ujkeletlive

A hadikabinet utasította az izraeli tárgyalócsoportot, hogy folytassa a túszalku megállapodás elérésére irányuló erőfeszítéseket, – közölte tegnap este a Miniszterelnöki Hivatal.

A szűkkörű válságkabinet összehívása a Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma által a családtagok kérésére nyilvánosságra hozott, a Hamász október 7-én túszul ejtett öt katona lány brutális elrablásának egyes részeit tartalmazó felvétel közzététele után történt.

Az egész országot megrázó felvételekre reagálva, Binjámin Netanjahu miniszterelnök a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta – „továbbra is mindent megteszünk, hogy hazahozzuk őket. A Hamász terroristáinak kegyetlensége csak megerősíti elszántságomat, hogy teljes erővel harcoljunk megsemmisítéséig, hogy biztosítsuk, amit ma este láttunk, soha többé ne ismétlődjön meg.”

Előzmények

A gázai határon lezajlott mészárlás első óráiban a biztonsági kamerákat figyelő női katonák közül 15-öt meggyilkoltak a Nahal Oz katonai bázison, hetet pedig túszul ejtettek és Gázába hurcoltak.

A felvételen szereplő Liri Elbag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa és Naama Levy még mindig a Hamász fogságában vannak. Ori Megidist kiszabadította a hadsereg. Noa Marcianót meggyilkolták Gázában, holttestét a hadsereg megtalálta és hazaszállította.

A szerkesztés után is dermesztő részeket tartalmazó videó bemutatásával az elhurcoltak családjainak egyértelmű célja, a döntéshozók sokkolása volt, – „ha ez nem ébreszti fel őket, akkor nem tudom, mi fogja,” – mondta a felvételen látható Liri Elbag édesapja.

A hadikabinet összehívása előtt, Beni Gantz ismét megerősítette korábbi kritikáját, hangsúlyozva – „a vezetők felelőssége nem csak az, hogy szembe nézzenek a valósággal, hanem az, hogy egy másik valóságot teremtsenek, még akkor is, ha nehéz döntésekről van szó.
És ez a mi felelősségünk.”

A Ynet hírportál a túszalku során résztvevő forrásokra hivatkozva megjegyezte, hogy az elvileg újraindított tárgyalások jelenlegi kezdeti szakaszában is érezhető a korábbi pesszimizmus, tudván, hogy a háború befejezésének izraeli elutasítását jelentő két fél közötti áthidalhatatlan ellentét előrejelzi az újabb próbálkozás bukását. Az ügyben jártas források úgy vélik, hogy a két hónappal ezelőtt Izraelnek ajánlott lehetőségek jobbak voltak, mint a mostaniak, miközben a miniszterelnök kritikájával is szembesültek, mondván, hogy „nem tudnak tárgyalni,” – és arra kérte őket, hogy olyan javaslattal térjenek vissza, amely nem kötelezi Izraelt a harcok leállítására.

A Nitzan Alon vezérőrnagy vezette tárgyalócsoport számára ezúttal is a megbeszélt kereteken belül kell a tárgyalásokat folytatni. Lényeges változást jelenthet azonban, hogy a miniszterelnök állítólag „konkrét javaslatot” készül tenni, amely összhangban áll azon legutóbbi egyiptomi tervvel, amit május 6-án a Hamásznak javasoltak, és amit akkor a terrorszervezet elfogadott.

A terrorszervezet részéről üdvözölt,  javított egyiptomi javaslat, amit a CIA főnökét megtévesztve, Katar, az Egyesült Államok és Izrael tudta nélkül került a Hamász elé, felháborodást váltott ki a tárgyaló felek részéről. A nyilvánvaló csúsztatásra reagálva a jeruzsálemi vezetés május elején berekesztette a további tárgyalásokat, és a rafahi katonai műveletre helyezte a hangsúlyt.

Az Izrael részéről újraindított megállapodások sikerét az is nehezíti, hogy Kairó elutasította „az Egyiptom szerepének becsmérlésére irányuló kísérleteket,” és azzal fenyegetőzött, hogy visszavonul a tűzszüneti tárgyalások közvetítői szerepét illetően.

Diaa Rashwan, az egyiptomi állami információs szolgálat vezetője a közösségi médiában közzétett nyilatkozata szerint Kairó, Izrael és az Egyesült Államok „ismételt kérésére és ragaszkodására” fogadta el a közvetítői felkérést. Rashwan sértődött nyilatkozatát a CNN tegnapi jelentése váltotta ki, miszerint az egyiptomi hírszerzés titokban megváltoztatta a tűzszüneti javaslat feltételeit, amelyet Izrael már aláírt a hónap elején, végül megbuktatva a fogolycsere-megállapodást és a lehetőséget a gázai harcok ideiglenes befejezéséhez.

Mindannyiunkat becsaptak,” – mondta az egyik forrás a CNN-nek.

Bill Burns, a CIA igazgatója, aki a tűzszüneti megállapodás megkötésére irányuló amerikai erőfeszítéseket vezeti, a térségben tartózkodott, amikor eljutott hozzá a hír, hogy az egyiptomiak megváltoztatták a megállapodás feltételeit. Burns dühös volt – mondta a forrás, aki szerint a húzás miatt úgy tűnt, mintha az amerikai kémfőnöknek nem lenne befolyása, vagy nem tájékoztatta volna az izraelieket a változásokról, miközben a Hamász nevetve elfogadta az úgynevezett álalkut.

Végezetül, annak ellenére, hogy a miniszterelnök pozitív irányú prioritásokat helyezett kilátásba a sokkoló videó közzététele után bejelentett túszalku tárgyalások újrafelvétele során, kormányának radikális tagjai azonban továbbra is elutasítják a megállapodást, bármit is tartalmazzon. Itamar Ben-gvir nemzetbiztonsági miniszter a felvétel bemutatása után kijelentette – „jól tudom, hogy ezeket a túszokat csak akkor hozhatjuk vissza, ha megállítjuk az üzemanyag, és humanitárius segítségnyújtást, és gyökeres beavatkozást hajtunk végre Rafahban. Nem szabad megadnunk magunkat! Szívem a családokkal van, akik már több mint fél éve elviselhetetlen szenvedésen mennek keresztül,” – tette hozzá.

The post A Hamász sokkoló túszejtését bemutató felvétel közzététele után újraindítják a túszalku tárgyalásokat first appeared on Új Kelet online.