákat és egy légvédelmi rakétát.

A műveletek során egy terrorsejtet RPG-vel lőtt a csapatokra, akik gyorsan reagáltak és tanktűzzel valamint drónnal likvidálták őket.

Tegnap este a dandár erői a Jahalom elit harcmérnöki egységgel együttműködve befejezték egy másfél kilométer hosszú és 23 méter mély földalatti alagút megsemmisítését. Az útvonalat a Hamász terrorszervezet használta, és a Netzarim-folyosó közelében haladt el, ahol az izraeli erők állomásoznak.

A csapatok továbbá megöltek több tucat terroristát és megsemmsítettek több mint 70 terror-infrastruktúrát a Jahalom egységgel.

Figyelem: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője délután közölte, hogy az elmúlt órákban hamis pletykák keringenek a túszokról, és arra kérte a nyilvánosságot, hogy várja meg a hivatalos bejelentéseket.

Északi front: A hadsereg kedden dróncsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet egyik operatívját a dél-libanoni Naqurában.

A hadsereg továbbá légicsapást hajtott végre a Hezbollah terror-infrastruktúrája és épületei ellen Ajta as-Sabban és Odaisszében.

Ezen felül a csapatok számos területet ágyúztak Dél-Libanonban ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Reggel egy Libanonból indított ,,gyanús légi célpont” a Hermon-hegy térségében csapódott be. Sérülés nem történt. Az incidens vizsgálat alatt.

Látogatás: ,,Közeledünk ahhoz a ponthoz, ahol döntést kell hozni, és az Izraeli Védelmi Erők felkészült és nagyon is készen áll erre a döntésre” – mondta kedden az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy a katonai tisztviselőkkel és Ejál Caspi tűzoltóparancsnokkal közösen végzett helyzetértékelés során egy katonai bázison Kirjat Smonában.

,,Nyolc hónapja támadunk, és a Hezbollah nagyon-nagyon magas árat fizet. Az elmúlt napokban megnövelte az erejét, és felkészültünk egy nagyon jó tréningező folyamat után… arra, hogy lépjünk egy északi támadásra”.

,,Erős védekezésünk van, támadásra készen állunk, és közeledünk a döntési ponthoz” – tette hozzá.

Tüzek: Az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálat folytatja a harcot az észak-izraeli tüzekkel, amelyek libanoni rakéatámadások után keletkeztek. 20 óra elteltével a mentőcsapatok kedden azt mondták, hogy sikerült átvenni az irányítást a tüzek többsége felett.

Az elmúlt három napban több mint 15 000 dunam földet pusztított el a tűz Galileában és a Golán-fennsíkon.

Szamária: Az izraeli biztonsági erők Júdea és Szamária-szerte éjszaka végrehajtott terrorelhárító műveletei során letartóztattak 24 keresett gyanúsítottat valamint felbujtó anyagokat foglaltak le.

Kalkíliában a csapatok letartóztattak hat gyanúsítottat és megsemmsítettek egy táskát, amiben robbanóeszköz volt. A robbanóeszköz mellett megtalált gázpalackot szintén megsemmisítették. Az akció során egy terrorista robbanóeszközt dobott a harcosokra, akik lövésekkel válaszoltak és megsebesítették.

Biztonsági incidens: A biztonsági erők agyonlőttek egy férfit, aki Jordániából próbálta átlépni a határt.

F35: Az izraeli védelmi minisztérium hivatalosan is aláírta a megállapodást az Egyesült Államokkal egy harmadik F-35-ös vadászrepülőszázad beszerzéséről.

A minisztérium szerint a repülőgépek leszállítása 2028-tól kezdődik, évi három-öt darabbal. Így a következő években 75-re nő az izraeli légierő F-35i flottáját. Bár Izrael eredeti, 50 darab F-35-ös rendeléséből eddig csak 36 repülőt szállítottak le.

A megállapodás összértéke mintegy 3 milliárd dollár, amelyet az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott katonai segélyeiből finanszíroznak.

Az aláírásra Joáv Gallant védelmi miniszter és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter közötti, a beszerzéssel kapcsolatos, többnyire megoldott vitát követően került sor. Szmotrich megvétózta az aláírást, amíg össze nem hívták a védelmi költségvetés áttekintésével megbízott Kneszet bizottságot.

Diplomácia: Emmanuel Macron francia elnök kedden beszélt Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és támogatását fejezte ki a tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására irányuló izraeli javaslat mellett, amelyet Joe Biden amerikai elnök ismertetett pénteken, áll az Elysee-palota közleményében.

Macron felszólította a Hamászt, hogy fogadja el az alkut – áll a közleményben, mert ,,a túszoknak haza kell térniük családjukhoz, és véget kell vetni a gázaiak szenvedésének a Gázai övezetben”.

A francia elnök hozzátette, hogy a megállapodásnak a kétállami-megoldás elérésének alapját kell képeznie, amely szerinte ,,az egyetlen módja annak, hogy Izrael visszaszerezze biztonságát, és amely válaszol a palesztinok legitim törekvéseikre.” Macron szerint a Gázai övezetnek a jövőbeni palesztin állam szerves részének kell lennie, és a Palesztin Hatóságnak kell irányítania.

Ezenkívül Macron aggodalmának adott hangot az izraeli-libanoni határon kialakult feszültségek miatt, és felszólította mindkét felet, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és hajtsák végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozatát, amely 2006-ban véget vetett a második libanoni háborúnak.

Végül hangsúlyozta, hogy országát aggasztják az iráni atomprogram fejleményei, és kijelentette, hogy Franciaország nyomást fog gyakorolni Iránra, hogy teljesítse nemzetközi kötelezettségeit.

The post Helyzet a frontokon és diplomácia first appeared on Új Kelet online.