Avi/ujkelet.live

A háború 167. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők folytatja a Hamász terrorszervezet elleni hadműveletét a gázavárosi Sifa Kórházban, ahol a csapatok több mint 50 fegyverest öltek meg az elmúlt nap során, összességében pedig 140-et.

A művelet során a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége és a 401. páncélosdandár csapatai terrorista csoportokhoz tartozó infrastruktúrát és fegyverraktárakat találtak.

A Sifában végzett akciót a polgároknak, betegeknek, orvosi csapatoknak és az orvosi berendezésben okozott károk elkerülése mellett hajtják végre.

A csapatok 3 millió dollár értékű készpénzt foglaltak le dollárban és jordán dinárban a Sifában, amelyet állítólag a Hamász és más terrorcsoportok akartak felhasználni.

A hadművelet során mintegy 3700 palesztin civilt evakuáltak az egészségügyi központból Gáza déli részére. Az evakuálás során mintegy 300 terrorgyanús személyt fogtak el, köztük a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád magas rangú parancsnokait.

Ezen kívül a hadsereg kedd este 1800 liter vizet, 3,8 tonna élelmiszert és egy kamion üzemanyagot is szállított a kórháznak.

Látogatás:

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerdán meglátogatta a katonákat a Sifa Kórházban, és elmondta nekik, hogy a hadművelet károkat okoz a Hamász vezetésében, és nyomást gyakorol a terrorcsoportra egy esetleges fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet elérésére.

,,Eddig jók az eredmények, de nézzétek, mi a magas rangú tisztviselőket célozzuk” – mondta Halevi. „Marwan Issza, a magas rangú tisztviselők letartóztatása, ez nagyon-nagyon fontos ahhoz, hogy nyomást gyakoroljunk a Hamászra, nagyon fontos, hogy nyomást gyakoroljunk a tárgyalásokra is”.

Halevi altábornagy a Sifában 2024. március Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A hadsereg ,,súlyos károkat okoz a Hamásznak, szétzilálja a Hamászt, megöli a katonai vezetést, károkat okoz a polgári vezetésben, károkat okoz az operatívoknál”.

,,Azért jöttünk ide, hogy letartóztassunk sok terroristát, különös tekintettel a magas rangú tisztviselőkre, és megöljük azokat, akik harcolnak. Jobban szeretjük az életben lévőket, mert fontos kártyák a nyomozásnál” – mondta Halevi.

Harcok: Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán további mintegy 20 Hamász-terroristát ölt meg.

A dél-gázai Khan Juneszben a 7. páncélosdandár offenzívát indított a Hamász ellen al-Qarara térségében. A csapatok számos fegyverest megöltek, és több tucat, Hamászhoz tartozó helyszínre mértek csapást a térségben, köztük egy rakétavetőt is. Az al-Qararában végrehajtott razzia légicsapások hullámával kezdődött, a Hamász helyszíneit és terroristáit célozva.

Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Hulában és megfigyelőállomásokra Kafr Kilában és Jarunban.

Korábban szerdán két épületet támadtak Ghandurijében, az egyikben terroristákat azonosítottak.

A Hezbollah számos lövedéket lőtt ki Jir’on, Har Dov, Miszgav Am és Margaliot területekre. A hadsereg válaszul ágyúzta az indítóhelyeket.

Halevi: A Walla hírportál tegnapi riportja szerint a biztonsági szervezetek magas rangú tagjai úgy vélik, Herci Halevi vezérkari főnök szándéka szerint szeptember és december között bejelenti szolgálati idejének befejezéset, addigra kimeríti a háborús vizsgálatokat, ismerteti a politikai körrel a tanulságokat és javaslatokat a hadsereg újjáépítésére, és levezényli az október 7-i kudarcot megelőző eseményekben részt vevő tisztek tömeges elbocsátását.

A tisztviselők azt is számításba vették, hogy lesznek olyan tisztek, akik a tervek szerint befejezik feladataikat, és bejelentik önkéntes visszavonulásukat a hadseregtől, és nem várják meg hogy elküldjék őket, és egyértelművé tették, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter teljes mértékben támogatja a vezérkari főnököt és hisz feddhetetlenségében és professzionalizmusában, hogy a hadsereget a Gázai övezetben folyó háború céljainak eléréséhez vezeti, és felkésziti a háború kihívásaira az északi arénában.

A vezérkari főnök elkerülte a tisztviselők felelősségre vonását, tekintettel a hadsereg súlyos és megdöbbentő hírszerzési vakságára, valamint arra, hogy nem sikerült visszaverni október 7-én a gyilkos támadást és mészárlást, amelynek során több mint 1200 civilt öltek meg és több mint 240 túszt hurcoltak Gázába.

A biztonsági szervezetek tisztviselői nem értenek egyet az okokkal kapcsolatban, amelyek idáig vezették, de egy másik dolog világos, hogy a vezérkari főnök által választott irányvonal egyrészt hozzájárult ahhoz, hogy a hadsereg észhez térjen, kilábaljon a mélypontról, és nagyon súlyos árat fizettessen a Hamásszal, másrészt éles kritikát kelt a politikai, köz- és biztonsági rendszerben, azokon belüli is azt várják, a felelősségvállalás a visszavonulásban és a felelősségre vonásban is megnyilvánuljon, és ne csak a jelen szakaszban tett nyilatkozatokban.

Kanada: Antiszemitizmussal vádoltak szerdán egy montreali napilapot, amiért egy karikatúrában Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt vámpírként ábrázolták.

A La Presse, a csak digitálisan megjelenő francia nyelvű újság Netanjahut hegyes fülekkel és karmokkal ábrázolta, amint egy vitorlás hajó fedélzetén hosszú kabátban áll, az 1922-es Nosferatu című film vámpírjára emlékeztetve.

Alatta „Nosfenjahu úton Rafah felé” felirat szerepelt.

Kanadai politikusok, zsidó vezetők és mások azonnal bírálták a karikatúrát, köztük Justin Trudeau miniszterelnök is, aki „gusztustalannak” nevezte azt, és arra figyelmeztettek, hogy ez a gázai harcokkal kapcsolatos, amúgy is magas feszültség növekedését kockáztatja Kanadában.

Délre a karikatúrát levették, és a La Presse bocsánatot kért.

Stephanie Grammond főszerkesztő szerint a karikatúra az izraeli kormányt akarta bírálni, „nem a zsidó népet… Soha nem állt szándékunkban az antiszemitizmust vagy káros sztereotípiákat népszerűsíteni”.

The post Sifa, harcok, vámpíros karikatúra Netanjahuról és Halevi távozásának időpontja first appeared on Új Kelet online.