Avi/ujkelet.live

A háború 230. napja: A Kfir dandár Netzah Jehuda zászlóalja és a Gázai Hadosztály Északi dandárja alá tartozó más erők az elmúlt napokban új, célzott rajtaütést indítottak az észak-gázai Beit Hanunban, közölte az Izraeli Védelmi Erők reggel.

Három katona vesztette életét tegnap két külön incidensben a térségben, emlékeztet a hadsereg nyilatkozata.

A csapatok korábban a szárazföldi offenzíva során már több hadműveletet hajtottak végre Beit Hanunban.

A jelenleg is zajló műveletben a csapatok azon dolgoznak, hogy megöljék a megmaradt terroristákat, és alagutakat keressenek a terrorcsoportok által használt egyéb infrastruktúrák mellett.

A légierő számos célpontot támadott Beit Hanunban az elmúlt napokban, köztük páncéltörő rakétaindítókat, mesterlövész állásokat és más, a Hamász terrorszervezet által használt épületeket.

A hadsereg megosztott egy felvételt, amelyen egy terrorista tüzet nyit egy épületből a csapatokra.

Válaszul tankok tüzeltek az épületre, és egy drónt is bevetettek, megölve a terroristát. Pillanatokkal később egy másik terrorista is tüzet nyitott ugyanerről a helyről, majd nem sokkal később egy vadászgép lebombázta az épületet.

Északi front: Tegnap este egy Libanonból indított robbanó drón csapódott be Beit Hillel térségében. Sérülés vagy kár nem történt.

Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet két rakétavetőjére a dél-libanoni Marwahinban és Rab Thalathine-ban.

Közös érdek: Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szerdai telefonbeszélgetésük során azt mondta izraeli kollégájának, Joáv Gallantnak, hogy „hatékony mechanizmusra” van szükség a gázai humanitárius és katonai műveletek koordinálásához, közölte a Pentagon.

Austin hangsúlyozta a Biden-kormány „sziklaszilárd támasza Izraelnek”, és „megismételte az Egyesült Államok erős kifogásait a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének felháborító kérelmével szemben, amely izraeli vezetők elleni elfogatóparancsot kér”.

Austin arra is felszólította Izraelt, hogy tegyen erőfeszítéseket a Gázába bejutó segélyek mennyiségének növelése érdekében, és Gallanttal együtt „megállapította, hogy közös érdek a Hamászra mért vereség és az összes túsz sürgős szabadon bocsátása”.

„Megbeszélték, hogyan lehet a legjobban legyőzni a Hamász maradványait Rafahban, a polgári károk minimalizálásával” – tette hozzá a közlemény.

Túszok: A londoni székhelyű al-Araby Al-Dzsadid pro-katari arab lap arról számolt be reggel, hogy az egyiptomi közvetítők puhatolóznak, hogy megtudják, újra tudják-e indítani a közvetett tárgyalásokat Izrael és a Hamász terrorszervezet között egy fogolycsere-megállapodásról.

A lap egy Kairóhoz közel álló egyiptomi forrásra hivatkozott, aki szerint „minden aktív féllel” felveszik a kapcsolatot.

A jelentés néhány órával azután érkezett, hogy az izraeli hadikabinet jóváhagyta a tárgyalócsoportnak, hogy folytassa a tárgyalásokat egy megegyezés élérésére, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben nem történt előrelépés, nem beszélve az Izrael és Egyiptom közötti súrlódásokról.

Az egyiptomi forrás szerint egy izraeli közép szintű munkacsoport heti rendszerességgel Kairóba látogat, hogy megvitassák a biztonsági koordinációt, és megpróbáljanak túljutni a Gáza és Egyiptom közötti Rafah-átkelő izraeli ellenőrzése miatt kialakult patthelyzeten, amely egyre komolyabb kölcsönös vádaskodásokhoz vezetett.

ICC: Gali Baharav-Miara főügyész és Amit Aiszman államügyész szerdán visszavágott a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), „megalapozatlannak” minősítve Karim Khan főügyész Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen kért elfogatóparancsát.

Az izraeli főügyész és államügyész hivatalai megvizsgálják a törvénysértésekre vonatkozó összes panaszt, és kijelentették, hogy az ICC-nek nincs joga vagy felhatalmazása izraeli tisztviselők kivizsgálására és azok elleni vádemelésre.

,,A biztonsági erők, beleértve az Izraeli védelmi Erőket is, a nemzetközi jog szabályai iránti teljes elkötelezettséggel vívják a háborút” – mondta Baharav-Miara és Aiszman közös nyilatkozatában.

,,Izrael állam jogrendszere készen áll arra, hogy megvizsgáljon minden komoly állítást, mind politikai kérdésekben, mind pedig egyedi esetekkel kapcsolatban” – tette hozzá a közlemény. „Amint azt Izrael Állam az évek során világossá tette, a [nemzetközi] bíróságnak nincs felhatalmazása arra, hogy vizsgálatot folytasson [ebben] az ügyben”.

,,Mindenképpen alaptalan az ICC-hez intézett kérés, hogy adjon ki elfogatóparancsot a miniszterelnök és a védelmi miniszter ellen.”

Netanjahu és Gallant mellett Khan a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar, Mohammed Diab Ibrahim al-Masziri, a katonai szárny vezetője, ismertebb nevén Mohammed Deif, valamint a politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije ellen is elfogatóparancsot kért.

Az ICC bírákból álló testülete most megvizsgálja Khan letartóztatási parancsokra vonatkozó kérelmét.

The post Gáza, közös érdek és ICC first appeared on Új Kelet online.