ujkeletlive

Diplomáciarafahi offenzíva

Blinken pénteken érkezik Izraelbe

Matthew Miller külügyi szóvivő tegnap este megerősítette Anthony Blinken amerikai külügyminiszter péntekre tervezett izraeli látogatását, amely során megbeszéléseket folytat Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és a hadikabinet tagjaival.

Az amerikai külügyminiszter a gázai háború kezdete óta immár hatodik alkalommal érkezik a térségbe. Tegnap este Szaúd Arábiában landolt, ahol magasrangú tisztviselőkkel, majd a királyi palotában Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel találkozott. Pénteki izraeli érkezése előtti kairói megállója kapcsán egyiptomi vezetőkkel folytat megbeszéléseket.

A várható jeruzsálemi úttal kapcsolatban, Miller tájékoztatta a sajtót, mondván – „Blinken meg fogja vitatni a folyamatban lévő tárgyalásokat az összes túsz szabadon bocsátásának biztosítása érdekében.” Arról is tárgyalni fognak, hogy „biztosítani kell a Hamász legyőzését, többek között Rafahban, olymódon, hogy a művelet megvédje a polgári lakosságot, ne akadályozza a humanitárius segélyek eljuttatását, és elősegítse Izrael általános biztonságát.” Továbbá „megvitatja majd azon amerikai és nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja a megfelelő élelmiszerellátás hiányában szenvedő civileknek nyújtott humanitárius segélyek növelése és fenntartása.” Emellett, napirenden szerepel „a gázai övezet konfliktus utáni tervezésének összehangolása, beleértve annak biztosítását, hogy a Hamász nem kormányozhat többé, és nem ismétlődhetnek meg az október 7-i támadások, illetve a palesztin nép politikai útjának kijelölése Izrael biztonsági garanciáival, valamint a régió tartós békéjének és biztonságának megteremtése,” – tette hozzá Miller.

Nem sokkal Blinken szóvivőjének tájékoztatója előtt, Netanjahu közleményben hangsúlyozta – „miközben készülünk a rafahi bevonulásra, ami egy kis időt vesz igénybe, továbbra is minden erőnkkel dolgozunk. Folytatjuk a műveletet Khan Juneszban, a központi gázai táborokban, a Hamász magas rangú tisztviselőinek likvidálása és elfogása érdekében, ahogyan azt éppen most tettük a Sifa kórházban, miközben terroristák százait likvidáltuk,” ugyanakkor elismerte, hogy a hadművelet előkészületei „eltartanak egy ideig”, utalva az időközben a civilek kimenekítésését biztosító Washingtonban is zajló tárgyalásokra. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, hogy a rafahi szárazföldi hadművelet előtt „hamarosan jóváhagyja a civil lakosság evakuálására vonatkozó terveket.”

Netanjahu a háború állásáról és a Rafahra vonatkozó tervekről, két nappal Joe Biden elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után, ismét hangsúlyozta, hogy az elnök kérésével ellentétben nem mond le a teljes körű szárazföldi hadműveletről.

Netanjahu a republikánusok után a Kongresszus előtt is fel akar szólalni

Miközben a gázai háború miatt Binjámin Netanjahu és az amerikai törvényhozás demokrata frakciója között egyre mélyül a szakadék, a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson szerdán megerősítette, hogy pártjának politikusai fontolgatják a miniszterelnök meghívását a Kongresszusba. Johnson elmondása szerint korábban „hosszas beszélgetést” folytatott Netanjahuval, és „megismételte neki a képviselőház republikánusainak Izrael iránti határozott támogatását,” hozzátéve, lehet, hogy megpróbálják megszervezni a beszédet.

A kongresszusi felszólaláshoz azonban a szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer támogatására is szükség van, aki éppen a múlt héten hangsúlyozta, miszerint az izraeli miniszterelnök elvesztette az irányt, és előrehozott választásokon le kellene váltani.

Eközben, Schumer hivatala szerdán megerősítette, hogy elutasította Netanjahu felkérését a szenátus demokrata frakcióülésén való felszólalást illetően, mondván, hogy a beszélgetésnek nem lehet pártpolitikai jellege.

Netanjahu legutóbb 2015-ben tartott beszédet a Kongresszus együttes ülésén, ellenezve Barack Obama akkori amerikai elnök által előremozdított iráni nukleáris megállapodás, amelyhez a szenátus ratifikálására volt szükség. Bár a beszéddel nem sikerült megakadályozni a megállapodás életbe lépését, de négy demokrata képviselőt rá lehetett venni, hogy ellene szavazzanak, többek között Netanjahu jelenlegi kritikusát, Schumert.

A rafahi hadművelet, következésképpen a gázai háborúval kapcsolatos, tervezett Netanjahu felszólalásnak nem lenne különösebb tétje, mivel a Kongresszusnak ilyen értelemben kevésbé van szerepe az amerikai politikában, inkább a miniszterelnök hazai szavazói felé irányuló kampányát erősítené.

Mindezektől függetlenül, Netanjahu videóbeszélgetésen tájékoztatta a politikai ebéden tartózkodó republikánus frakció jelenlévő szenátorait. Tegnapi beszéde során a miniszterelnök ismét megerősítette, hogy „Rafah lerohanása szükséges a Hamász legyőzéséhez„, majd bírálta Schumer „teljes mértékben helytelen” felhívását az izraeli választásokat illetően, nyilatkozták a sajtónak a jelenlévő képviselők.

A miniszterelnök továbbá elismerte a rafahi invázió körüli érzékenységet, ugyanakkor világossá tette, hogy Izrael elkötelezett a dolog végig vitele mellett, miközben hangsúlyozta, miszerint az izraeli csapatok „mindent megtesznek, hogy minimalizálják” a civil áldozatok számát, és határozottan elutasította azon vádakat, hogy Izrael könnyelműen kezeli a civil áldozatok számát.

Az újságíróknak nyilatkozó Josh Hawley szerint Netanjahu közölte a republikánusokkal, hogy amerikai szárazföldi csapatokat nem kér, pénzügyi segítséget viszont igen, utalva arra, hogy a képviselőházban elakadt nemzetbiztonsági csomagban szereplő amerikai katonai támogatás nagy jelentőséggel bír Izrael számára a Hamász felszámolására indított háború során. A szóban forgó támogatás megszavazását egyébként a már hónapok óta akadályozzák a demokratákkal fennálló különböző nézeteltéréseik miatt.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby Netanjahu republikánusokkal folytatott megbeszélését illetően azt nyilatkozta – „a miniszterelnök maga döntheti el, hogy hol akar beszélni. De úgy gondolom, fontos emlékezni arra, hogy Izrael támogatása régóta kétpárti kérdés ebben az országban. Ez jelzi azt a széles körű támogatást, amiről az izraeli nép tudja, hogy számíthat az amerikai nép támogatására, és fontos, hogy ez a támogatás kétpárti maradjon,” – tette hozzá.

The post Diplomácia – Blinken hatodik izraeli útja és Netanjahu beszéde a republikánus politikusokhoz first appeared on Új Kelet online.