Avi/ujkelet.live

A háború 171. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a nemzetközi sajtónak nyilatkozva kijelentette: ,,A Hamász foglyul ejtette a Sifát”. A terrorszervezet tönkreteszi a kórházat, betegek és sebesültek mögé bújik, és a komplexumban harcol.

Rafah: Egy biztonsági forrás reggel a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy ,,nem lesz más választásunk – be kell mennünk Rafahba”, utalva a dél-gázai városra, ahol a Hamász utolsó erődje és zászlóaljai vannak.

,,A kérdés az, hogy a [fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti] megállapodás előtt vagy után megyünk be és tisztítjuk meg Rafah-t.”

A biztonsági szervezet javaslata szerint a lakosságot Rafahból Mawasziba költöztetik a tengerpart mentén.

Múlt héten a Kan közrádió arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők becslése szerint attól a pillanattól kezdve, hogy az Izraeli Védelmi Erők zöld utat kap a lakosok evakuálására a dél-gázai Rafahból – hetekbe fog telni, ha nem tovább, amíg az evakuálás befejeződik –, és csak ezután lehet elkezdeni a katonai műveletet.

  • Ahhoz, hogy megközelítőleg egymillió lakost evakuáljanak a területről, humanitárius segéllyel kell „elárasztani” azokat a területeket, ahova evakuálni fogják őket, akár a Gázai övezet északi részén, akár délen.
  • Szükség van ideiglenes óvóhelyek építésére is, ezért a zöld jelzés után is több hétig tart az előkészítés. 
  • Az amerika kormány azt mondja, hogy ezekre az élelmezési és menedék biztosító intézkedésekre bármilyen művelet előtt szükség van.

Klánok felfegyverzése: A biztonsági szervezet azt fontolgatja, hogy önvédelem céljából fegyvereket oszt ki a helyi vezetőknek és klánoknak Gázában, jelentette tegnap este a Kan. Ezeket az embereket naponta fenyegetik, miután Izrael biztonsági tisztviselői megkeresték őket, hogy leváltsák a Hamász irányítását.

A biztonsági szervezet álláspontja az, hogy a Hamászhoz nem köthető fegyveres csoportok nélkül Gázában nem lehet kormányzási alternatívát létrehozni a humanitárius segélyeket átvevő és a kormányzást visszaszerezni próbáló terrorszervezettel szemben az északi és középső térségben.

A gázaiak és a helyi vezetők felfegyverzésének kérdése Gázában és a háború után ki fogja irányítani az övezetet problematikája is felvetődik Joáv Gallant védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal folytatott találkozóján a héten. Lehetséges, hogy az amerikaiak beleegyeznek abba, hogy izraeli jóváhagyással fegyvereket engedjenek be a közösségi vezetőknek, akiket Izrael előzetesen jóváhagy.

Fegyverek: Izraelben megkerülő módokat próbálnak találni fegyverek és nyersanyagok beszerzésére, hogy leküzdje a harchoz szükséges kritikus komponensek hiányát.

,,A különböző pártok, muzulmánok és antiszemiták által táplált növekvő kritika és delegitimizálás veszélyezteti Izrael folyamatos felszerelését, valamint a lőszerek és hadieszközök szállítását” – nyilatkozta egy biztonsági forrás a Kan-nak.

,,Félő, hogy az Egyesült Államokkal fennálló feszültségek a Rafahba való belépéssel és a gázai humanitárius problémával kapcsolatban hatással lesznek arra az amerikai hajlandóságra is, hogy továbbra is ugyanolyan intenzitással segítse Izraelt.”

  • Már most is vannak olyan országok, amelyek nem biztosítanak háborús eszközöket, és ,,csendes bojkottot” folytatnak, mások bejelentették, hogy kötelezik őket törvényeik, amelyek nem engedik fegyverek eladását konfliktusban lévő országoknak.
  • Például Olaszország nem áll készen fegyvert eladni Izraelnek a hadihajói számára, Kanada, amely olyan részkomponenseket biztosított, mint az elektronikus kártyák, különféle típusú létfontosságú chipek és több tucat olyan alkatrész, amelyeket a Vaskupola rakétavédelmi rendszerhez is használnak.
  • Franciaország és Németország bojkottal és a felszerelések szállításának leállításával fenyegetőzik, ráadásul a globális fegyverkezési verseny miatt, amikor a világ összes országa felszereli magát, globális lőszerhiány van.

,,Európában nincsenek készletek, mindenki ügyel arra, hogy fejlettebb eszközöket vásároljon” – mondta a forrás.

Szerinte Izrael horgonya az Egyesült Államok: ,,Még mindig van segítség, minden nap érkezik egy légivonat, de a legnagyobb félelem az, hogy a humanitárius probléma és a rafahi akció miatti feszültségek hatással lesznek arra, hogy az Egyesült Államok mennyire hajlandó segíteni Izraelnek biztonsági szempontból”.

Északi front: Az izraeli hadsereg este csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik megfigyelőállomására Majsz al-Dzsabalban és egy épületre Blidában.

Jordánia: Több embert letartóztattak Ammanban a rohamrendőrök és az izraeli nagykövetségre menetelő jordán tüntetők közötti összecsapások közepette, akik Izrael gázai hadművelete ellen tiltakoztak, jelentette a Reuters.

„Nem a cionista nagykövetségre Jordánia földjén” – skandálták egyes tüntetők, míg mások a Hamászt és az izraeli katonák és civilek elleni támadásokat támogató szlogeneket kiabáltak.

„A határokhoz akarunk menni, megölni és elrabolni cionista katonákat. Bosszú… bosszú… Ó, Hamász, bombázd Tel-Avivot” – skandálták.

A hatóságok rohamrendőröket küldtek, hogy feloszlassák a fővárosi Kaloti mecsetben összegyűlt tüntetőket, akik a közeli, erősen megerősített izraeli nagykövetségre készültek menetelni.

Szemtanúk szerint több tüntetőt megvertek, többeket letartóztattak, amikor megpróbálták áttörni a nagykövetség körüli rendőri kordont. A rendőrség könnygázt vetett be, hogy visszaszorítsa a tüntetőket.

Jordánia megengedi a békés tüntetőknek, hogy összegyűljenek az izraeli nagykövetség előtt, de a hatóságok azt mondják, nem tűrnek el semmilyen kísérletet a nagykövetség megrohanására, polgári zavargások szítására, vagy a Júdea és Szamáriával vagy Izraellel közös határövezethez való eljutás megkísérlését.

Izrael nagykövete biztonsági óvintézkedések miatt október 7-e óta nincs az országban.

The post Helyzetjelentés, ötletelés és a fegyverek aggodalma first appeared on Új Kelet online.