Avi/ujkelet.live

A háború 230. napja, déli front: A 162. hadosztály csapatai folytatják célzott műveleteiket a dél-gázai Rafah Brazil és Sabura negyedeiben, a térségben lévő terror célpontokról kapott információk fényében, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A műveleteket célzottan hajtják végre, gondoskodva arról, hogy minimalizálják a civilek bántódását, a terület kiürítését követően.

A 401. dandár csapatai az elmúlt nap során támadásra kész rakétaindítókat lokalizáltak. A Nahal- és a Givati-dandár számos alagút nyílást és rakétaindítót talált és rombolt le, valamint terroristákat ölt meg közelharcban.

A hadsereg légicsapást hajtott végre egy háromtagú terrorsejtre is, akik aknavetőgránátokkal támadták a csapatokat Rafah térségében.

Mindeközben folytatódnak a hadműveletek az észak-gázai Dzsabalijában, ahol a csapatok megöltek számos Hamász terroristát, és fegyverraktárakat semmisítettek meg a terrorcsoport által használt épületek elleni légicsapások során. A harcosok sok fegyvert találtak a térségben.

Gáza középső részén az erők folytatják a Netzarim folyosót biztosítják.

Az elmúlt nap folyamán több légicsapást hajtottak végre Gáza középső részén, köztük egy terrorsejt vezetője ellen egy rejtekhelyen, valamint megöltek két terroristát, akik tüzet nyitottak a térségben lévő csapatokra.

Csapást mértek még egy terroristára, aki október 7-én beszivárgott Izraelbe.

Segély: Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja szerdán közölte, hogy az elmúlt napokban ,,korlátozott számú” nagy energiatartalmú kekszet osztott ki Gázában, amely az amerikaik által épített úszó mólóról érkezett.

Steve Taravella, a WFP szóvivője szerint a csekély mennyiségű keksz az első szállítmányokkal érkezett, amelyeket pénteken kiraktak a mólóról. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége az Associated Pressnek azt mondta, hogy a több mint 320 millió dolláros mólóról összesen 41 segélyszállítmányokkal megrakott teherautó jutott el a gázai humanitárius szervezetekhez.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy kedden azt nyilatkozta az újságíróknak, nem hiszi, hogy a mólóról érkező segélyek eljutottak a gázai lakosokhoz. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó másnap azt mondta, hogy bizonyos segélyeket „kifejezetten a rászoruló palesztinokhoz juttattak el”.

Hazai front: ,,Izrael a Nemzetközi Bíróságon foglalkozik ezzel a kérdéssel, nincs válaszom”- nyilatkozta az iszlamista Ra’am párt vezetője, Manszúr Abbász, amikor a KAN közrádióban arról kérdezték, hogy szerinte Izrael háborús bűnöket követ-e el Gázában.

,,Az arab országok a nemzetek közötti megbékélésen keresztül akarnak megoldást találni. Ami a Hamászt illeti, nincs helye azoknak, akik nem tekintik a megbékélést a megoldás részének. A bűncselekmények elkövetőinek meg kell fizetniük, a Hamász pedig bűncselekményeket követett el.”

Nem sokkal az interjú után a Ra’am párt és az iszlám mozgalom nevében érkezett egy nyilatkozat, amelyben visszautasítják Abbász szavait.

„Az, ami a Gázai övezetben történik, beleértve a gyermekek és nők éheztetését, a humanitárius segélyek visszatartását, valamint a kórházak és mecsetek bombázását, háborús bűnnek minősül, amelyek a nemzetközi jog szerint büntetendők. Ez a kizárólagos álláspontunk, és semmi más nem képviseli szerveinket és intézményeinket.”

Röviddel később Abbász is tisztázta nyilatkozatát. ,,Nincs olyan háború, amelyben ne követnének el bűncselekményeket civilek és ártatlanok ellen. Ez történik 7 hónapja a Gázai övezetben, és ez történt a határ melletti [izraeli] településeken október 7-én.”

The post Harcok a Gázai övezetben és hazai front first appeared on Új Kelet online.